Kablosuz (Wi-fi) Bağlantılara Laptop Soğutucusunun Olumsuz Etkisi

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,197
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Merhaba, değerli arkadaşlar;

Konu başlığında açıkça belirttiğim gibi metal aksamı fazla olan veya çok kaliteli bir laptop soğutucusuna sahipseniz eğer, bu soğutuculu laptop altlığını (Yani kışın soğutma amaçlı değil, sadece aksesuar) olarak benim gibi kullanıyorsanız, laptopun wi-fi kablosuz alıcı modülüne çok yakın metal kısımlar PC hızınızı ciddi olarak azaltabiliyor. Son günlerde son yazılarımı masaüstü PC yerine laptoptan yazarken tesadüfen bunu fark ettim. Metal aksamlı laptop soğutucu altlığını kablosuz alıcı modülüne daha uzak olarak konuşlandırmak (Geriye doğru kaydırıp uzaklaştırmak şeklinde) ise bu durum hızınızda ciddi bir azalmayı ortaya çıkarmıyor.

Yani sonuç olarak aslında şunu söyleyebiliriz; kablosuz wi-fi, VDSL modemleri konutlarda, ofislerde, vb. yerlerde konuşlandırırken yakınında metal nesneler bulunmaması veya çok daha uzakta olmasına dikkat edebilme kuralını, alıcı wi-fi modülünün de verici-alıcı arasında metal nesneler bulunmamasına (özellikle bazı özel konumlarında veya metal donanımların bazı özel yerleşimlerinde) çok dikkat edilmesi şeklinde açarak genişletebiliriz.

Bilgilerinize. Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
Metal aksamlar her zaman ve her pozisyonda sinyallere engel olmayabilirler.
Bir pozisyonda sinyalleri zayıflatırken, başka bir pozisyonda yükseltebilir de.
Konu gelişiminin renklenmesi için bir öneri.
Dizüstü en zayıf sinyalde iken, modemin pozisyonunu değiştiriniz.
Modem pozisyonu, önelikle aşağı yukarı olarak, sonra da, duvara olan açı ve mesafesi ile test edilmelidir.
 
Bu konuda bazı sitelerde teknik yönden kullanıcılara önerileni de modemin en yüksek ve zeminden çok uzakta konumlandırılması şeklindedir, (Örneğin CHİP Online sitesinde evde modem yerleşimi gibi) önerilen şekli olarak. Bunun gerekçesi ise modemin zeminde olduğunda daha çok alt komşunun erişebileceği şekliyle Wİ-Fİ sinyallerini aşağıya verebileceği ve onun daha çok veya daha kuvvetli olarak alabileceği şeklidir.

Modemle dizüstü bilgisayarın yatay ve düşey polarizasyonda uyumundan da bahsediliyor, örneğin CHİP Online sitesindeki resimli bir anlatımda. Doğru konumlandırma ayni radyo vericisi (AM-FM verici istasyonu) ile radyo alıcısı arasındaki kuplaj anındaki bu özel konumlandırılmayla, en iyi ve net sesin veya internette kesintisiz veya hızlı erişimin alınabilmesini sağlamasıdır, çok benzer olarak, bu konuda haklısınız. Ben bunlara zaten harfiyen de riayet etmiştim, yani modem çok yüksekte ve çok doğru olan bir (Yatay veya düşey polarizasyona en uygun olan) konumdaydı, keza laptop da benzer şekliyleydi. Ancak sinyal zayıflaması olayı belirttiğiniz gibi bazı pozisyonlarda yapıcı bazı pozisyonlarda azaltıcı (Yıkıcı=azaltıcı) sinyal şeklini azaltan veya kuvvetlendiremn pozisyonların olabilmesidir.

