kaçak akım rölesi hk.

calev_

Üye
Katılım
14 Şub 2009
Mesajlar
20
Puanları
1
Yaş
40
Merhaba arkadaşlar az çok elektrikten anlarım ama çözemediğim büyük bi sorunum var yardımcı olabilirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler.
Sorum: Biz aslında elektriğin neyini kullanırız.
faz kablosundan bir akım gelip geçirken motoru çalıştırıp lambayı yakıyorsa nötr üzerinden de dönüyorsa eğer biz neden bu akımı sürekli kullanamıyoruz.
Eğer akım motor veya lamba üzerinde harcanıyorsa kaçak akım rölesinin çalışma prensibinde nasıl olurda fazdan giden akımla nötrden gelen akım birbirine eşit olmadığında sigorta atıyo.
Umarım derdimi anlatabilmişimdir.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
kaçak akım rölesi bağlı bir sistemde bir insanın elektrik akımına maruz kalması durumunda çekilen akımın büyük bir kısmı insan vücudu üzerinden geçip toprağa deşarj olacaktır ve bu durumda röle akım dengesizliğini hissederek devreyi açar. umarım anlatabilmişimdir.
 
Normalde fazdan gelen akım ve dönen akım eşit olduğu için röle devreyi açmaz.daha doğrusu 30 mA lik röle 15 mA e kadar bir dengesiz akımda açmaz fakat bu akım 15mA i geçerse açabilirde açmayabilirde.ama 30 mA civarında açar veya geçerse açar.
çok kısa bir sürede açar.mesela 10 mA de açmaz.çünkü hatların doğal kaçak akımları vardır.


"biz neden bu akımı sürekli kullanamıyoruz." ; bu ifadeyi anlamadım.Biraz açın.
örneğin pilde bir enerji vardır.elektronları hareket ettirir.enerji bitince elektronları hareket ettiremez.
akım geçişi durur.
 
Son düzenleme:
kirchoff kanunlarına göre bir düğüm noktasına giren akımlar ile çıkan akımlar birbirine eşittir. Cihazlarda akımda bir kayıp söz konusu değildir (gövdeye kaçak veya toprağa kaçak yok ise) burada oluşan kayıplar güç kayıplarıdır örneğin bir lambayı yaktığınızda yapılan işin bir kısmı ışık enerjisine dönüşür, bir kısmı da ısı enerjisine dönüşür. Ayrıca kaçak akım rölelerinin de hassaiyetleri vardır 30mA,300mA gibi yani bu sınırlar içinde olan kaçak akımlar gözardı edilebiir.
 
Sn.calev_,bunu su modellemesi ile anlayabilirsiniz.Lamba veya motoru su çarkına benzetelim.Bu çarkın dönmesi için suyun çarka kadar gelmesi ve çarkın kanatlarını çevirerek ama eksilmeden geçip gitmesini gözlemleriz.çarka kadar suyu getiren bölüme faz çarktan geçtikten sonraki bölüme nötr diyebiliriz.Düşünün ki bu su bir kuyudan pompa ile çekilerek üretiliyor.Bir kanala veriliyor.Bu konaldan isteyenler su alıp çark çeviriyorlar.Fakat üretilen suyu kimse kullanmasa bile su kanalın sonundaki şelaleden aşağı dökülüyor.Bu arada kim ne kadar su kullanıyorsa pompacıya parasını veriyor.İşte buna benzer bir şey elektrik devrtesi
 
Öncelikle sağolun arkadaşlar cevaplarınız için.
Mesajı yazdıktan sonra biraz araştırma yaptım ve kendi çapımda bu konuyu açtım umarım düşüncelerim doğrudur dinleyip doğru veya yanlış olduğunu söylerseniz sevinirim.
Öncelikle aslında nötürden faza doğru bi elektron akımı olusurve bunun tersi yönünde de elektrik akımı oluşur. fazdan giren elektrik akımı devrede iş gördükten sonra nötr üzerinden tamamlanır.Aslında akım die birşey yok elektron akımı var ama faz ve nötür arasında bir gerilim farkı oluştuğu için elektron akımı oluşur. Mesela fazla lamba arasına lambayı koyduğumuzda da yanıyor yani nötüre gerek yok önemli olan faz yani gerilim farkı
Eğer yukarda yazdıklarım doğruysa neden nötrü taşıyoruz her bina toprak hattı ile kendine nötr oluşturabilir ???????
 
Çok doğru, aşağıdaki resimde de görüleceği üzere nötr ve toprak aynı noktadan oluşturulur. Dolayısıyla niye iki farklı kablo döşediğimiz bazen anlaşılamaz.

Anlamamız gereken nötr ve toprağın niye kullanıldığıdır. Nötrün amacı tamamen devreyi tamamlamak ve alınan akımı geri iletmektir. Nötr her zaman elektrik (faz) bağlanan parçaya bağlanır. Başka bir amacı yoktur. Toprağın amacı ise normalde elektrik (faz) bağlı olmayan ama iletken olan kısımlara bağlanır. Bu bağlantının amacı tektir. Yanlışlıkla faz yerinden çıkıp dokunmaması gereken bir yere dokunursa oluşacak akımın yüksek olmasıdır. (kısa devre) Kısa devre oluştuğu anda görev sigortaya düşer ve sigorta atar. Kısacası toprak kullanımının temel amacı hızla kısa devre oluşturmaktır.

Calev, sorduğun gibi toprak ve nötr birleştirilebilir. Ve tek bir kablo kullanılabilir. Ama bu sistemin de başka avantajları/problemleri vardır. Daha detaylı bilgileri topraklama ile ilgili kitaplarda bulabilirsin.
 

Ekli dosyalar

  • Clipboard01.jpg
    Clipboard01.jpg
    15 KB · Görüntüleme: 55
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,845
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst