Kablo damar sayısı

yeni mezun

Üye
Katılım
5 Mar 2015
Mesajlar
30
Puanları
1
Ben 1x , 3x , 4x ayırımını anlamıyorum. Mesela 1x olup 3x ile aynı akım taşıma kapasitesine sahip kablolarda oluyor. Neye göre bu seçimi yapıyoruz.
Birde 3x olunca 1 faz 1 nötr 1 toprak oluyor. Ama 4x olunca 2 faz 1 nötr 1 toprak oluyor. 2 faz nasıl oluyor neye kullanıyoruz nasıl ayırıyoruz 2 fazlı sistem varmı bir türlü anlam veremiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Mesela 1x olup 3x ile aynı akım taşıma kapasitesine sahip kablolarda oluyor. Neye göre bu seçimi yapıyoruz.
burada yanıldığınız konu faz başına 3 iletken olması durumunda akım taşıma kapasitesi farklı olacaktır.
1xli hatlardan tek faz
3xli hatlardan ise üç faz yada faz nötr toprak geçer. devreden geçen akım değişse bile kablo yapıları aynı olacağı için kablodan geçen maksimum akım aynı kalacaktır.

Ama 4x olunca 2 faz 1 nötr 1 toprak oluyor. 2 faz nasıl oluyor neye kullanıyoruz
2 fazlı sistemler var. ayrıca 3 faz+toprak (mesela asenkron motor beslemesi) olarak da kullanılır.
 
Kablonun 3x olması 1 fazlı oldugunu gö
burada yanıldığınız konu faz başına 3 iletken olması durumunda akım taşıma kapasitesi farklı olacaktır.
1xli hatlardan tek faz
3xli hatlardan ise üç faz yada faz nötr toprak geçer. devreden geçen akım değişse bile kablo yapıları aynı olacağı için kablodan geçen maksimum akım aynı kalacaktır.

3x kablo oldugunda bu hat tek fazda olabilir 3 fazda olabilir anlamına mı geliyor

Birde şu durumda 3x25 lik kabloyla 4x25lik kablo arasındaki fark ne oluyor?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
3x kablolar genelde ince kablolardır. Yani evde kullandığımız seyyar kablolar gibi. Kumanda kablolarında damar sayisi çok fazla olabilir. Faz nötr diye düşünmeyin. Sinyal kabloları olarak kullanılabilir Biraz daha kalın kablolar da iş değişir. Kuvvet kablolarında 3x25+16 gibi yazılır. Bu kablodan 3 faz 1 toprak gider. 25 mm2 faz, 16 mm2 toprak kablosu kesitidir. Bazı 1 fazlı cihazlar için dengeli yüklenme için 4x kablo kullanılabilir. Mesela 3 adet monofaze cihazı beslemek için kullanılan 4x kablonun 3 damarından herbir cihaza faz, 4. Damardan nötr gidebilir. 3x25 kablo ben görmedim. O kesitteki kablo mutlaka toprak kablosu vardir. Toprak kablosu ekranda olabilir
Screenshot_2018-01-03-17-34-49-318.jpeg
Screenshot_2018-01-03-17-34-04-743.jpeg
 
Son düzenleme:
Paylaştığınız kablo damarlarına bakılırsa
3x : 3 faz(kahve+gri+siyah)
4x : 2 faz(kahve+siyah) 1 nötr(mavi) 1 toprak(yeşil sarı)
Ben yine öyle anlıyorum :(
 
Resimdeki 2.ve 3. Kabloyu ince kablolar hariç piyasada ben görmedim. Muhtemelen kullanilmadigindan. Özel üretim olabilir. Adamlar görüntü olsun diye koymuşlar ama kolayca bulunacağını zannetmiyorum. En alttaki 4x kabloya dikkat ederseniz sarı yeşil ince. Üstte bahsettiğim gibi faz kesiti ile toprak kesiti farklı. Yani siyah-mavi-kahve faz-kalin, sarı yeşil toprak- ince
 
Son düzenleme:
Ferhat abi yanlış yazdin sanırım..3*25+16 kablo 3 faz+nötr kablosu.toprak hattı ayrıca çekilir..?
 
Kullanım yerine göre değişebiliyor. Motor için kullanınca toprak oluyor. Pano beslemesi için kullanınca nötr oluyor. Tabi motor için haricen yine topraklama gerekiyor
 
uuuu, ortalık iyice karışmış =)
3xAA kesitinde kablolar---1) 1 faz - 1 nötr - 1 toprak olarak
2) 3 faz (motorlar için) (genelde ya yanlarında 1x AA/2 çapında sarı yeşil kablo götürülür, koruma topraklaması için.)
4xAA ya da 3xAA + AA/2(yani 4x50 mm ya da 3x50+25 olarak görürsünüz) kesitinde kablolar --- normal beslemelerde götürülür. 3 faz 1 nötr taşır, genelde yanında AA/2 kesitinde topraklama kablosu da götürülür.

1x kablolar --- Genelde 3 fazlı sistemlerde işçiliğin kolay olması için kullanılır, (3x(1x120mm)) şeklinde yazılır. 3x120mm kablonun işçiliği ve pano montajları zor olduğundan dolayı bu şekilde kullanılır.

aynı kesitteki 2xAA veya 3xAA veya 4xAA veya 5xAA kabloların akım taşıma kapasiteleri aynıdır. ama kullanılacak faz sayısına göre hesaplanacak akım değeri ve gerilim düşümü değeri hesapları değişir.

yani ben 3x4 mm kabloyu motor beslemesinde kullanıyorsam yani 3 faz taşıyacaksam motorun gücü S=1,73(kök3) x V (380) x I formülünden akım değerini bulurum

ama monofaz birşeyi besleyeceksem yani bunun 1 faz-1 nötr 1 toprak olarak kullanacaksam kullanılacak güç ve akım formülü S=VxI olur. ve çekeceği akım değeri trifaz bir sisteme oranla 1.73 kat fazla olur. bu yüzden aynı güçteki monofaze ve trifaze akım değerleri ve dolayısıyla kablo kesitleri değişkenlik gösterir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,134
Mesajlar
915,323
Kullanıcılar
449,854
Son üye
Enes.trk

Yeni konular

Geri
Üst