kader varmıdır???

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Kader insanların karşısına çıkacak seçimlerdir. Bir ağacın dalları gibi düşünebilirsiniz sürekli yol ayrımları vardır ancak gideceğiniz yolu seçecek olan sizlersiniz. Ama yol boyunca karşınıza çıkacak bu ayrımların neler olacağı önceden belirlenmiştir. Ve yüce Allah kendi bilgeliği ile sizin hangi yolu seçeceğinizi bilir.

Kader demek sonu belli bir hayat değildir. Ancak Yaradan sonumuzu ve ne yapacağımızı bilir.

Biz önümüze çıkan yolda doğru seçimleri yapmakla mükellefiz
 
Arkadaşlar bugün insanını yazdığı basit bilgisayar oyunlarında değişebilir ve değiştirilemez bazı objeler vardır. Oyunu oynayan bu sınırlar içinde hareket etmek zorundadır. İyi bir oyuncu ise başarılı olur kötü bir oyuncu ise çabuk kaybeder. Basit bir bilgisar oyununda dahi oyuncunun karşısına milyonlarca ihtimal çıkar. Ama zekasıyla, ama çabukluğu ile, ama şansı ile oyunu oynar. İşte oyuncunun değiştiremiyeceği kesin kurallar değişmez kaderdir. Oyun içinde değiştirebileceği kazanıp kaybetmesine neden olacak hareketler değişken kaderdir. HER İKİ KADERİDE OYUNU YAZAN BELİRLEMİŞTİR. Kurallar baştan konmuştur sonuç bilinmektedir. Oyunu programlayan isterse istediği anda oyuna müdahale edip bir objeye sonsuz güç verebilir, ölümsüzlük verebilir, yada yok edebilir...
Bu insanların yazdığı bir bilgisayar oyununda dahi vardır. Bu programı birde sonsuz ilim sahibi, zamandan münezzeh, bir yaratıcının yazdığını düşünün, kendinizi de KADERİNİZİ de içinde olduğunuz bu programda arayın.
 
kader elbette vardır.. evvela kader inanmak imanın şartlarındandır...
ama önce kaderi doğru tanımlamak gerekir... günlük hayatta kader dediğimiz şey, acaba iman ettiğimz kader mi?
yaptiğimizz şeyler, davranişlarimiz, kaderimizde olduğu için mi yaptık? yoksa biz yaptigimiz için mi o şey bizim kaderimiz oldu ..? evet kaderi anlamak lazım...
 
İnsan kendi kaderini kendi belirler.Allah sadece bunu önceden bilir.
Bu kadar basit bi konu bence ;D
 
arkadaşlar anne ve babasını önceden belirleyen kişi varsa kader diye bişey yoktur
(ben anne ve babamı kendim seçmedim ;))
 
edremit adlı arkadaş çok güzel izah etmiş teknik bir forumda teknik izah kutluyorum
 
Öncelikle kader kelimesinin anlamını bilmek gerekiyor;
KADER:1-Takdir, kısmet, kudret, ilâhî hüküm. 2-Cenab-ı Hakk'ın ezelî ilmi ile, kâinatta olmuş ve olacak bütün şeylerin varlık ve yokluğunu, geçmiş ve geleceğini bilmesi. 3-Cenab-ı hakkın takdir ve tayin etmesi. 4-Tâkat, güç, kuvvet. 5-Talih, baht. 6-Gelecek.

1,2 ve 3 nolu manaları hakkında konuşuyorsak eğer; hiç kimsenin kader hakkında bir kelime söylemeye veya yorum yapmaya hakkı olamaz...Çünki bir nefesi dahi kendi imkanları ile almaya
kimsenin gücü yetmez....
4,5 ve 6 nolu manalar hakkında konuşuyorsak; herkesin kabiliyetine göre bir yorumu vardır.
takatın yoksa yürüyemezsin. Çalışmazsan geleceğin olmaz...Anandan kör doğduysan plc programı
yapamassın elbet...