Zaten yalnız başına laptop çalışırken belki daha zayıf, laptop bataryası yakınında (bağlı olmasa bile) veya harici klavye, vb. donanımlar laptopun çok yakınında (Buna çok yakında olan laptop soğutucusunun da çok doğru konumunda bulunması dahildir) iken bu sinyalin biraz daha kuvvetlenebilmesi şeklidir, aynen sizin de belirttiğiniz üzere. Yani metal nesnelerin doğru konumlanan yerleri bu sinyali artırdığı gibi, yanlış konumlandırmada azaltabiliyor, ışıkta veya ses dalgalarında yapıcı ve yok edici dalga girişiminde olduğu gibidir. Hoparlörlerin açık (kabinsiz) kullanımında seslerin arka ve ön koniden gelenlerle birleşip azalması veya labirent şeklindeki kolon yapısında faz değiştirip üst üste binerek yapıcı dalga girişimiyle verimli artarak bir toplam olarak ortaya çıkabilmesindeki gibidir. Bilgilendirmeniz için teşekkürler. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
önerilen şekli olarak. Bunun gerekçesi ise modemin zeminde olduğunda daha çok alt komşunun erişebileceği şekliyle Wİ-Fİ sinyallerini aşağıya verebileceği ve onun daha çok veya daha kuvvetli olarak alabileceği şeklidir.
Edinmiş olduğunuz bu bilgi genelde doğru olduğu halde, bilimsel değildir.
Elektromanyetik dalgaların yayılımı daima toprağa doğrudur. Özellikle MARCONI antenler incelenirse görülecektir.

Modemin tabana yakın konulması komşulara daha iyi bir sinyal sağlamayabilir. Ama bir gerçek vardır ki, kendi yayılım alanınızı da daraltacaktır.
Çünkü modem anteninde oluşan yayılımlar, yüksek frekanslarda ne kadar da doğrusal bir özellik gösterse de, yer tarafından emilme özelliği göstermektedir.
Bu sebeple her türlü antenler, mümkün olduğunca yükseğe yapılmaktadır.
Bir önemli husus daha vardır.
Wi-Fi sistemlerde sinyal gücü her zaman önem arzetmeyebilir. Sinyallerle birlikte, NOISE (Gürültü) faktörünün de son derece önemi bulunmaktadır.
Rasgele konumlandırılmış bir modemden yayılan siinyaller, ortamdaki engellere çarparak yansıyabilir. En önemli yansıtma elamanı metal aksamlardır. Metal aksamlar sinyalleri yansıttığı oranda emebilmektedirler. (Toprak etkisi)
Duvarlar da önemli bir yansıtma elemanı olarak görülebilir.
İşte rasgele yansıyan bu sinyaller, farklı açılarla antene ulaştığında, birbirlerini yok edebilecek faz değerinde olabilmektedir. Tabiiki sinyalin genliğini bozabilen etkenleri de hesap etmemiz gereklidir.
 
Bunun en iyi yeri, deneme - yanılma yoluyla test edilerek konulacak en uygun yer olarak çok iyi konumlandırılabilmelidir bence, çünkü bu daha yerinde olur. Ancak tam sıfır zeminde olması halini bizzat denedim, olumlu bir neticeyi zaten alamadım. Tavana çok yakın koymanın da alıcı cihazlarla etkileşim mesafesinde belki büyük önemi (Sadece bu açıdan) olabilir. Evimdeki Wİ-Fİ modemi zaten orta seviyelerdedir ve perdeye uygun pozisyonda tutturulmuş konumdadır, bu konumda optimum bir verimi alabildiğimi belki de söyleyebilirim. Ancak tam merkezi konumda ve her yöne eşit sinyal dağıtımı açısından bu olaya bakılırsa eğer, daha uygun bir yer olarak örneğin antredeki ankastre gömme dolabın en üstünü bu amaçla düşünmüştüm, ancak elektrik tesisatı bu noktada çok uygun olmayıp bazı tadilatlar gerekli olduğundan bundan vaz geçmiştim, örneğin.

Elektromanyetik dalglaların yayılma yönü her zaman elbette ki toprak zemine doğrudur, MARCONİ radyosunun çalışma prensibinden veya bu işin bir doğası gereğince, sizin de açık olarak belirttiğiniz gibi. Yükseklikle birlikte menzilin de iyice arttığını biliyorum, eğer çok yanlış bilmiyorsam. Ben zaten bunun aksini hiçbir şekliyle iddia etmemiştim, ama bunu ifade ediş şeklim belki çok net şekliyle verilememiş de olabilir. Aksi takdirde radyo, TV, telsiz vericileri çok yükseklerde monteli olarak yapılmaz, ev veya konut seviyesinde çok yeterli sayılabilirdi. İstanbul'da bir helikopter bilindiği gibi siste bu yüzden buna çaraparak kaza-kırım geçirmişti, geçen yıllardaydı bu olay sanıırm. Özel bir şirketin yabancı teknik heyetini o anda taşıyordu bu helikopter. Kolay gelsin
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,961
Mesajlar
913,924
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst