kader varmıdır???

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Kadere inanan birine yanlissin diyemeyecegimiz gibi,inanmayan birine de diyemeyiz...

arkadaşım kadere inanmayana yanlışsın dememiz gerek
çünkü imanın bir şartı da kadere inanmaktır ve iman etmiyorum
ama müslümanım diyen kişi yanlız kendini kandırır.
burada kadere inanan ve bilimin ışığı altında aydınlanan bir sürü üyemiz var peki bunların bi yanlışı var mı
saygılar
 
Eger hayatin giris kapisina ''iman'' yazip her insanoglunu bu sart ile iceri almaya kalkarsak bir seyi atlamis olmaz miyiz...Surasi kesindir ki, insanlar ''inananlar'' ve ''inanmayanlar'' diye de net iki bolgeye ayrilmiyor...kararsiz olani var,inanci guclu,cok guclu olani var, inanmak isteyip de henuz adapte olamamis olani var, hatta inanmayani var...Insana saygiyi esas aldiktan sonra ve gercekten herkes birbirine saygi duyduktan sonra ben kimsenin -hele ki inanc tarzindan oturu- ''kapi'' disari edilmesinden yana degilim...saygilar
 
hele ki inanc tarzindan oturu- ''kapi'' disari edilmesinden yana degilim...saygilar

sn hicbirsey burada kimsenin inancından ötürü dışlanmasından bahsetmiyorum sadece yanlışını söylemek gerektiği hususu üzerinde duruyorum burada bir birliktelik var ve herkesin inancına saygılıyız ister inansın ister inanmasın burada herkes eşit (ALLAH katında bilemem) ve bize sadece inanmayanlara yanlış yaptıklarını söylemek düşer ,bu birlikten dışlamak veya başka yaptırımlarla inancı üzerinde baskı kurmak değil.Laikliğin gereği de budur ayrıca İslam da zorlama diye bişey de söz konusu değildir
saygılar... :)
 
Ben'de kaza ve kaderin Allah'ın (c.c.) önceden belirlemiş olduğunu çok iyi biliyorum,imanın şartlarının biriside kaza ve kader'e inanmak ve Allah'tan (c.c.) geldiğine iman etmektir.Bir arkadaşım sormuştu kader varmıdır diye,sorduğu soru şöyleydi; Kader varmıdır yani öncede benim yaptığım hareketler,davranışlar ne zaman nereye gideceğim Allah'üteala tarafından programlanmışmıdır,mesela şuanda seninle msn'de yazışmamız önceden belirlenmişmişdir,demişti.Bende bildiğim kadarıyla anlatmaya çalışmıştım kaza ve kaderin Allah'tan olduğuna ayğına taş takılsa Allah'tan (c.c.) olduğuna ama Allah (c.c.) insana akıl vermiş ve yanlışıda doğruyuda kendisinin bulması gerektiğini örneğin önünde iki yol var diyelim birinde zevki sefa var sonu hüsran birinde zorluklar var ama sonu zevki sefa burada insan kendi hür iradesini kullanarak doğruyu bulmakla yükümlüdür.Allah (c.c.) bizim ne nayacağımızı önceden bilir buna hiç şüphem yok.Ama arkadaşımı tatmin edici cevaplar veremediğimi anladım ben sana bu konu ile ilgili cevaplar bulurum demiştim.O da bana sakın soracağın kimseler camii hocaları olmasın demişti.
Bu konuyu açan arkadaştan Allah (c.c.) razı olsun.Çünkü çok güzel cevaplar verilmiş.



_________________________________________________

Yazının bu kısmı ŞaŞKıN tarafından silinmiştir.
 
arkadaşlar vercek cevabı olmayanların yapacağı şeyler ancak bu kadar olur beni güldürdüler ya neye inanıyolarsa o da bunları güldürsün ;D
 
unlu41 ' Alıntı:
akıllı insan rabbini bilir kader aynı edremit arkadasın verdiği örnek gibidir ötesi insanın kendine kalmiş
önüne gelenlerden sadece helal veya haramı seçersin baska bi seceneğinde yok zaten
:eek:

Herkesin yorumlarında bazı çarpıtmalar var benimkilerdede vardır belki. Çarpıtmalar derken konu dışına çıkılıyor yavaş yavaş bu konunun açılma amacı inananlar ve inanmayanlar arasındaki sayıyı görmek. inanıyorum yada inanmıyorum birini yazar ve yorumunuzu yazarsınız kimsenin sizi eleştirmesi gibi bişrşey söz konusu değildir. Unlu41 arkadaşım Akıllı olan rabbini bilir. Neden böyle bişey söyleme gereği duydunuz ? Akılsız olan kader varmıdır yokmudur sorusunuz soran rabbiniz tanımazmı Allah bize bi akıl vermiş herşeyi düşünebilmemiz için hayvandan farkımız olsun diye. Bu cümle bence yanlış olmuş ve yersiz olmuş. Kader'e gelirsek seçim bütün mesele zaten burda biz diyoruz ki eğer herşey kaderinde varsa insanın neye göre seçim yapıyor. Seçim yapmıyor sadece yazılanı uyguluyor. Herkesin kader hakkında ki düşüncesi genel olarak bu bende kadere diyorumki Rabbimiz İki nokta koymuş kader sayfamıza iki nokta arasında yapılanlar tamamen insanın kendi iradesi ile yaptığı işlerdir ve bu işler doğrultusunda çıkan sonuçlardır. Kimse işlediği suçtan ötürü kaderim böyleymiş diyemez. İyiliği katmıyorum bile çünkü biri iyilik yaptığında kaderimde böyle yazılıymış demez, diyeni hiç görmedim. Herkese teşekkür ederim ve yapılan yorumların rencide edici olmamasına dikkat edelim lütfen. Kimse kimsenin müslüm yada gayri müslüm olmasına karışamaz Dinimiz bunu gerektirir.
 
sayın hanibal arkadaşım;
Ben yazımda da söyledim,bu konular tehlikeli.Ve ben kendi adıma fazla uzatmak istemiyorum.Yazımı okuduysanız iki nokta arasındaki şeylerin insanın iradesinden olduğu fikrinizde hemfikir olduğumuzu görürsünüz.
Anladığım kadarıyla diyorsunuz ki,insanın hayatı tamamen kaderin elinde değil.Kendi tasarrufları var.
Kabaca evet.Tabii bu arada her şeyin Allah-u Tealanın elinde olduğunu unutmamak lazım.Zaten sayın arkadaşlarım,dünya imtihan dünyası.Adam vurdum,kader.O halde neden cezalandırılacağız ki?
İyilik yaptım kader.O zaman neden mükafatlandırılacağız ki?
Önceki yazımda da dedim Kader yapacağımız her şeyin önceden belirlenmiş olması değildir,önceden bilinmesidir
ama şu da var ,şunu bilmelisniz ki,müslümansanız şuna inanıyorsunuz demektir,kader hayır ve şer Allahtandır.
Şerre vesile olan sebepleri de ,hayra vesile olan sebepleri de Allah-u Teala yaratmıştır.
Sözüm sayın hanibala değil hepimize,Gurur kibir insana yakışmaz.Hele hele Allah'a karşı gurur yapmak hem yakışmaz,hem saçmalık olur,hem felaket olur.Bir kere müslüman teslim olandır.Allah'a teslim olan.O'nun karşısında aciziyetini kabul eden.Yoksa huzurumuz da kalmaz.Evet şunu kabul etmek zor mu?Altımızdaki arabayı,midemizdeki elmayı,ayakkabımızın bağını,kulağımızın küpesini,yaptığımız iyilikleri,uğradığımız iyilikleri,aldığımız nefesi,Allah(c.c) veriyor.
Yine lafım hepimize ,şeytan sırf Allah'ın dediğine boyun eğmedi diye,büyüklendi diye,O emrettiği halde Hz. ademi küçümseyip Rabbimizin dediğini yapmadı diye kovulmadı mı?
Risalelerdeki değimle,karıncanın gözünü yaratan bir Rab var .Bir de uğraştığımız nanoteknoloji sensörler var.Neye kime tuttuğumuzun(kafa tutmak derken dediğini yapmamak,yasaklarına uymamak manasında) farkında değiliz.
Bakınız bir hadisi şerife göre müslümanlar 73 fırkaya ayrılacaktır.Bu fırkaların belki çoğu kader üzerinedir.itikatta mezhepler bu yüzden ayrılmıştır.Doğru olan ,kader vardır,fakat insanlar cüzi iradeye sahip olduklarından dolayı yaptıklarından sorumludur.Bu kader konusundan ötürü nice dehalar,nice büyük islam alimleri helak olmuştur.Onun için bu konuda görüş belirtirken dikkat etmeli.Hatta bilmiyorsak görüş belirtmemeli.Ben de bir cahilim.Sırf konu bu kadar tehlikeli diye,uyarmak için,vebalden kurtulmak için bildiğim kadarını anlatma riskine girdim.







_________________________________________________


Yazının bu kısmı ŞaŞKıN tarafından silinmiştir.
 
Ben de is temposundan biraz farklilik olsun dinlendirici olsun deyip fikir jimnastigi yapmak adina kader varmidir konusunda biraz zaman gecireyim dedim ama cogu arkadasimizin yeterince asiri bir hassasiyete sahip oldugunu farkedince susmaya karar verdim..Allahu Tealadan veya islam dinimizin mukemmelliginden zaten en ufak bir suphemiz yok ki...Burada onun buyuklugunu ve dogrulugunu tartismamizin anlami olur mu...Zaten onun da bizim onu bu tarz ve uslupla savunmamiza ihtiyaci yoktur...Popularitemi ''kadere inanmiyor'' diye dusurup aklinca ''cezalandirmaya'' calisan arkadasim,gonderdigim her mesajin altindaki ''her sey olmasi gerektigi gibidir'' cumlesinden ne anliyor merak ederim dogrusu:))
 
Ben de canım sıkıldı trafo dairesinde 'kısadevre var mıdır diye takılayım dedim' 1600 kva trafonun çıkışını kısadevre edeyim dedim.Ölüyordum :)
Arkadaşlar kader gibi,iman husunda ve akaid hususundaki meseleler böyle bir şeydir.Fazla kurcalamaya gelmez.Şakaya da gelmez.Bizlere Allah dünyanın en güzel nimetini vermiş.Bizi islam ülkesinde yaratmış ve müslüman yapmış.Bunun kıymetini bilmek,şansımızı fazla zorlamamak lazımdır.Kendi adıma , (eğer bana sorulan bildiğim bir şey olursa hariç) bu konuda artık hiç bir şey yazmayacağım.Sizleri seviyorum ama imanım sizden değerli.
Hoşçakalın.
 
Herkesten allah razi olsun,cokhoŞuma gİttİ Özellİkle mekatronİk 45 kardeŞİmİn alintisi kader konusunda ÇelİŞkİlerİ olanlara tam İsabet olmuŞ teŞŞekÜrler..
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,918
Kullanıcılar
449,607
Son üye
sinan343834

Yeni konular

Geri
Üst