Kaçak akım rölesi akşamları atıyor

serkansay

Üye
Katılım
23 Ara 2013
Mesajlar
12
Puanları
1
Yaş
39
İyi günler. Aslında bu konu için üye oldu. Çünkü bir haftadır sorunu çözemedik. Kaçak akım rolesi akşamları belli bir saatten sonra atmaya başlıyor. Akşam 6 7 den sonra önce 20 -30 dk ara ile sonra bu ara kısalarak saat 10-11 gibi hiç kalkmaz oluyor. Sabah 6-7 olduğunda tekrar kalkıyor. Rolenin markası siemens 0.3A yazıyor üstünde. 3-4 tane elektirkçi çağırdım fakat hiç biri çözemedi. En son röleyi değiştik yine devam ediyor. Daha önce daire sigortalarının hepsini kapattı yine attı. Sonra sigorta panosu üzerindeki daireye gelen elektrik kablolarının hepsini açtık hiçbirinde temas yokken gene attı. Sonra röleyi değiştirdik siemens 30ma ydı şimdiki siemens 0.3a takıldı bu sefer biraz daha geç attı ama gene gece oldumu atmaya başlıyor ve belli bir saatten sonra hiç kalkmıyor. 3-4 gündür geceleri çok sıkıntı çekiyoruz. Eşim hamile ve çok sıkıntılı bir durum oluyor. Yardımcı olabilecek biri varsa çok sevinirim. Çünkü her gelen elektrikçi tamam oldu diyip gidiyor akşam gene aynı. Apartmanın topraklaması da çok güvenilir değil röleyi iptal ettirmek istemiyorum. Ama en sonunda mecburen onu yapcaz galiba. Çünkü gece elektriksiz kalıyoruz. Burda yazılan herşeyi denedim elektrikçiler denedi ama olmuyor atmaya devam ediyor. Kabloları çektik prizleri anahtarları kontrol ettik daireye gelen hattı komple kestik gene atma devam etti. En sonra dün söleyi değiştik gene siemens takıldı biraz daha geç attı ama gene attı. Yardımcı olabilecek biri varsa çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkürler...
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Alıcı sayınız ( yükünüz ) fazla ise,kullanmış olduğunuz alıcıların zati kaçakları nedeniyle,300 mA lik kaçak akım şalteri atabilir.Yükünüz nedir ?Ev tesisatından bahsediyor isek,tesisatınızda problem var demektir.
 
Elektrik konusundan fazla anlamam ama elimden geldiğince cevaplayayım. Alıcı yükünüz derken neyden bahsettiğinizi anlamadım. Ama ev tesisatında sorun yok dedi elektrikçiler. Çünkü eve gelen ana kabloların hepisini ayırdı. (evdeki sigorta panelinin üstündeki bölmedeki kablolları) yine atmaya devam etti. Acaba ev ile kaçak akım rölesi arasında mı bir sıkıntı var? yani apartmanda röle ile benim daireye gelene kadarki yerde. Onu da söyledim elektrikçiye. Fakat öyle olsa her zaman atar dedi. Bizim sigorta sadece akşamları atmaya başlıyor. Gündüz hiç bir sıkıntı yok. Bütün makaneleri çalıştırdım fritözünden ısıtıcıya ketıla kadar aynı anda. Sigorta banamısın demedi. Gündüz canavar gibi çalışıyor. AKşam olunca bi haller oluyor. Onu çözemedi elektikçiler.
 
Sayaç sigortasından enerjiyi kesin, sigorta kutusundan topraklama klemensini sökün tüm toprak uçlarını ayırın, nötr klemensini de sökün tüm nötr linye kablolarını da ayırın, aynı borudan giden nötr ile toprak arası açık devre olması lazım kısadevre ve/veya direnç görmemeniz lazım. Bu test olumlu sonuçlandıysa yani sorun yoksa o zaman kaçak akım rölesinin attığı zaman devreye giren yükünüz nedir ona bakın, o an devreye giren yükünüz yoksa prize takılı ama çalışmayan cihazın nötr'ünden toprağa anlık kaçak veriyor olabilir, prize takılı atıl durumdaki alıcılarıda prizden çekin.
Halen sorun hallolmadıysa linye kablolarından birinde izolasyon problemi olabilir yüklenme anında atıyor olabilir bununda tespiti bir hayli uğraştırıcıdır.
Kaçağı yakalamak zordur o yüzden elektrikçiler bu kadar teferruatlı işle uğraşmaktansa maalesef röleyi iptal etme yoluna giderler. Siz sakın böyle birşey düşünmeyin.Önce iş güvenliği,önce can güvenliği. (Elektrikten anlamıyorum demişsiniz yukarıda bahsettiklerimi iyi bir elektrikçi ustasına yaptırın.)
 
Bahsettiğiniz durum yanlış anlamadıysam tabi bir elektrikçi yaptı. ama sigorta kutusundan değil de sigorta kutusuna giren bütün kabloları kesti ve ayırdı. Ama kaçak akım rölesi gene attı. Elektrikçinin biri de iptal edelim olmazsa dedi ama ben pek yanaşmadım. Çünkü binanın topraklaması çok güvenilir değil. Saat 4 te bir elektirkçi daha gelecek dediklerinizi ona iletiyim. Umarım çözer de iptal ettirme gereksinimi kalmaz. Ama böyle giderse iptal ettireceğim mecburen...
 
Slm. Akşamları ekstra çalıştırılan cihazları söyleyebilir misiniz? Ayrıca elektrikçi sigortaya gelen kabloları niye ayırmış ki? Kaçak akım kendinden önceki sistemden etkilenmez.

Acaba biraz uçuk olacak ama sizin evinizin elektriğinden başka bir bölüm besleniyor olabilir mi? Oradaki kaçak sizi etkiler böylelikle... Akşam bir ara ev içi sigortaları kapatıp sayacın çalışıp çalışmadıgını kontrol edin bence.
 
Akşamları ekstra bir cihaz yok. Gün içinde ne çalışıyorsa o çalışıyor. Hatta deneme amaçlı bütün cihazları fişten çektik, bütün ışıkları kapattık gene kaçak akım attıyor. Neden kabloları ayırdı tam bir bilgim yok. Başta da söylediğim gibi elektrikten pek anlamam. Gelen elektrikçiler olayı çözemediği için buaraya yazma gereksinimi duydum. Ev sigortalarını kapatıp sayacı kontrol etmeyi şimdi yapsam olur mu? Yoksa kaçak akımın attığı zamanlarda mı yapmalıyım? Çünkü kaçak bir kullanım varsa akşam oluyor demekki o yüzden akşam atıyor olabilir. İlginiz için teşekürler kaçak akım atttğında kaldırıp dedğinizi deneyeceğim.
 
Akşamları ekstra bir cihaz yok. Gün içinde ne çalışıyorsa o çalışıyor. Hatta deneme amaçlı bütün cihazları fişten çektik, bütün ışıkları kapattık gene kaçak akım attıyor. Neden kabloları ayırdı tam bir bilgim yok. Başta da söylediğim gibi elektrikten pek anlamam. Gelen elektrikçiler olayı çözemediği için buaraya yazma gereksinimi duydum. Ev sigortalarını kapatıp sayacı kontrol etmeyi şimdi yapsam olur mu? Yoksa kaçak akımın attığı zamanlarda mı yapmalıyım? Çünkü kaçak bir kullanım varsa akşam oluyor demekki o yüzden akşam atıyor olabilir. İlginiz için teşekürler kaçak akım atttğında kaldırıp dedğinizi deneyeceğim.

Atmaya başladıktan sonra deneyip buraya yazarsanız sevinirim. Çünkü bu cihazlar gündüzde çalışıyor dediğinize göre akşam bir anormallik var. Bir deneyin sayaç işliyor mu buraya tekrar yazın...
 
Çok teşekkürler. Bir de onu deneyelim bakalım. Gündüz evdeki bütün cihazları çalıştırdığım halde atmadı. Baya bir yüklendim bana mısın demedi ama akşam oldu mu standart şeyler takılıyken atıyor. Onları çıkarsam da atıyor. Anlamadım gitti. NEyse akşam bir deneyelim bakalım. Tekrardan çok teşekkürler...
 
sayın serkansay öğretmen27 arkadaşımızın yorumu bana düşündürücü geldi, sizin evden eviniz harici bir yer besleniyormu? niye olmasın.
sadece akşamları sorun yaşamanız manidar
eviniz apartmanmı,gece kondumu... sigortalarınızı kapattığınızda saat hala çalışıyormu bunların cevabı önemli.
anlatımlarınıza göre ilginç.sizin anlatımınızda yanlışlık yoksa iyi bir elektrikçiye raslamamışsınız.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,654
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst