Kaçak akım rölesi

m.sabri

Üye
Katılım
18 Ocak 2012
Mesajlar
34
Puanları
1
Kaçak akım rolesi sigorta görevi yaparmı yani 40amper bir roleden 45 amper akım geçerse devreyi kesermi.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
sayın kardeşim kaçak akım roleside bir sigortadır.
ama kaçak akım rolesine faz ve nötr uçlları girer ve faz nötr uçlları buradan çıkış yapılarak enerji alımı sağlanır.Yani bu bir sigortadır.
1-öncelikle normal sigorta devrenin güvenliğini sağlar misal 16 amper sigorta var ama 16 amperden fazla akım çekince sigorta atar.
2-kaçak akım rolesi ise faz nötr arası tamamlanan akımın adı üstünde kaçmasıdır.
yani fazdan gelip alıcıdan çıkıp direk nötre gitmesi normal.
yalnız faz dan alıcıya giderken iletkenin izolasyonun kötü olması alıcının , örnek bir rezistansın gövdeye indüktansı(gövdeye kaçak vermesi) veya nötr hattındaki iletkenin yalıtkanının iyi olmaması nedeni ile oluşan kaçak akımlarda, kaçak akım rölesi devreyi açar ,yani atar.kısaca fazdan giren akım nötrden çıkacak hiçbiryerde kaçak olmayacak olursa devre açık durur.

Senin soruna gelecek olursak kaçak akım rölesi zaten bir sigortadır airiyetten normal akımın üstünnde bir değer çekerse atar 40 amperlik sigortadan 45 amper akım çekerse atar
ama
devre de 1 amperlik dahi bir alıcı var yalnız devrede kaçak varsa bu yaklaşık 30mah sonra kaçak akım rölesi yani sigorta atmış olur sayın kardeşim
kolay gellsn
 
Son düzenleme:
kaçak akım rölesine sigorta görevi yaptırılamaz . kaçak akım rölesi kirşofun akımlar kanununa göre çalışır . mantık olarak bir düğüm noktasına giren akımlar toplamı çıkan akımlar toplamına eşittir. ve kaçak akım rölesi bunun sağlmasını yapar sistemde giren akımlardan başka bir yöne akım kayması olursa açar. ana görevi insan güenliğini korumak için dizayn edilmiştir. dizayn sebebi budur.
şöle düşünelim bir ampule giden elektrik akımının dönüşünü görmek zorundadır . eğer ampulun nötrü toprağa bağlı ise röle bunu insan çarpılıor diye algılar ve açar . gene aynı şekilde bir yerde nötr ile toprak bir yerde kısa devre olursa yada aım geçişi olursa sisteme mudahale olduğunu düşünür açar. yani kısacası sistemin tamamen kapalı devre çalışması için tasarlanmıştır kısa devre aşırı akımdır bu nedenle çabuk atmayablir.. kaçak akım röleleri sigorta değildir ve sigortasız kullanılmazlar
 
Zaten gerekli açıklama o şekildede yapılmıştı örneklenerek
herkezin burada kirchoff un akımlar ve gerilimler kanunu bilmesi mümkün değil
 
Cevaplarınız için teşekkürler Ben arada bi ilginç sorular sorarım.
 
Aklımdayken şunuda paylaşım kaçak akım rolesi kesin tam koruma yapamaz.yerleri parke olan bir evde prizin iki deliğine iletken made sokarsan çarpılırsın üzerinden 500ma bir akımda geçse role atmaz çünkü fazda nötürde rolenin üzerinden geçiyor yerden toprak almadığın için kaçak görünmez.bu benim görüşüm yanlışsa cevaplarınızı bekliyorum.
 
doğru söylüyorsun sayın kardeşim üzerinden devre tamamlanmadığı için sen faz nötr arasında bir alıcı oluyorsun ama bir elinle priziin ucundaki iletkeni diğer elinlede duvara dokunursan topraga kaçak olacağından röle atar.
 
Sanırım bu durumda sigortanın atması gerekiyor.zira atmazsa imama haber vermek gerek galiba
 
tabi tecruben var ise kutulursan ne ala ama tuttummu bırakamassan Allah korusun ya yoğun Bakım yada tattalı köy
 
servedd arkadaşımızın söyledikleri tamamen doğru. kaçak akım rolesi sigorta değildir.enerji önce sigortaya daha sonra k.a.r. ne girmesi gerekir. ilk uygulamalarda sayacın üstüne bağlanıyordu. daha sonradan düzeltilerek sigorta kutularına takılmaya başlandı. birde arıza durumlarında roleleri devre dışı bırakmayalım.aksine k.a.r. bağlayalım. göreceksinizki arıza kendiliğinden ortaya çıkacaktır. normal hiçbir arıza görünmeyen bir tesisata k.a.rolesi bağladığımızda bir çok arıza çıktığını görürüz.cihazlar üzerinde kaçaklar nötr toprak karışımları iletken izalasyonlarının bozulması rutubet ve nemden dolayı kaçaklar v.b.selamlar.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,864
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst