Kablosuz Elektrik İletimi

d0stcan

Üye
Katılım
9 Haz 2007
Mesajlar
410
Puanları
6
Kablosuz elektrik iletimi günümüzde üzerinde en çok durulan teknoloji araştırmaları arasında yer alıyor. Bu araştırmalar son olarak Sony firmasının 80cm ötedeki bir monitöre 60W ‘lık enerji iletimi ile monitörde görüntü elde edildi. Basına yapılan açıklamada Sony bu yeni teknolojinin en kısa sürede dizüstü, tv gibi birçok platformda kullanılacağının sinyallerini verirken bilim adamları araştırmalarına devam ediyor.

Tesla bugün hayatta olsaydı sanırım şuan elektrik enerjisini kablosuz olarak kullanıyor hatta bu konuda ileri düzeyde çalışmalar yapılıyor olurdu.

Tesla (1856-1943) yaşadığı yıllarda elektrik enerjisini 26 mil uzağa, gücü telsiz ile iletilebilene kadar deneylerine devam etti. Sonunda 26 mil mesafede, toplam 10 kW’lık 200 tane akkor ampulü yakmayı başarmıştı.

Günümüz teknolojisi ileride bizlere gerçektende kablosuz özgürlüğün tadını çıkartabileceğimiz günlerin yakın olduğunu gösteriyor.

Yalnız aklıma takılan en büyük sorulardan bir tanesi insan sağlığı..!

Yaşadığımız dünyada GSM Sinyallerinden tutunda Wi-Fi sinyallerine, TV ve Radyo sinyallerinden telsiz sinyallerine kadar birçok manyetik sinyale maruz kaldığımız ortada. Bu tip sinyallerin insan sağlığına direk olmasada muhakkak ki dolaylı yollardan zararı olabileceği düşüncesi insana yerli yersiz bir korku veriyor.

Günümüz baz istasyonlarının ne kadar minimuma indirgenmiş ve insan sağlığına zararsız olduğu söylensede her ne kadar wi-fi sinyalleri zararsız denilsede çevremizdeki bütün bu sinyaller tek başlarına ne kadar zararsız olsada karmaşık bir kompleks içerisinde hepsine birden maruz kalmayı kolay kolay hiçkimse göze alamaz.

Bu konuyla ilgili olarak WiTricity şirketide büyük çalışmalar yapmakta. En son olarak elektrik kablosu olmadan bir ampulü birkaç adım öteden yakmayı başardığını kanıtladılar. Birkaç yıl sonra insanların elektrik kablosuna ihtiyaç duymadan elektrik enerjisini kullanabileceklerinin müjdesinide vermekteler.

Peki bu elektrik enerjisinin bir metre öteye iletilmesinde insan sağlığını etkileyebilecek yan etki var mı ?

Kablosuz iletilen elektirik enerjisine Wireless Power Consortium başkanı Menno Treffers havadan iletilen teknolojinin insan sağlığına kuşkusuz etki edeceğini idda ederken WiTricity şirketi CEO’su Eric Giler ise icad ettikleri teknolojinin yer küreden yayılan (Dünyamızın yaydığı) magnetik salınıma eş değer olacağını ve insan sağlığını tehdit etmeyeceğini idda ediyor.

Kim ne derse desin bundan geçmiş yüzyılda yaşamış olan Fizikçi, Mucit, Mühendis Nikola Tesla’nın 1800′lü yıllarda ilk yaptığı testte başarısız olsada sonraki testinde 21km ötedeki 200 ampülü yakabildiği gerçeği ortada. Henüz teknoloji onun düşünceleri ve deneyleri kadar ileri olmasada önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde kablosuz elektrik enerjisi kullanım standartlarımız içerisine girecek.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
hep düşünmüşümdür, kablosuz elektrik gücü aktarımında verici ile alıcı arasına girsen ne olur?
 
çağ atlamış oluruz mesela cep telefonu havadan şarj olacak. PC ile bağlantı yapacaksın aslında bluetooht ile veya wifi ile olmazmı acaba
 
gerçekten çağ atlamış oluruz ama biraz düşünürsek alıcı ile verici arasında hiç birşeyin olmaması gerekir diye düşünüyorum !
 
havadan elektriğin zararıda çok sanırım şuan belki teknolojik açıdan olsa bile maliyet ve zarar açısından verimi düşüktür
 
herkes kanser olur. patlama yaşanır. zaten FDA buna onay verdirmez
 
ben ilk kez yaklaşık 15 yıl oldu duyduğumda hadi canım demiştim havadan elektrik iletilirmi bu da nerden çıktı demiştim ama şimdi gerçekleştiğini görmek insanı mutlu ediyor.
dilerim çok daha uzak mesafelere ve az maliyetlere gerçekleşir.
 
Sağlık açısından iyi olmayabilir ama bilim açısından mükemmel bişey .
 
Elektromanyetik dalgalara maarruz kalma miktarını arttıracaktır.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,850
Kullanıcılar
449,597
Son üye
CTure

Yeni konular

Geri
Üst