kablo kesitleri ile alakalı soru

Katılım
13 Ara 2006
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
39
merhaba arkadaslar kabloların kesitleri ile alakalı kafama takılan bi soru var kendimce cevaplamaya calıstım ancak sizlerinde fikrini almak istiyorum inceledim 3x16/10 mm2 kablo toprakta 102A havada 80A akım tasıma kapaitesine sahip 4x16 mm2 kabloda toprakta 102A havada 80A akım tasıma kapasitesine sahip akım tasıma kapasiteleri aynı oldugu halde neden farklı kesitteler ve hangisini kullanmak daha uygun örnegin bi besleme icin saygılar simdiden tesekkürler hersey icin
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
4x16 mm2 = 3x16/16 mm2 Faz kesitleri aynı sadece nötr kesiti birinde 10mm2 diğerinde 16 mm2.
 
erolgkenin dediği gibi birinin nötürü 10 diğeri 16mm2 yani nötürden dönebilecek akımı hesap ederek istediğini kullanırsınız.
 
tamam arkadaslar nötru kasdettim bende zaten ancak neden farklı benim bildigim 3 fazlı dengeli sistemlerde nötr den gecen akım olmaz ancak dengesizlik durumunda bi kısım akım akıs olayı olur ben böle biliyorum yanlıssam duzeltin ferrari kardes bu nöturden gecen akımı nasıl hesablarız onuda bi acarmısın tesekkürler arkadaslar hersey icin
 
bi de şu şekilde bak bence,,
3x16/10 mm2 kablo,
4x16 mm2 kablodan daha ucuzdur,,
eğer sana nötr kesiti 10 luk olarak yetiyorsa ki dengeli bir 3-phase sistemde yetecektir, bu kesit yeterli.
 
1 - Bir motoru direk yıldız veya üçgen çalıştıracaksan (yani yük dengeli ise) 3x16 kablo (motor gücüne göre) yeterlidir. motoru topraklayacaksan 3x16+10'luk kablo kullanman fiyat yönünden avantaj sağlar.
2 - Kabloyu ana kolon hattı olarak kullanıp dengesiz yük besleyecekcen nötrden geçen akımı bilmen gerekli.

ziyasarica'nın dediği de doğru.
 
arkadaşım sistemdeki alıcıların cogu trifaze ise 3*16+10 uygun. ancak sistemde monofaze alıcılar yogunlukta ise 4*16 daha uygundur
 
kablolarda renk kodlama sistemi var bildiğiniz gibi ve kablonun mavi renkli ucu özellikle kolon hatlarında nötr ölarak kullanılıyor.daha yüksek kesitli kablolardada nötr kablosunun mavi olduğu üretimler var.4x16 kablo sanıyorum kolon hattında kullanılmak üzere üretildi .daha önceleri bu özellikte kabloya pek rastlanmazdı.bence bu kablo özellikle bu iş için üretilmiştir.kolay gelsin.
 
Sn.çaylak mühendis,arkadaşların açıklamaları doğru.Bende şunu belirtmek istiyorum.İç esisat yönetmeliğinde eş zamanlık kat sayısı var.yani monofaze alıcıların çoğunlukta olduğu bir yerde örneğin meskenlerde aynı anda devrede olup olmama durumunu da düşündüğümüzde 3x16+10 yeterli olur.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,655
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst