Kaçak akım röleleri akım bilgisi

CEVDET ÇALIK

Profesyonel Üye
Katılım
30 Ara 2009
Mesajlar
1,036
Puanları
481
Yaş
53
Arkadaşlar,

Kaçak akım rölelerine bağlanan toroid röle uçlarından akım bilgisini ölçmek mümkün mü?Konuyla ilgili olarak yapmış olduğum deneyde akım uçlarından akım bilgisini ölçemedim.

Sizlerinde bildiğiniz gibi ilgili röle üzerinden kaçak akım ayarları yapılıyor. Set değerine ulaşıldığında kaçak akım rölesi kontak vererek şalterleri açtırabiliyoruz.

Bir projede kullanmış olduğumuz kaçak akım rölesinin bağlantıları doğru yapıldığı halde, sürekli şaltere açtırma bilgisi veriyor. Konuyla ilgili olarak toroid rölesinden akım bilgisini akumaya çalıştım. ''0'' olarak okunuyor.

Konu hakkında sizlerin yorumunuzu öğrenmek isterim.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
miliamper ölçen bir ölçü aleti ile ölçülebiliyor olması gerekir.Başka bir ölçüm şekli,pens tipi kaçak akım ölçü aleti ile,ana devreden ( besleme kablosunu içine alabilen tip ) ölçüm yapılarak,kaçak akım olup olmadığını anlamak olabilir.Kyorıtsu ( SANPA ) da bu tip ölçü aletleri var.
 

Ekli dosyalar

  • rnd_1403503_010.pdf
    350.3 KB · Görüntüleme: 153
Fahri Bey,

Multimetreyi mA kademesine alarak ölçüm yaptım. Okuduyum değer.''0''
 
Kaç amperlik bir devreden bahsediyoruz ?Eğer şalter akımınız büyük ve kaçak akım ayarınız 30 mA ise,devrenin zati kaçakları nedeniyle,30 mA den fazla kaçak akım olması ve şaltere açma kumandası veriyor olması beklenen bir durumdur.Her halükarda,o akımın okunabiliyor olması gerekirdi.Ölçü aletinizin kalitesinden eminmisiniz ?
 
Tam bılemediğim için soruyorum, genelde multımetrelerde mA olarak DC akım ölçülür. Trıod bobın DC mi Ac mi akım üretir..Buna gör degerlendirme yapmak gerekmezmi...
 
Fahri Bey,

Kullanmış olduğumuz kaçak akım rölesi üzerinden 0-2A arası akım ayarı, 0-5sn arası zaman ayarı yapılabiliyor.Kullanmış olduğumuz ürün ABB firmasının RD2 tipi kaçak akım rölesi. Şu an için sorunu çözdük.İlgili rölenin üzerinden akım ayarlarını yanlış yapmışız. Ayarlarımızı düzeltince sorun çözüldü.

Fakat akım bilgisinin okunamaması kafama takıldı. Konuyla ilgili olarak yeni bir ölçü aleti siparişi verdim. Yeni ölçü aletiyle tekrar deneyeceğim.

Bu arada sayın Zeybek'in fikirlerine katılıyorum. Ben önceki ölçümümü AC ve DC olarak yapmıştım.
 
Rd 2 ve rd3lerde hep aynı problem oluyor toroidi algılamıyor bazen en iyisi siemens 3ug4624-1cs20 hatırladığım kadarıyla çok güzel bir ürün alt limit üst limit olayı var kontaklarıda sen seçebiliyorsun no yada nc diye...
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,864
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst