Kablonun Toprakta veya Havadaki Akım Taşıma Kapasitesi

yenmuh

Üye
Katılım
21 Eki 2009
Mesajlar
30
Puanları
1
Yaş
38
Kabloların havada ve toprakta akım taşıma kapasiteleri olarak farklı değerler veriliyor. Bununla ilgili bazı sorularım var. Cevap verecek olan arkadaşlara şimdiden teşekur ederim.

1. Bina içi tesisatlarda kablolar duvara veya betona gömülü olarak PVC boru içinden geçiyorsa havadaki akım taşıma kapasitesi mi yoksa topraktaki akım taşıma kapasitesimi alınır?

2. Toprağa gömülü enerji nakil hatları veya kabloları da neticede bir kanal veya boru içinden geçmiyor mu? Bu durumda kablonun etrafında yine hava var yani mantıklı olanı yine havadaki akım taşıma kapasitesine göre hesap yapmak. O zaman topraktaki akım taşıma kapasitesi pratikte ne zaman kullanılıyor?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
havadakinden kasıt bence havanın şartlarıdır yani direklerde gerili olan kablolarının bulunduğu hava koşulları (nem.sıcaklık ve bunun sonucu yazın ve kışın oluşan gerilme ve bollaşma)baz alınıyor bence.tabi topraktaki kabloda nem oranı fazla olsada ergime gibi bi olay bulunmuyor.
 
1.kablo bir borunun içerisinde geçiyorsa direk toprakla teması yoksa havadaki akım taşıma kapasitesine bakılır

2. toprağın altında çekilen hat bir kanal içerindne geçirilmez direk toprakla teması vardır zaten o derece büyük kabloyo kanal yada pvc boru içerisinden geçirmekdeki amac orda herhalgibi bir inşaat yapılma olasığı...vs varsa ancak öle olur ama oda çok zahmetlidir. Kablo direk toprağa yatırılıp üstüne ordaki toprakdan farklı kum atılır ve üstüne tuğla kırıkları atılır bu durumda toprakdaki akım taşıma değerlerine bakılması gerekir

kablo toprakla direk teması yoksa havadaki değerler bakılır herzaman ve yukarda arkadaşın bahsettiği olaylar geçerlidir sıcaklık, nem.. vs normal kablolar için kataloglarda ki sıcaklık değerleri toprakda 20 derece -havada 30 derecede ölçülen değerlerdi ve maksimum çalışma sıcaklığı 70 derecedir ( bakınız hes kablo kataloğu)
 
Her ikiside olabilir.Ancak sen düşük kapasiteyi baz alarak sistemini kurki rahat edesin.Ama gerçekten ilginç bir soruydu teşekkürler.He illa da bir taraf olmam gerekirse neticede havai hat kavramından uzaktır boruyla taşımak.Yani topraktaymış gibi kapasiteye bakabilirsin.İyi çalışmalar
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,178
Mesajlar
915,646
Kullanıcılar
449,939
Son üye
sorunsuzşofben

Yeni konular

Geri
Üst