Kaçak Akım Rölesi (Problemin kaynağını biliyorum nedenini arıyorum)

MuratHoca

Üye
Katılım
18 Şub 2008
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
39
Kaçak akım rölesi düzensiz aralıklarla gecikmeli olarak atıyor

Problemin kaynağı: Ortak topraklama noktasına bağlı panolardan birinde kaçak varsa ve KAR iptal edildiyse. Yani fazlardan birinde toprağa kaçak varsa. Aynı topraklama sistemine bağlı diğer bir panodaki KAR düzensiz aralıklarla gecikmeli olarak atıyor.

Soru: Neden?

Bir gün iş yerimize kalorifer kazanının periyodik Bakım için Alarko servisi geldi. Benden bir grup sigorta istedi. Niçin istediğini sormadan çıkardım verdim. Ertesi gün 30 m uzaktaki başka bir tali panodan beslenen bilgisayar laboratuarının kaçak akım rölesinin sürekli attığı söylendi. Laboratuardaki ders aksamasın diye topraklamayı söktüm. Problem kesildi. Topraklamayı sökerken kablo ile pano gövdesi arasında hatırı sayılır bir ark oluştuğunu fark ettim.
Arızayı araştırırken başka bir arkadaş ana panodaki ana şalterin fazlarına kontrol kalemi ile baktı ve "Orta fazda enerji yok" dedi. "Nasıl olmaz? Hidrofor motoru trifaze, çalışıyor. Brülör trifaze o da çalışıyor. Faz gelmese iki faza kalırlardı" dedim. Ama kontrol kalemi gerçekten de yanmıyordu. Ölçü aletiyle baktık normal gerilim var. Allahtan gerilim yok diye avuçlamamış barayı. Meğerse o fazdan ciddi bir toprak kaçağı olmuş o yüzden kontrol kalemi yanmıyormuş.

Tali şalterleri tek tek kapatmaya başladık. Kazan dairesininkini kapatınca orta fazda kontrol kalemi yandı. Bir de ne görelim. Bir gün önceki grup sigorta kazan dairesinin panosunda takılı, KAR da panonun üzerinde duruyor. Sürekli atıyor diye akıllı servis KAR'ı çıkarıp grup sigortayı takmış. Tabii kaçak aynen devam. Nihayetinde POT deponun rezistansında kaçağı buldum. Rezistansı değiştirdim, KAR'ı yerine taktım. Herşey normale döndü.

Pekiii, kazan dairesindeki kaçak bilgisayar laboratuarının panosundaki KAR'ı neden attırıyor? Bilgisayar laboratuarında başka bir kaçak olsa anında atar ama bu 10 ila 30 dk aralıklarla aklına estiği zaman atıyor. Neden?

Çok uzun zaman kafa yordum nedenini bulamadım. Bilen varsa yardım rica edeceğim.

Saygılarımla
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
10 veya 20 dk da atmasi rezistansini isinma veya sogumada daralma veya genlesme ile alakali olabilir.eskimistir isindikca genlesip govdeye şase yapar.boyle bisey varmiydi rezistansi soktugunde govdesinde gozle gorulur bir durum.

GT-N7100 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
olayı pek anlamadım ama, röle patlamış da olabilir, test butonunu kullanarak sağlamlığını kontrol ettiniz ?
 
Gerçek arızayı yani KAR ile korunmamış hattaki kaçağı bulunca tüm problem çözülüyor ve diğer hatlardaki tüm KAR'leri doğru şekilde çalışıyor. Sıkıntı KAR'si köprülenmiş veya yerine grup sigorta takılmış hattan meydana gelen faz-toprak hatası binanın bütün topraklama hatlarında bir potansiyel meydana getiriyor ve sağlam bölgedeki KAR'sini attırıyor.
 
Kazan dairenizdeki kacak, termosifon daki rezistanstan kaynaklaniyor. Termosifonun icindeki suyun isisi dustugunde termostad ara sira (demekki20-30dk arayla) rezistansi devreye sokuyor. Rezistanslarin cok sik delinme sebebi hizli isi transferi olusturdugu icin arasina kirec dolar ve bu kirec taslasir. Kar i iptal ederseniz simdilik kimse kacagi anlamaz bir ay icinde once cocuklar sonra bayanlar en sonda erkekler bunu hissedecektir. Rezistansinizi degistirin en kisa suredede termosifon, sofben vs. Su girisine manyetik kirec onleyici takmalisiniz. Kirecin yapisi bozulacagi icin ustuste yapisip taslasamiyacaktir ve rezistans daha uzun sure saglam kalacaktir.

GT-I9000 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi
 
Sonuç itibariyle toprağa akan bir enerji var o toprak hattına bağlı olan tüm KAR'lar belirli aralıklarla atacaktır.
 
birde ben çözsem sorunumu kar takılı toprak hattı aktif nötr toprak kısa devre yaptığımda kar açıyor ama topraklama da gerilim var
kontrol kalemi yanıyor ölçü aleti olmadığı için ölçemiyorum ama kontrol kalemi çok az yanıyor neredeyse görünmeyecek şekilde
 
Bir dairedeki toprak iletkenine olan kaçak akım diğer dairedeki kaçak akım rölesini açtırmaz. Kaçak akım rölesi faz ve nötr iletkeninden geçen akımları karşılaştırır yani çalışma mantığına aykırı. Böyle saçma birşey olsaydı 1 dairede kaçak olduğunda 20 daireli apartmandaki tüm k.a.k.r'leleri atardı. İnanmayın böyle harry potter hikayelerine...
 
Bir dairedeki toprak iletkenine olan kaçak akım diğer dairedeki kaçak akım rölesini açtırmaz. Kaçak akım rölesi faz ve nötr iletkeninden geçen akımları karşılaştırır yani çalışma mantığına aykırı. Böyle saçma birşey olsaydı 1 dairede kaçak olduğunda 20 daireli apartmandaki tüm k.a.k.r'leleri atardı. İnanmayın böyle harry potter hikayelerine...
ustam bir cevap banada olsaydı iyi olurdu belliki o tesisata bir gariplik var benim sorun neki acaba aklıma nötr toprağa filan değiyor diyeceğim ama kar açması gerekiyor ama açmıyor buatları karıştırmaya çok üşeniyorum çare bulamazsam hafta sonu mecbur karıştıracağım
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,166
Mesajlar
915,612
Kullanıcılar
449,931
Son üye
mecuxell

Yeni konular

Geri
Üst