Kaçak akım rölesi

Aksine birşey söyleyen olmadı zaten kaçak akım hakıında açıklama yapıldı.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Merhabalar.
Evimde bu kaçak akım rölesinin atması sonucu 2 aydır arayıştaydım ve sonunda kaçak bulundu bununla ilgili tecrübemi paylaşmak istedim.
Evim eski ancak 3 yıl önce tüm tesisat değiştirilmişti. (ancak halen monofaze)
3 yıldır sorun yaşmazken doğalgaz gelmesinin ardından kaçak akım sigortam günde 1 ya da 2 kez atmaya başladı.
Tesisatı döşeyen arkadaşlar öncelikle röleyi değiştirdi. Sonra sorun devam edince röleyi iptal etmeyi önerdiler başka bişey yapamayız dediler.
Başka bir elektrikçi çağırdım. Çok iyi bir şekilde birçok prizi ve bovatı aramasına rağmen o da bulamadı ve bu sefer röel dursun ama 300 mA'lıklardan takalım atmaz dedi. Onu da kabul etmedim.
En son 3. arkadaş akıllıca bir taktik ile ana sigortadan tüm topraklama kablolarını birbirinden ayırdı. Tek tek kontrol kalemi ve eli ile kontrol ettiğinde "ciddi gıdıklayan bir kaçak var" dedi. Kaçak olan kabloyu topraktan ayırdı ve diğerlerini bağladı. Sonra da tüm evde tek tek prizlerin toprağını ölçtü. Toprağı olmayan prizi buldu. O grupta sadece klima bağlıydı. hiçbir prize bişey bağlanmamıştı. Klimaya otomat bağladı ve şalterini indirdiğinde ana sigortadaki o hattın toprak kablosuna kontrol kalemini değdirdiğinde ışık yanmıyordu. Şalteri 8 gün indirilmiş olarak denedik ve röle tekrar atmadı.
Kombi bağlanması ile ne ilgisi var usta? diye sorduğumda kombi borularının da topraklandığını ve kombinin elektrik bağlantısının bina ana topraklanması yapılması nedeniyle binanın topraklanmasının daha hassas ve iyi duruma geldiğini ondan dolayı önceden beri var olan arızanın şu an ortaya çıkmış olabileceğini belirtti. (düşününce başka da bir açıklaması yok zaten)
Daha sonra klima servisini çağırdığımda toprak hattını kesmeyi önerdi. (ne biçim insanlar karşıma çıkıyor gördüğünüz gibi ). Eğer toprak bağlı kullanmak isterseymişim klimanın ana kartının değişmesi ya da tamiri gerekiyormuş maliyeti 1000 tl'yi bulabilirmiş. Düşündüm de mekanik bir aksam olsa zamanla bozulur da durduk yere niye ana kart bozulsun ki? Yaptırmadım ve klimanın dış ünitesini kendim açmaya karar verdim.
Gördüm ki bovattan alınan kablo dış üniteye bağlı ve dış üniteden çıkan klemenslere bağlı kablo içeriye gidiyor. Ancak her 2 kablonun da toprak hattının birbirine bağlı olarak aynı klemense girmiş olduğu dikkatimi çekti. Bir tane de üzerinde topraklama işareti olan boşta klemens gördüm ancak bunun vidası yalama olduğu için dönmüyordu. Klimayı bağlayanların bunu ayrı ayrı bağlamadan kolaycılığa kaçtığını ve sorunun bununla ilgili olabileceğini düşündüm ve pense yardımı ile vidayı sökerek yeni vida takıp toprakları 2 ayrı klemense bağladım.
Bugün otomat kapalı yani klimaya elektrik verilirken izlediğim 3. gün. Klimayı da sık sık çalıştırdım. Halen kaçak akım rölem atmadı. Eğer bir değişiklik olursa size haber veririm. Tavsiyem böyle bir sorunla karşılaştığınızda üzerine gidin. Gerekirse 1 kişi değil 10 kişi ile temasa geçin. Bir de normal gibi görünen (2 toprağın aynı klemense bağlanması) ancak kuralının dışında olan herşeyi kurallar dahiline alın. Belki bizler hatta cihazların kendi servisleri için normal gelen şeylerde cihazların üreticilerinin bildiği ipuçları vardır.
Saygılarımla.
 
Arkadaşlar ben de bu konu vesilesi ile bir soru sormak istiyorum.Bizim Apartmanda girişteki Ana Panoda Her daire için ayrı bir KAR bağlı ( Normal olarak ).ancak Zaten daire içindeki sigortalardan da şüphelendiğim için ki ne olduğu belli değil Aşağı inip Baktım - Aynen kalitesiz bir Röle ve Muhafaza Sacı Mühürlü Olduğundan Değiştiremiyorum.Şimdi Dairemdeki Sigorta Kutusuna Bilindik Markalara Ait İlave Bir KAR Takmayı Düşünüyorum Ancak Bu durumda Besleme Kablomda 2 adet KAR bağlı olacak. Peki bu durumda herhangi bir problem olurmu. Aşağıdaki Röleye Güvenemiyorum. Ne yapmalıyım
 
zaten dairendede olmak zorunda arkadaşım koymanda fayda var heç bir sıkıntı olmaz . ana panodaki troidleri %80 iptal ediyorlar
 
ben çalışmaz diye biliyorum akım selenoid bobinden geçiyor kaçanı tesbit ediyor.fazla akıma karşı bi devresi yok
 

Forum istatistikleri

Konular
127,969
Mesajlar
913,974
Kullanıcılar
449,614
Son üye
Canipk

Yeni konular

Geri
Üst