Kader kelimesi arapça kökenli. Türkçeye çevrilmesi işte bu anlamlara tekabul ediyor...Yorum
yaparken lütfen hangi manada kullandığınızı belirtin...Çünki kimisi nerdeyse kendini Allah Teala
yerine tutacak kadar hata yapıyor...Allah'ın tayin ettiğini kim değiştirebilmiş ki?...
 
Konuyu 18 mayıs 2006'da açmıştım şimdi tam 2 yıl sonra açtığım konuya cevap vericem tebrik edin beni önce :D başlıyorum.

Kader ve Tesadüfler

Öncelikle tesadüflerden bahs etmek istiyorum. Örneğin bir falcıyı ele alalım.

Falcı aslında ileriyi görmez sadece öngörülemeyecek şeyleri öngörmeye çalışır. Sizce falcının söylediği şeyler tuttuğunda bu onun ileriyi gördüğünü mü gösterir? Elbette hayır sadece söylediği onca şeyden tesadüfen tutan bir kaç şeydir. Söylediği onca şeyden sadece bir kaçının tutması bunun tesadüf olduğunu kanıtlar.

Kader Nedir? İste dünyamızın çözülemeyen sorusu :)

Kaderin ne olduğunu düşünmek yerine öncelikle kadere inanıyormuyuz inanmıyormuyuz bunu düşünmeliyiz.

Kadere inanıyormusunuz?

Bundan pek emin değilim. Ama kadere inanan pek çok kişi tanıyorum. Örneğin sınıfım da gazetedeki yıldız falını okuyan arkadaşlarım var. Astrolojiye inanıyorlarsa kaderede inanıyor olmalılar. Çünkü astrologlara göre gökyüzündeki yıldızların sıralanışının dünyada ki insanların kaderleri üstünde bir etkisi var.​

İnsan yoldan geçen kara kedinin uğursuzluk getirdiğine inanıyorsa sizce kadere inanıyormudur? Düşündükçe aklıma kadere dair inanışlara pek çok örnek geliyor. Neden ayın 13'üne rastlayan cumaya uğursuz gün deniyor? Pek çok otelde 13 numaraları odanın olmadığını biliyormusunuz? Herhalde batıl inancı çok büyüten insanlar vardır. "Batıl inanç" buda garip bir sözcük değil mi? İnsan hristiyanlığa ya da müslümanlığa inanıyorsa bunun adına sadece inanç deniyorda astrolojiye ya da ayın 13'üne rastlayan cuma gününün uğursuzluğuna inanıyorsa bu birden bire "Batıl inanç" oluveriyor. İnsan nasıl oluyorda başkalarının inancına batıl inanç diyebiliyor.

Hayatımı kontrol edemediğim fikrinden hoşlanmıyordum hala hoşlanmıyorum. Bence kader bir sistem. Bizim kader diye düşündüğümüz ise bu sistem. Sistemde yaşarken gördüklerimiz ise mühendisler, elektrikçiler, bilim adamları vs...Bu sisteme bilinçsizce bağlanmış insanlar. Bu insanlar okadar çaresiz ve bilinçsizce bu sisteme bağlılarki önlerine çıkan her olumsuz olayda kader diyorlar. Peki ya kader ne bunu biliyorlarmı gerçekten düşünüp yada araştırmışlarmı hayır tabiki. (İstisnalar hiç bi zaman kaideyi bozmaz)

Şimdi bunları basitçe bi örnekle anlatmaya çalışıcam;

Diyelimki XX kişisi ileriyi görebilen birisi ve neler olacağını bilen birisi. Burdan yola çıkarak örneğe geçiyorum.

XX kişisi YY kişisine iş teklif ediyor. XX kişisi ileriyi görebildiği için YY kişisinin teklifi kabul edeceğini ya da reddedeceğini biliyor. Peki XX kişisi seçimi zaten biliyorsa YY kişisi seçimi neye göre yapıcak yani eğer zaten bir seçim varsa kendi seçimini nasıl yapıcak. Hiç şüphesizki yapamıyacak ve kötü sonuçlandığındada kader diyecek.

Hayır arkadaşlar ben dinimi seviyorum ve elhamdülillah müslümanım ama insanlar herşeyi olduğu gibi kaderi de sapıtıyorlar. Evet belki kader var belki yok ama olan kaderin insan zihniyetinde sadece kötü olaylara kader demesi değildir. Siz hiç iyi sonuçlanan bi olayda birisinin buda kadermiş dediğini gördünüz ya da duydunuz mu kendinizi ele alın kötü olaylarda demişsinizdir kader diye. Ama hangi iyi olayda kader dediniz. Öncelikle kader varmı yokmu derken bence kendinizi sorgulayın ben inanıyorum yada inanmıyorum diye.

Herkesin düşünceleri için çok teşekkür ederim herkes içinden geleni yazmış.
 
bravo ayakta alkışlıyorum sn HANIBAL ;D ikisene bekleyen bi sene daha bekler biraz erken olmadı mı? ;D :D
 
arkadaşlar ben kadere inan biriyim ama tüm yaşam süresinde karşılaştığım herşeyin yani başarılarım
başarısızlıklarım ve benzeri konularda herşeyin kader olduğuna inanmıyorum her yapacağımız daha öncede tasarlanmış o tasarıya göre bi hayat yasayacak olsaydık yaradılışımızın ne anlamı kalırdı?
o yüzden hastalık ölüm ve buna benzer konular haricinde rızık başarı kişisel hatalardan dolayı karşılaştığımız olaylar bizim birebir kendi irademizle gerçekleştirdiğimiz eylemlerdir.
ben haytın çok zorluğuyla karşılaştım bil hassa kendi iradem doğrultusunda çok yanlış yaptım
okadar zor anlar yaşadımki anlatılamaz şimdi şükür sorunsuzum ve hayatım gayet mutlu huzurlu bişekilde ilerliyor.
artık ogünlerin etkisi altında olmamdanmıdır bilmem herşeyi fazlasıyla düşünürüm karşılaştığım her
durumda uzun tahliler sonucu adımlarımı atarım.
kader konusunuda epey mantık yürüterek düşündüm yorumladım kendimce.
ben allahın adaletine kanaat ediyorum allah kulu neyi hak ederse onu verir allahın adaletinde ne bir fazla ne bir eksik olur buna kesinlikle tam anlamıyla inanmışımdır.
işin özü bi çok insan kaderi farklı yorumluyor ve öyle inanıyor
adama allah verir yürü kulum der herşey tıkırında adam çıkar ne oldum manyağı olur zevki sefa bi hayata
bırakır kendini noldum manyağı olan insan allahın verdiği o nimetleri hakedermi ilk zamanki halllerini baz alırsak benim adalet anlayışıma göre etmez bizi yaradanda kalkıp direk elini uzatıp bu adamdan sen bunu hak etmiyosun artık geri alıyorumda demez.
birşekilde birşeyler buna sebep olur ve o adam hak ettiği noktaya düşer sonrada derki kader neresi kader kader bumudur?
ben şuna inanırım bir insan bir eylemde bulunucaksa ilahi ve somut gerçekleri ,vicdanını hakim yapıcak
gerçekleştirmek istediği veya çıkıcağı basamağıda bu hakimin karşısında sanık yapıcak
eğer ilahi ve somut gerçeklerle vicdanı hakim konumundayken yargı sonucu o eyleme izin verirse
o adım atılıcak veya o eylem gerçekleştirilicek benim adalet anlayışım budur. bu sonuca hatadolu bi
hayat yaşayıp epey yıprandıktan sonra kendimi sorguladığımda vardım.
( bu arada yaşım 20 yaşlı sanmayın uzun bihayat yaşamış gibi anlattım ;D

kader vardır allahın adaletinede iman ederim (inanırım).

<<<<<saygılarımla>>>>>>
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,258
Kullanıcılar
449,843
Son üye
hvncrblt

Yeni konular

Geri
Üst