Kablo farkı ?

Bu konuda scin effect etkili olabilir büyük ihtimal .
Olayın skin effect ile ilgisi yok üstadım. (Aşağıdaki paylaşılan bilgilere göre ilgisi yoktur değilde 50 Hz de etkisi çok azdır diye düzeltme yapayım). Skin effect yüksek frekanslarda (350 Hz ve üstü) ve 150 mm² kesit üzerinde etkili diye biliyorum. Kesitle akım taşıma kapasitesinin doğru orantılı olarak artmamasını şöyle izah edebiliriz:

Kablolarda mm² diye ifade ettiğimiz şey kablonun kesiti oluyor. Peki kablonun çapı nedir ?
Kablo çapını A=d²π/4 formülünü kullanarak hesaplarsak :

1,5 mm² kesitli kablonun çapı 1,38 mm
2,5 mm² kesitli kablonun çapı 1,78 mm
4 mm² kesitli kablonun çapı 2,25 mm
6 mm² kesitli kablonun çapı 2,76 mm
10 mm² kesitli kablonun çapı 3,56 mm
16 mm² kesitli kablonun çapı 4,51 mm

olarak hesaplarız. Görüldüğü üzere kesit arttıkça çapta kesitle doğru orantılı olarak artmıyor. Dolayısıyla akım taşıma kapasiteleride doğru orantılı olarak artmaz.

Örneğin aşağıdaki tabloya bakarsak 4 mm² kablo 30 derecede ve havada 44 A taşıyor öyleyse 16 mm² kablo 4 mm² nin 4 katı olduğuna göre 176 A taşıması gerekir diyemeyiz.

Olayı çaptan kıyaslarsak;
4 mm² kesitli kablonun çapı 2,25 mm
16 mm² kesitli kablonun çapı 4,51 mm
görüldüğü üzere kesit farkları 4 kat olmasına rağmen kabloların çapları 2 kat artmış oluyor.

Öyleyse;

2,25 mm çapındaki kablo 44 A taşıyorsa
4,51 mm çapındaki kablo 4,51*44/2,25 den 88,2 A taşıması gerekir diyebiliriz.

Ancak aşağıdaki tabloya baktığımızda 16 mm² kesitli kablonun 101 A taşıdığı görülüyor. Bunun sebebide kablo kesiti arttıkça direncinin düşmesinden kaynaklı olabilir.


1680171723833.png
 
Son düzenleme:
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Farklı bir sorum var. Pek çok şeyi öğrenip de onlarca tesisat kurup da hiç üzerinde düşünmediğim bir durum aslında. Nötr hatlarda elektrik yoktur. Dokunduğumuzda elektrik çarpmıyor. Ama faz ve nötr beraber kullanılınca devre birbirini tamamlıyor ve bağlı cihaz çalışıyor. Nötr hatda elektrik yok ise tam olarak ne yapıyor?, görevi nedir ? Evet devreyi tamamlıyor ama üzerinden hiç akım geçmiyorsa ne işe yarıyor ?
Şöyle izah edelim, nötr hattı trafonun çıkışında topraklandığı için siz nötre temas ettiğinizde sizde toprakla temas halinde olduğunuzdan gerilim farkı oluşmuyor ve üzerinizden akım akmıyor. Yani nötr ile aynı potansiyelde oluyorsunuz. Mesela izolasyon trafosunu örnek verelim. İzolasyon trafosunun uçlarına tek tek dokunursanız çarpılmazsınız ama uçların ikisine birden dokunursanız devreyi tamamladığınız için çarpılırsınız. Uçlardan birini topraklarsanız toprağa bağlı olan uç nötr olur, diğer uçta faz hattı olur. Bu sefer o faz ucuna dokunursanız faz nötr yolunu tamamladığınız için üzerinizden akım akışı olur ve çarpılırsınız.

3 fazlı dengeli yüklerde nötr hattı üzerinden akım akışı olmuyor ama fazlar dengesiz yüklüyse ki meskenlerde dengeli yüklemenin imkanı yok bu sefer bu dengeyi bozan akım nötr üzerinden akmaya başlıyor.​
 

Forum istatistikleri

Konular
128,165
Mesajlar
915,606
Kullanıcılar
449,930
Son üye
oguuz680

Yeni konular

Geri
Üst