Kaçak akım sürekli atıyor.

benden sana tavsıye eger makina govdeye faz kaçırıyor ıse topraklama kablosu sayesınde bunu sıfırlar ve kaçak akım rolesine gıren faz çıkan la eşit miktarda olmadıgında atar benden sana tavsıye once topraklama ucunu cıkar ve govdeye kontrol kalemı ıle bak eger faz kacagı varsa topraklama ucunu ıptal et ve fişi ters cevir govdeye notr gelmiş olur topraklama yine notr le birleşir ıse o zaman yıne ataccak tır senın kacaga sebe olan yerı bulman lazım eger bulamıyor ısen kacak akım rolesınden once enerji ver bence . kolay gelsın
 
Değerli meslektaşlarım ve elektriğe ilgi gösteren arkadaşlarım;
Bu kaçak akım rölesi pek çok kişinin tabir yerindeyse başının belası...

Yağmurlu havada atabilir.(Gerilimin anlık yükselmesi sonucu tesisatın en zayıf noktalarından toprağa akan akımın toplam değerinin kaçak akımın eşik değerini aşması sonucu)

Ütü takarsan atabilir.(Rezistansın yalıtımının zayıflaması sonucu)

Elektrikli Sinek öldürücü cihaz sinek öldürürken atabilir.(başıma geldi. toprağa çarpılma anında olan kaçak sonucu. deneyerek değil düşünerek arızanın bu sinek öldürücüden geldiğini bulmuştum.)

Buzdolabı motoru sargı izolasyonu zayıflarsa atabilir.(İzolasyonun bozulması sonucu)

Priz ıslanırsa atabilir.(Yalıtkanlığın bozulması)

Balast arızalanırsa atabilir.(Balastın yanması sonucu akımın topraktan tamamlanması)

Nötr toprak bir noktada değerse atabilir.(Bunu şekil çizerek açıklayıp gönderen olabilir mi acaba?)

Kablonun yalıtkanlık özelliği bozulursa atabilir.

v.s

Şimdi bu kadar arıza kaynağı olan bir cihazı sistemde çalışır halde tutmak pek kolay görünmüyor. Bundan bir kaç sene öncesindeki evlerde bu cihaz olmadığından her evde çarpılarak ölen pek çok kişi vardı!. Şimdi Allahtan bu cihaz var da içimiz rahat.!

Sadece bir evde bile bu kadar sorun çıkaran kaçak akım rölelerini binaların girişinde ve ana panoda da(300 mA eşik değerli olan) kullanmak durumunda kalan arkadaşlara soruyorum.
ana panolarda efektif olarak kullanım mümkün oluyor mu?(tek bir flouresan lambanın balastından dolayı tüm elektrikler kesilecek. akıl karı mı?)

saygılar..
 
sen bu sorundan kurtulmak ıstıyosan kacak akım rölesının yerıne 40 amper çiftli sigorta bağla sorunun çözülecektır. senın hatın da noturden bina gövdesıne kacak bır akım vardır bu yuzden atar kaca akım rölen . buna bı çözum bulamazsın te çözum tesısatının değiştireceksın:)
 
ilk nce soylemiş oldugun cihazlara baktır bır sey cıkacakmı bır sorun cıkmadıysa o cihazlara gelen linyeye baktır ondada sorun yoksa piyasadaki bazı kaçak akım sigortaları sorunlu cıkıyor iyi bır tana alıp taktırın
 
Kısa süre önce kaybetmiş olduğumuz Sn.Turgut Odabaşı tarafından hazırlanmış olan dokü-
manı ekliyorum.Ruhu şad olsun.
 

Ekli dosyalar

  • RCB Turgut Odabaşı.rar
    385.1 KB · Görüntüleme: 54
arkadaslar kaçak akım rölesi hiç bir cihaz bağlı deilken açtığınızda atmıyor fakat cihat taktığınızda hemen atıyorsa röle arızalı deildir tek sebebi yanlış bağlantıyla alakalıdır röle nötr ve faz giriş kısımlarını kontrol edin sorun çözülür sanırım giriş üstten olması gerekiyor
 
benım evde aynı sorun yaşadım sonunda değıştırdım rahatladım kaçak akim rölelerının içinde mekanık kısım sanırım zamanla aşınma yorulmadan dolayı bellı bır mA geçince devreyı kesıyor benım bu konuda başimdan geçtığı için yorumum bu:)
 
arkadaşım sorundan da anlaşılacağı üzere o malum cihazları çıkarınca atmadığını söylüyorsun tesisatın sağlamdır şimdi o dolab ve klima faz-nötr /nötr-toprak kısa devre kontrolünü yap emin olursan cihazları bağla tekrarlarsa kaçak akım rölesini değiştir birde tavsiye etmediğim yöntemi söyleyeyim k.a.r. içini açnötr bağlantısını kes yada nötr giriş çıkışı direk bağla
 
büyük güçlü elemanların devreye alınıp çıkarılırken veya güç elektroniği devrelerinin kullanıldığı yerlerde (sizin kullanmanıza gerek yok aynı trafo postasına bağlı başka bir alıcı da olabilir) ani darbe gerilimleri oluşur buna bağlı olarakta açmalar yaşanır. üretici firmalar bunu göznüne alarak üründe geçiktirici birtakım önlemler almıştır.
bu önlemleri almamışsa istenmeyen açmalar yaşanır,,eğer aşırıya kaçmışsa devre kaçağa geç cevap verir
 
Evimde kaçak akım rölesi düzensiz bir şekilde atıyor. Bütün ev aletlerini (buzdolabı ,çamaşır makinası, şofben, ütü vs kontrol ettim, bunlarda bir prolem yok. Boilerin bulunduğu merdiven altında nem vardı, boilerin bulunduğu zemin katı havalandırdım. Boilerden çıkan fazla suyun ucunu hortumla dışarıya bağlayarak su şimdi is su borsuna akıyor. Oda tamamen kuru bir durumdadır. Bu tedbirlerden sonra kaçak akım rölesinin atması oldukça azaldı, günde 3-4 defa KAR atarken, şimdi 2-3 günde bir düzensiz bir şekilde atıyor. Bu sorunu nasıl çözebilirim. Tesisatı yapan Elektrikçiye danıştım, Röleyi sökmemi önerdi. Ne yapmalıyım
Böyle durumlar, Nötr ile Toprak arasına atlama bağlantı yapılan yerlerde de görülüyor. Gelen Faz ve Nötr ayrılıp, prizlerde cihaz bırakmayıp, Avometre ile Faz-Nötr-Toprak tellerinin birbirlerine Ohm seviyesinde kısa devreler için, MegaOhm seviyesinde ıslaklık için ölçümleri yapılmalıdır. Ya da, prizler tek tek açılıp, atlama bağlantı var mı diye bakılır.
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,657
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst