Kaçak akım test cihazı

gbdumlu

Üye
Katılım
4 Haz 2014
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
36
Merhaba,

Kaçak akım testini şeması 20140604_122836.jpg20140604_122810.jpg

L ve N (0-300vac) ile PE arasında nasıl bir bağlantı var. Anlayamadım.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Normal tel bağlantısı, bi L ye bağlıyorsun sonra da N ye bağlıyorsun. Ili durumda da test edilen mesela çamaşır makinesinin dış sacına faz ve nötr bir şekilde kaçıyor mu diye test ediyorsun.
 
benım anlamadığım nokta 20140604_153315.jpg şekilde gosterdiğim gibi mi bir bağlantı yapacağim yoksa üstündeki anahtarımı gosteriyor.
 
Merhaba.

1- gnd bağlantı noktasından (Cihaz ister topraklı fişli (L-N- 0) olsun veya topraksız (L-N) olsun farketmez) bir kablo çekip cihazın metal saç gövdesine ilk etapta bu bağlantıyı yapıyorsunuz.

2- Topraklı cihazlarda veya topraksız cihazlarda her ikisinde de geçerli olarak PE noktasından bağlanıp alınan başka kabloyu L ve ya N' deki herhangi bir noktaya (Bağlantıya) bağlıyorsunuz.

3-Ondan sonra L ve N bağlantı noktalarından alacağınız kablo uçlarını (300 VAC) cihazın topraklı veya topraksız fişindeki cihaza giriş uçlarıyla da bağlıyorsunuz.

4- Üst tarafta yer alan selektör sivici bir sağa bir de sola çevirip bir faz (L) ve bir de nötr (N) hattını cihaza fasılalı olarak da veriyorsunuz.(Bu sırada cihaz gövdesi test cihazından gelen GND ile tam bağlı olmalıdır.)

5-Topraklı veya topraksız fişle elektrik girişi olan cihazın metal gövdesine bir kaçak akım akacak olursa test cihazında lcd ekranda veya sesle uyarı veren bir buzzerden "Dikkat,gövdeye bir kaçak akım da vardır,haberiniz olsun!" uyarısını da duyuyorsunuz.

Böylece her iki cihazda da,yani topraklı fişli ve topraksız fişli,ancak iletken bir dış metal gövdesi de mutlaka bulunan her iki cihazda da,bu şekilde yapılan bir testle, gövdeye herhangi bir kaçak olup olmadığını kolaylıkla da anlamış oluyorsunuz.

Önemli Not: Test cihazını 220 VAC ile beslemek için,cihazın bu topraklı fişini taktığınız priz eğer topraksız ise,cihaza toprak hattı da hiç giremeyeceğinden,bu testin tam başarılı olabilmesi için en altta,toprak işaretli sembolü bulunan kısmı,harici bir toprak kaynağına (Toprakla bağlantısı çok iyi olan bir su tesisatı borusu,kalorifer borusu veya başka odadan,topraklı prizden uzatıp alarak da getirdiğiniz bir toprak kablosu ile) bu noktayı mutlaka da birleştirmeniz lazımdır.Bu amaçla konulmuş olması gereklidir diye de düşünüyorum ben.(Bu en alttaki topraklama amaçlı,sarı renkli bu bağlantı noktasının) Bu koşula da çok dikkat gösterirseniz eğer bu test işlemi mutlaka da başarılı olacaktır.

Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst