Kaçak Akım Rölesi Paradoksu

izolasyon trafosu diyorlar ona primer de sekonder sargısı 1'e bir oluyor kullanıldığı yere göre güçte oluyormuş hiç kullanan görmedim canlı şaseli tv tamir ederken kullanılır diyen usta vardı onuda kullandığını görmedim koruyucu olarak kullanılıyormuş.
Aynı trafo değil ustam onlar

Sent from my HUAWEI P7-L10 using KontrolKalemi Forumu mobile app
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Kaçak akımı işgüvenlikçilerinin zorlaması olarak değil hayat kurtaran bir cihaz olarak düşünmeliyiz. Bazı makineler de standart kar çalışmaz ama bunun için üretici firmalar da çözümler bulmuş ve kar ların bağlanacağı devrelere göre birkaç çeşit ve özellikte kaçak akım üretmişler. Hatta shcneider ın ürün tanıtım sayfası vardı bununla ilgili. Biraz araştırır ve gerekirse üretici firmalar la irtibata geçersek doğru özellikte ürünü bulup kullanabiliriz

Sent from my HUAWEI P7-L10 using KontrolKalemi Forumu mobile app
 
o hikayeyi gördüm satıcının nerede nasıl kullancaksın ? diye sorması ona göre yönlendirmesi gerek bu pek mümkün değil gibi sattığı ürünün ne olduğunu bildiği şüpheli olan çok satıcı var...
 
o hikayeyi gördüm satıcının nerede nasıl kullancaksın ? diye sorması ona göre yönlendirmesi gerek bu pek mümkün değil gibi sattığı ürünün ne olduğunu bildiği şüpheli olan çok satıcı var...
Satıcı elindeki malzeme yi satmaya çalışır belki malzeme özelliklerini bile bilmez ama üreticiler bilir kullanıcı da hangi ürünü kullanacağını bilmeli ve ona göre malzeme istemeli

Sent from my HUAWEI P7-L10 using KontrolKalemi Forumu mobile app
 
Paradoks yok aslında. X makinenizi farzediyorum 250 A Tmş ve 1 ampere ayarlanmış troid röle ile ile besliyorsunuz. Makinenizin bağlı toprak direnciniz 5 ohm ve süreklilik testleri normal. Makina da 500 ma kaçak değeri oluştu. Gövde ile temas eden insan 0.5x5: 2.5 v luk gerilime maruz kalır. Yani topraklama hattı ile paralel devreye girdiğiniz için gövdede 2.5 v gerilim oluşacaktır. 50 v sınır gerilimin çok altında olduğu için bunu hissetmeyeceksiniz. Kaçak akım rölesi hiç kullanılmadığını varsayalım yine üzerimizde 2.5 volt gerilim oluşacak ve bişey olmayacaktı. 1 amper de açacak bu sistem yani en fazla maksimum 1 amperlik kaçak akıma izin veriyor. 1x5 den 5 v luk gerilime maruz kalırız ki onu da hissetmeyiz. Demek istediğim akıma bakmayın 50 v gerilim bizim için sınır değer. Farzedelim gövdede 50 v gerilim oluştu. Topraktan akacak alım 50/5 10 amperdir. Bizim kaçak akım rölesi 1 ampere kadar müsade ediyor yanı 50 v gerilim oluşmasına izin vermeyecek hiç bir zaman. Farzelim toprak kablosu koptu ve gövdede 50 v gerilim oluştu. Artık akımın akacağı bi yol olmadığı için kaçak akım devreyi kesmez. Gövdeye temas ettiğimizde kaçak akımın açma süresi kadar üzerimizden büyük akımlar geceçek ve öleceğiz. Farzedelim toprak sağlam kaçak akım rölesi arızalandı. Devreyi açıp koruyabilecek bizi sadece tmş kalıyor. 250 amper tmş nin kısa sürede açma akımı 2500 amperdir. Yani 2500 amper geçtiğinde kısa sürede açacak. Gövdeye temas edersek 2500x5 den 12500 volt gibi bi değer yapar ve ölmüş oluruz. Ölmemiz için topraklama direncinin 50/2500 den 0.02 ohm gibi bi değer olması gerekirdi ki 50 v gerilim oluşmadan şalter devreyi açsın bu değeri tutturmakta zordur. Ben topraklama kablosunun kopması ve ihtimali ve kaçak akımın bozulma ihtimallerini de düşüncem yani en kötü senaryo olacak diyorsanız o zaman direnci 0.02 ohm ve 30 ma kaçak akım rölesi kullanmalısınız. Yani topraklama kesinlikle ve kesinlikle olmalı kaçak akım rölesi de kesinlikle olmalı. 30 ma röle kullanmanız daha garanti olacaktır tabi ama harmonikten dolayı yüksek güçlü makinelerde o değeri tutturmanız zor oluyor. Devamlı bi kontrol ve Bakım ile toprakla ve kaçak akım seçiçiliği ile canınızı ve malınızı korumuş olursunuz
 
İş güvenliği uzmanları, Bakanlık Müfettişleri kaçak akım rölesi istiyor. Evlerde yada küçük işletmelerde sorun yok olmaz ise olmaz. Ancak büyük işletmelerde, fabrikalarda kaçak akım röleleri çalışmıyor. Zaten makinelerin akımlarını karşılayacak kaçak akım rölesi yok. Mecburen Toroid trafolu kaçak akım düzeneği veya Kaçak akımlı T.M.Ş konuluyor. Bunlarının değerleri de 30mA üstü ayarlanıyor. İş güvenliği müfettişleri çoğunlukla bunu kabul ediyor. Yangın koruma var denilince olur oluyor.

Paradoks burada başlıyor eğer amaç insanı çarpılmaktan koruma ise 30mA üstü olmamalı. Onlarca makinenin bağlandığı fabrikalarda ne kadar kollara ayırsanız da 30mA mümkün olmuyor. Çoğu zaman 300mA de mümkün olmuyor. Zaten cihazın görevi insanı korumaktan çıkınca ne edem bu korumayı.

Ayrıca bir çok fabrikada kendi yangın koruma sistemi var. Yangında ilk anlar çok çok önemli hidraforun çalışması gerektiği zamanda kaçak akım devre dışı ederse sonuç daha vahim olur.

Bir çok İSG uzmanı ve Müfettiş konuyu tam bilmiyor. Bazıları TT Sistem TN sistem ... diye konuya girip daha karmaşık hale getiriyor. Amacım konunun bu işin uzmanları tarafından tartışılıp mantıklı bir öneri haline dönüştürülmesidir.
 
Paradoks yok aslında. X makinenizi farzediyorum 250 A Tmş ve 1 ampere ayarlanmış troid röle ile ile besliyorsunuz. Makinenizin bağlı toprak direnciniz 5 ohm ve süreklilik testleri normal. Makina da 500 ma kaçak değeri oluştu. Gövde ile temas eden insan 0.5x5: 2.5 v luk gerilime maruz kalır. Yani topraklama hattı ile paralel devreye girdiğiniz için gövdede 2.5 v gerilim oluşacaktır. 50 v sınır gerilimin çok altında olduğu için bunu hissetmeyeceksiniz. Kaçak akım rölesi hiç kullanılmadığını varsayalım yine üzerimizde 2.5 volt gerilim oluşacak ve bişey olmayacaktı. 1 amper de açacak bu sistem yani en fazla maksimum 1 amperlik kaçak akıma izin veriyor. 1x5 den 5 v luk gerilime maruz kalırız ki onu da hissetmeyiz. Demek istediğim akıma bakmayın 50 v gerilim bizim için sınır değer. Farzedelim gövdede 50 v gerilim oluştu. Topraktan akacak alım 50/5 10 amperdir. Bizim kaçak akım rölesi 1 ampere kadar müsade ediyor yanı 50 v gerilim oluşmasına izin vermeyecek hiç bir zaman. Farzelim toprak kablosu koptu ve gövdede 50 v gerilim oluştu. Artık akımın akacağı bi yol olmadığı için kaçak akım devreyi kesmez. Gövdeye temas ettiğimizde kaçak akımın açma süresi kadar üzerimizden büyük akımlar geceçek ve öleceğiz. Farzedelim toprak sağlam kaçak akım rölesi arızalandı. Devreyi açıp koruyabilecek bizi sadece tmş kalıyor. 250 amper tmş nin kısa sürede açma akımı 2500 amperdir. Yani 2500 amper geçtiğinde kısa sürede açacak. Gövdeye temas edersek 2500x5 den 12500 volt gibi bi değer yapar ve ölmüş oluruz. Ölmemiz için topraklama direncinin 50/2500 den 0.02 ohm gibi bi değer olması gerekirdi ki 50 v gerilim oluşmadan şalter devreyi açsın bu değeri tutturmakta zordur. Ben topraklama kablosunun kopması ve ihtimali ve kaçak akımın bozulma ihtimallerini de düşüncem yani en kötü senaryo olacak diyorsanız o zaman direnci 0.02 ohm ve 30 ma kaçak akım rölesi kullanmalısınız. Yani topraklama kesinlikle ve kesinlikle olmalı kaçak akım rölesi de kesinlikle olmalı. 30 ma röle kullanmanız daha garanti olacaktır tabi ama harmonikten dolayı yüksek güçlü makinelerde o değeri tutturmanız zor oluyor. Devamlı bi kontrol ve bakım ile toprakla ve kaçak akım seçiçiliği ile canınızı ve malınızı korumuş olursunuz

Peki 137 kw suruculu kompresorde nasil olacak bu is , bu degerler icin kar varmidir ?
 
merhabalar. yangın müşavirimiz K-A-R kullanımının kanunen zorunlu olduğunu belirttiler. meskenlerde tamam da, fabrikalarda durum böylemidir ? fabrikalarda çalışıp bunu sağlayabilen varmı ? hattımızın bir tanesinde 12 tane 0,75 kw sürücülü trifaze motor var. bu hatta kaçak akım rolesi imkanı yok tutmaz. bunu kanunen nasıl zorunlu tutuyorlar anlayamıyorum!! ben mi yanlış anlayıp yorumluyorum acaba ?

Ayni sorun bizdede var, isg tutturdu hermakinede kar olacak diye, suruculerde , yuksek guclerde nasil tutacak , yatirimi yaptik diyelim yatirim maliyeti bir kenarda dursun, nekadar isletebilecegiz hic bilmiyorum. Uygulamada basari saglayan varmi ?
 
Ayni sorun bizdede var, isg tutturdu hermakinede kar olacak diye, suruculerde , yuksek guclerde nasil tutacak , yatirimi yaptik diyelim yatirim maliyeti bir kenarda dursun, nekadar isletebilecegiz hic bilmiyorum. Uygulamada basari saglayan varmi ?
eaton ve scheider gibi uluslar arası elektrik malzemesi üreten firmalarda her duruma göre kaçak akım var ama genelde broşürler ingilizce
Paradoks yok aslında. X makinenizi farzediyorum 250 A Tmş ve 1 ampere ayarlanmış troid röle ile ile besliyorsunuz. Makinenizin bağlı toprak direnciniz 5 ohm ve süreklilik testleri normal. Makina da 500 ma kaçak değeri oluştu.
Kaçak akımı 1 A ayarlamak hayat kurtarmaz!Siz bazı hesaplar yapmışsınız ama bu konuda yetkili kişiler insan vucudunun 50V da göstereceği direnç e göre hayat koruma için 30mA yangın koruma içinde 300mA değer belirlemiş.Bir insan 30mA den fazla elektriğe maruz kalırsa ölebilir!Yangın korumanın bile değeri 300mA sizin bahsettiğiniz 1A 300mA İN BİLE 3 KATINDAN FAZLA!
 

Forum istatistikleri

Konular
128,174
Mesajlar
915,637
Kullanıcılar
449,936
Son üye
AsilOzgenc

Yeni konular

Geri
Üst