Kablo tipi

BursaBülbülü

Profesyonel Üye
Katılım
2 Ağu 2021
Mesajlar
630
Puanları
281
Yaş
24
Arkadaşlar adm direğinden ana panoya çektiğim kablo kesiti 4x... ana panodan binadaki tali panoya çektiğim kablo kesiti ise 5x... Bu kablo kesitleri 5x olan 3 faz 1 nötr 1 toprak kablosu mu, 4x olan ise 3 faz 1 nötr kablosu mu ? En uzun ve en güçlü linye ç.mak veya b.mak. ise neden hep 3x2,5'luk kablo kesiti alıyoruz. Ben hangi kablonun nasıl kullanılacağını tam kavrayamadım açıkça anlatabilir misiniz ? Ekte size 2 farklı projemde kullandığım kablo kesitlerini gösteriyorum.
 

Ekli dosyalar

  • 1.png
    1.png
    10.9 KB · Görüntüleme: 26
  • 2.png
    2.png
    14.6 KB · Görüntüleme: 18
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Şebeke'den 3 Faz ve 1 Notr alıyorsun. 5X olanlar 3 Faz - 1 Notr - 1 Toprak kablosu. Sayaç Panosu'ndan sonra Toprak kablosunun da tesisata ulaştırılması gerektiğinden, Toprak Kablosu'nu da ilave ederek Daire'ye iletiyorsun. Tali Pano'dan sonraki Yüklerin Tek Faz ile çalıştığı için 1Faz - 1Notr - 1 Toprak kablosu çekiyorsun.

Kablo Çeşitlerinin ortama göre Yük Taşıma Kapasitesi'ni bilmen gerekiyor. Kablo Yük Taşıma Kapasitesi Cetveli'ni "google"la yaz bulursun. Oradan kablonun Havada, Toprakta, Boru içerisinde; Protodur N ve F kablolar, Protodur Y kablolar gibi tipik özelliklerini, Damar Sayısı gibi özelliklerini de dikkate alman gerekir.

Tablo'larındaki Yük (Güç/Watt) durumuna bakarak uygun kesitli bir kablo ile Gerilim Düşümü Hesabı yaptığında bu kablonun projen için uygun olup olmadığı ortaya çıkıyor. Çıkan Gerilim Düşümü oranın, izin verilen orandan yüksek çıkarsa, kablo kesitini artırarak tekrar hesap yapıyorsun. Mühendis veya Tekniker olacaksan veya olduysan, Elektrik Tesisleri Genel Teknik Şartnamesi ve Uygulama Esasları'nı okumanız gerekir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,864
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst