Kabloları korumak için asfalt üzerine ne yapılabilir?

madman999

Üye
Katılım
11 Haz 2009
Mesajlar
63
Puanları
1
Yaş
37
Herkese iyi çalışmalar;

Sorum aslında istediğimiz pratik bir çözümle alakalı. 154 kV kablolarının geçtiği yerlere TEİAŞ uyarı levhaları koyuyor. Biz de buna benzer şekilde, hem kendi personelimizi hem de dışarıdan gelen ve sahada çalışan insanları uyaracak bir çözüm arıyoruz. Bu ise tabeladan ziyade kablonun geçtiği asfalt, yol vb. gibi yerlere ne yapabileceğimizle ilgili. Böyle bir çalışma yapan ya da çözüm önerisi olan var mı ?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
İş güvenliği açısından YG olan her yerde hem bilgi verici hem de yetkisiz kişilerin yaklaşmaması uyarısını içeren bir tabela, levha vs. konulması zorunludur. Başka bir önlem olarak ne yapabilirsiniz bilmiyorum, geçilmesini engelleyemeyeceğinize göre pek çözüm yok gibi.

Büyük işletmelerde tüm elektrik pano odaları kartlı giriştir herkes giremez, yine de giriş kapısına (hem içerde ne olduğuna dair bilgi veren hem de uyaran) tabela konulur, çünkü güvenlik personeli mesela her yere yetkisi varsa içeri de ne olduğunu bilmelidir, "su ile söndürmeyin" yazısı mutlaka asılır (eğitimli de olsa çoğu insan hala suyun her şeyi söndürdüğünü sanıyor).

Eğer uyarı yapılmamışsa bu tesiste oluşan herhangi bi kazadan, can kaybından vs. direk işletme sorumlusu elektrik mühendisi sorumlu olacaktır.
 
İç tesisattan ziyade arazi çok büyük olduğu için dışarıda bilgimiz dışında yapılacak bir çalışma olursa bunun önlemini almak istiyoruz. Dediğim gibi çok basit bir sprey boya bile buna çözüm olabilir asfalt üzerine işaretleme şeklinde. Ancak bu tip bir uygulama var mıdır diye merak ediyorum
 
Ayrıca belki biliyorsunuz, bunun cezai şartları ağırdır. Taksirle adam yaralama ve taksirle adam öldürme suçlamaları ile yargılanır, eğer mühendis işletmeyi yazılı olarak uyarmış ve işletme uygulamayı kabul etmemişse, bununla birlikte mühendis de ispatlayabiliyorsa bir ihtimal hüküm değişebilir.
 
Eğer kablolar YG ise ve sizin tesise giriyorsa yine biraz baş ağrıtabilir. Asfalt üstünde çıkmayan boyalar var. Ama bunlara ne kadar açıklama yapabilirsiniz bilmiyorum, belki çok bilinen bir sembol çizilebilir.

Aslında en mantıklısı kabloları asfaltın altından belli kalınlıkat beton ya da çelik zırhla korumaya almak.
 
Bahsettiğim yerler bizim arazimiz.. O yüzden boyama yapabiliriz. Kullanılan, uygulanan bir yöntem var mıdır diye merak ediyorum.. Kabloları çelik zırhla ya da betonla korumak çok maliyetli olmaz mı ?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,108
Mesajlar
915,042
Kullanıcılar
449,809
Son üye
yucelsenolgm

Yeni konular

Geri
Üst