Kaçak akım rölesini attırmak için?

nyquist_10

Üye
Katılım
14 Eki 2008
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
39
Herkese merhaba,
TOKİ konut şantiyelerinde çalışıyorum. Geçici kabulünün yaptırdığımız şantiyede şöyle bir sıkıntım var. Daha önceden nötr-toprak kısa devre yaptığımda atan 4x32A 30 mA KAKR şimdi atmıyor. Ayrıca kolon hattının iki ucunda daire içi panoda 4x32A 30mA, ana panoda da 4x40A 300 mA KAKR var. KAKR markası VİKO. Ama bu sadece bir blok için değil bütün bloklarda aynı sıkıntı var. Mesela seri lambayla kısa devre yapıyordum ve atıyordu. Şimdi ise kısa devre yaptıktan 25-30sn sonra KAKR atıyor.
Benim sormak istediğim diğer soruda şu. Geçici kabul heyeti direnç ve ledle bir devre yapmışlar. Adamların dediğine göre 2 tane proba 100kohm luk dirençle led bağlamışlar ve o devre ne kadar KAKR varsa hepsini (arızalılar hariç) attırıyordu. Adamların dediği gibi 100kohmluk dirençle denedim ama hiçbirşey olmuyor. Acaba direnç değeri KAKR attıracak değerde değil. Bu konuda da yardımcı olabilecek varsa çok sevinirim.

Şimdiden çok teşekkür ederim, herkese kolay gelsin.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Nötr-toprak kısa devresinde KAKR atması biraz şansa bağlı . Sistemden akım çekiliyor olmalı kısa devre yaptığınızda topraktan 30 mA in üstünde akım geçmeli. Konutlar kullanımda değilse yük çekilmeyeceğinden Nötr-toprak kısa devresi KAKR sini attırmaz. En kolayı fazla toprak arasına 220 voltluk bir lamba bağlamaktır.

Tabi lambanın gücü 10 W tan küçük olmamalıdır .(220 V sinyal lambası iş görmez)

Kolay gelsin..........
 
Daha önceden seri lamba olarak 75W lık ampulle test yapıyordum kaçak akımları direk attırıyordum. Ama şimdi 60W-75W-100W her türlü ampulle deniyorum 25-30sn sonra attırıyor. Ben mantıklı hiçbirşey bulamadım. Prizi toprak-nötr olarak bağlayıp matkapla deneyeyim dedim ondanda bir sonuç alamadım.
 
toprak hattınızın bağlantıları ile ilgili bir sorun var sanırım toprak görev yapmazsa kar atmaz
 
kardeş 1. si nötr toprak arasını kısa devre etmek kakş i attirmaz teorikte, yani çok yüksek kaçakları olan bir sistemde ancak atabilir o da çok net bir kaçak olacak
2. led ve diyotlu sistem arkadaşın dediği gibi 100 KoHM değildir, mantıklı değil, bu kadar yüksek bir direnç neredeyse açık devredir
3- 1000 ohmluk bir direnç ile faz toprak teması yaptır, şalter çalışıyorsa sağlamdır.
4- Bir süre sonra atan kakş sanki bana lambanın ısınması sonucu düşük dirence sahip olmasından kaynaklı gibi geliyor. Daha önce atmamasının sebebi ise nötr-toprak arası gerilimin yüksek olmasından kaynaklı kaçak akımın yüksek olmasıdır, mevcut durumda atmiyorsa bu gerilim yani sistem kaçakları ilk duruma göre azdır.
Başka bişey gelmiyor aklıma gelirse yazarım..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,238
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Geri
Üst