kaçak akım rölesi nötr temasında(kaçagında) niye atar ?

nikola

Üye
Katılım
5 May 2009
Mesajlar
27
Puanları
1
merhaba sayın meslektaşlar: elektrik tesisatında akımsal yani amper sıralaması ile en yakın kor uma sigortasınnın yada tmş nin açması bizim için ideal ve güvenli bir dizindir. yani bir tesiste bir uç noktada bir kısa devre veya aşırı yük oluştuysa mantıken en yakın koruyucunun açmasını bekleriz . proje ve malzeme uygunsa böylede olur zaten.
ama kaçak akım rölelerinde ne kadar seçerseniz seçin ve dogru uygulayın bu mantık geçerli değil.en yakındaki atmayabilir ,hepsi birden atabilir bir düzen yok ve ben bunun mantıgını anlamış degilim.
birde notr toprak teması ile atıyorya o iyice sinir bozucu nötr adı gibi nötr yani sıfır demek kaçak akım rolesini hiç içini açıp çalışma prensibine baktınızmı bimiyorum ama ben o sistemi açtım nasıl çalıştıgını çözdüm ve aynı mantıkla yangında kapanabilen baca klapesi yaptım. sistem iki adet sabit u mıknatıs ve mıknatısların birinde sarılı oldugu mıknatısın polaritesini değiştirecek bir düşük akımlı bobinden oluşur kaçak akım rolesini set ettiginizde (mandalı on yaptıgınızda )bu mini bobinde enerji olmassa (enerji difaransiyel torroıd bobinden gelir)yani giden enerji gelen enerjiye eşitse kaçak yok demektir ve röle kontakları şalt devresini açar. giden enerji tesisatta topraga kaçmadıgı sürece enerji kesilmez. peki nötr toprak temasında niye açar ? nötr sıfır ise
kaçak söz konusu olmaması gerekir. ama açıyor ve bazen hepsi birden açıyor.
bu acaba nötr ün de bazen 5 -7 volt arası gerilim yüklü olmasından olabilirmi?
herkese saygılar
 
Son düzenleme:
Sayın nikola
Hem sorunuz hem cevabı aynı yazıda buldum .Eger onaylamamızı istiyorsannız evet nötr ün de bazen 5 -7 volt arası gerilim yüklü olmasından.iyi akşamlar
 
Sayın nikola
Hem sorunuz hem cevabı aynı yazıda buldum .Eger onaylamamızı istiyorsannız evet nötr ün de bazen 5 -7 volt arası gerilim yüklü olmasından.iyi akşamlar
merhaba benim de bu konuda sorum olacak nötr neden bazen 5 - 7 volt arası gerilimle yüklenir.
konu kapanalı çok olmuş ama umarım cevap gelir.
 
merhaba benim de bu konuda sorum olacak nötr neden bazen 5 - 7 volt arası gerilimle yüklenir.
konu kapanalı çok olmuş ama umarım cevap gelir.

Sn.diyott;güzel bir soru sormuşsunuz,ben de bu sorunuza yine güzel bir cevap vermeye çalışayım,umarım yardımcı olacaktır.

İki metal iletken (Çok damarlı,tek damarlı kablonun bakır,alüminyum iletkeni,civata bağlantısıyla birleştirilen bakır bara iletkenleri,vb.)eğer aralarında belirli bir basınç ve sıkılıkla birbirlerine temas etmezlerse,yani temas yüzeylerindeki iletkenler arasındaki elektrik geçişi kolay olmazsa,bildiğimiz sıradan direnç öğesi olayı,bu noktalarda kendiliğinden oluşur.Bu iletkenler bir de Şebeke ve sanayi voltajı da taşıyorsa (220,380 volt ac. gibi) temas noktalarındaki bu bağlantı sorunu durumunda,yine temas noktalarından paralel olarak ölçümle alınan voltmetrede küçük bir ac. voltajı değeri toprağa göre okunacaktır.(5-7 volt ac. gibi)

Sözünü ettiğimiz bu iyi yapılmayan temas noktası,3 fazın birleşim (Düğüm) noktası olan bu nötr noktasıdır,biz de zaten burada bu noktadan detaylı olarak bahsediyoruz.Nötr bağlantı noktalarındaki bu bağlantı (Civata bağlantısındaki somunun yeterli basınç ve sıkılıkla baralara elektriki,çok iyi bir temasının olamaması veya bara dışında,3 adet çıplak bakır iletken telin bağlantısında da,yine bu üçü arasındaki yeterli sıkılıktan yoksun ve elektriki geçişte zayıflık yaratacak gevşek bir bağlantıyla yapılmış bir düğüm noktası (Nötr nokta)olayında, şebekedeki R,S,T fazlarının eşit olarak yüklenilmemesi,yani bu üç fazın dengeli olarak eşit şekilde kullanılmaması durumuyla da birleşince,bağlantı zayıflığındaki bu bağlantı kusuru, nötr bağlantı noktasının toprak iletkeniyle arasında 5-7 voltluk bir ac. voltaj farkının doğmasına neden olacaktır.Bu voltaj gerilimini üzerinde taşıyan nötr ve toprak hattının temasında ise KAR'ın iç yapısındaki 30 mA'lik faz akımını hassas olarak algılayan mevcut terazi dengesi bozulup,sistemin rölesinin açılmasına sebebiyet verecektir.Fark voltajının düğüm (Nötr) noktasında oluşmasının tek teknik açıklaması da budur.

Bu noktadan hareketle,düğüm noktasındaki bu bağlantının çok mükemmel olmasında ise,eşit kullanılmayacak olan faz dengesizliğinde,bu noktada oluşmayacak olan bir direnç olayı yüzünden çok küçük voltaj farklarının toprak iletkenine göre nötürle arasında oluşmayacağını da rahatlıkla söyleyebiliriz.Bu açıklama yalnızca benim özfikrim de değildir,bunu size açıklıkla söyleyebilirim,bu konu ayrıca MEGEP dökümanlarında,fazların dengesiz olarak yüklenilmesinde,bir bağlantı zayıflığında bu nötr noktalarının tam 0 (Nötr) olamayacağı şeklinde çok açık olarak da izah edilip anlatılmaktadır.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
sn. binbaşı açıklamalarınız benim için faydalı oldu teşekkürler.
 
sn. elek
kablo iletkenin iç direnci ve bu direnç üzerinden akım geçmesini mi ( V= I * R ) kastediyorsunuz.
 
Merhaba,
eski konu ama yinede cevaplamak istedim,

Kaçak akım koruma anahtarları insan korumasına yöneliktir, elektrik çarpılması faz yada nötr akımının insan vücudu üzerinden toprağa yada kaynağa akması ile olur, ve bu kaçak olmadığı zamanlarda faz yada fazlardan akan akım ile nötr hattından dönen akım eşittir.
Üzerinden akım geçen iletkenin etrafında manyetik alan oluşur, AC akımın hareketli yapısından dolayı, bu manyetik alan içerisine başka bir iletken girerse o iletken üzerinde gerilim indüklenir, faz ve nötr kablosunu bir bobin içerisinden geçirirseniz, fazdan giden akım ile nötr hattından dönen akım birbirlerine eşit ama farklı yönlerde olduklarından dolayı birbirlerini sönümlerler ve bobin üzerinde hiç gerilim oluşmaz, kaçak akım oluştuğu anda faz yada nötr baskın olur ve bobinde oluşan küçük gerilim koruma anahtarının açmasını sağlar böylece kaçak akımlar ve çarpılmalar önlenmiş olur, insan korumasına yönelik kaçak akım koruma anahtarlarında 30mA değeri de insanın elektrik akımından kendi kendine kurtulabileceği üst sınırdır. Umarım faydalı olmuştur.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,123
Mesajlar
915,187
Kullanıcılar
449,828
Son üye
berkayerdem

Yeni konular

Geri
Üst