Kaçak Akim Koruma şalterleri Hakkinda Genel Bilgiler

Hanibal

Üye
Katılım
15 Nis 2006
Mesajlar
166
Puanları
1
Yaş
35
Giriş :
Santrallerde, transformatör istasyonlarında ve yüksek gerilim tesislerinde mühendis ve teknisyen seviyesinde yetişmiş personel çalışır. Her meslekten ve her türlü kültür seviyesinden insan, günün her saatinde çeşitli şekillerde elektrik tesisleri ile yakından temas halinde bulunur ve kaçak akımlar ile karşılaşabilirler. Normal şartlarda elektrik enerjisinden sağlanan faydalar sayılmayacak kadar fazladır. Fakat bir yalıtım hatası sonucunda meydana gelen zararlar da çok büyüktür. Her yıl bir çok kişi elektrik kazalarının kurbanı olmakta ve yangınların %40 ‘ı elektrik enerjisinin hatalı kullanımı sonucunda meydana gelmektedir. Bu yüzden bir çok ülkede ve ülkemizde kaçak akım koruma cihazlarının kullanımı zorunlu hale getirilmiştir. Elektrik akımının ve geriliminin insanlar üzerinde ne gibi etkilere sebebiyet vereceği ve hangi değerlerin sınır değerler olduğu aşağıda verilmiştir.


Bilgi Kaynağına Ekten Ulaşabilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • KAK_G.zip
    62.3 KB · Görüntüleme: 8
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
teşekkürler dostum anlaşılabilir bir kaynak
 
Piyasada 30mA olarak en büyük kaçak akım koruma rölesi değeri 125A'dir. Genel olarak 125A üzeri şemada vermiş olduğum kaçak akım koruma kombinasyonu(röle+açtırma bobini+toroid) kullanılır.
 
paylaşım için teşekkürler.

Kaçak akım koruma röleleri hayat koruma ve yangın koruma olmak üzere iki tipte üretilir. Hayat koruma 30 mA'e, yangın korumada ise 300 mA'e duyarlıdır. Bütün elektrik tesisatlarında kaçak akım görülebilir.

Çok küçük akımlar bile insanların can ve mal güvenliğine zarar verebilir. Bunun için kaçak akım gözardı edilmemelidir. Ev ve işyerlerinde çıkan yangınların % 35 'i elektriksel hatalardan kaynaklanmakta olup bunun başlıca nedenleri aşırı ısınma veya kablo yalıtkanının deformasyonu sonucu meydana gelir.
 
bu şalterlere ne ad verilir?(fu veya fı diye biliyorum ama hangisidir acaba )
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,960
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst