Kalıcı data yaratmak

kemaleris

Üye
Katılım
27 Eki 2010
Mesajlar
143
Puanları
1
Yaş
41
Merhaba

TC 2 de oluşturduğumuz projedeki verilerin enerji kesilmesi esnasında silinmemesi için ne yapmalıyız.

VAR_GLOBAL PERSISTENT olmasına rağmen enerji kesildiğinde veriler sıfırlanıyor. ( PERSISTENT veya RETAIN olsa bile ) System manager - Plc configuration- Plc settings ( Target ) alanındaki ' Clear invalid retain data ' ve ' Clear invalid persistent data ' işaretli olduğu zaman hiçbir veri kayıt edilmiyor.

İşaretli olmadıkları zaman Plc download sırasında kayıtlı veriler kalıyor ancak ekran üzerinden değiştirdiğimizde Örn. Timer süresini değiştirdiğimizde enerjiyi kesip verdiğimizde download esnasındaki veri geliyor ancak ekranda değiştirilen veri gelmiyor.


Teşekkürler.
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Kemal bey merhaba,

Kalıcı data tutmak için bizim ekteki dosyaya yazma metodunu kullanabilirsiniz.
Kalıcı tutmak istediğiniz dataları ST_PersistentData structure'ı içerisine eklerseniz kalıcı tutması gerekiyor.
Yeni data eklemek isterseniz structure'ın içerisinde en sona eklemeniz gerekiyor.
 

Ekli dosyalar

  • PLC_v1.rar
    39.1 KB · Görüntüleme: 82
Merhaba Mustafa Bey

Verdiğiniz örnekteki dosyada veriler Harddisk e kayıt oluyor. Sistem yeniden yüklenirken HDD den veriler geri geliyor. Yazacağımız programda kalıcı olmasını istediğimiz verileri persistent bölümünde ekleyip oradan ulaşarak çoğaltabiliyoruz. Yardımlarınız için teşekkürler.

Ancak bu işlem için yazılmış Fonksiyon bloğu sizinde tahmin edeceğiniz gibi çok az kişi yazabilir. Beckoff un sitesindeki açıklanan RETAIN ve PERSISTENT yöntemlerinin neden çalışmadığını anlamadım. O yöntemler neden işe yaramıyor. Versiyon farkından dolayı mı yoksa başka etkenler var mıdır. Çünkü şuan ki yöntem özellikle benim gibi yeni başlayanları korkutacak diye düşünüyorum.

Saygılar.
 
Kemal bey

VAR_Persistent olarak belirlediğiniz değişkenler sadece pc düzgün kapatılması durumunda kalıcı olarak kalır.
Bunun haricinde FB_WritePersistentData fonksiyon bloğunu her cycle start ederseniz o da VAR_Persistent olarak tanımlı dataları kalıcı tutar fakat sürekli yazma işlemi yapacağından harddisk ömrünü çok azaltmış olursunuz.

Sürekli değişen bir datanız var ise NovRam modülü alarak her cycle kalıcı tutabilirsiniz.

En optimum çözüm ise ilk mesajda gönderdiğim dosyaya yazma metodudur. Birçok müşterimiz bunu kullanmaktadır. FB kısmı zaten hazır yazılmış durumda. Tek yapmanız gereken ST_PersistentData structure'ını düzenlemek olacaktır.
 
Açıklama için teşekkürler Mustafa Bey.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,912
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst