k.a.r. sürekli atması sorunu hak

caglargenc

Üye
Katılım
28 Mar 2016
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
40
Arkadaşlar selamlar,

Öncelikle forum çok yararlı böyle bir forum için teşekkürler,

sorunumu yazmadan önce şunu belirtmek isterim aynı sorunla müzdarip forumları ve konuları okudum. o yüzden tüm bilgileri yazmaya çalışacağım. çözümlerinizi bekliyorum.

yeni eve taşındım 45 dairelik 10 kattayım. 2 aydır elektriğimde bir problem yoktu. yeni bir alet makina takmadım. 2 aydır ne takılıysa aynı şekilde. ancak geçen cumartesi üst kata yeni kişiler taşındı. ısıtma tesisatınıda yeni açtıkları için bir parça fazla sıkılmadıgından ufak ufak akıntı olmuş ve aağıda bana su akıntısı oldu. kapı girişinde ve sigorta kutusuna 50-100 cm yakınlıkta ama kutuyla bir alaakası yok. binayı döşeyen elektrikçi ordan kablo geçmediğinide söylüyor. bu akıntı olduktan sonra kar sürekli atmaya başladı gelen elektrikçi aynı mantıkla ordan tesisat geçmediği için makinalardadır dedi. saatlerce onu sök dene bunu sök dene normal sigortaları kapa aç dene ama hep 10-15 dk içinde attı. sorunu bulamadık. sonra elektrikçi bir arkadaşından tavsiye alarak sigorta kutusundaki sıfırlama kablolarını (sarı kablolardan 4 tanesini boşa çıkardı ve boştayken denedi atmadı. sonra 1ini taktı atmadı. 2.sini taktı atmadı. 3 ve 4 ü taktı atmadı. uzun bir süre atmmadı dolayısıyla tamamdır dedi ve gitti. gttikten 2 saat sonra attı. sonra ben kaldırdım sonra yine 2 saat sonra attı. sonra yine kaldırdım 2-3 satte bir atmaya başladı. dün bütün gün evde yoktum. bir sıkıntı olur diye kapayarak çıktım tabi. eve geldim. sigortayı 9 gibi açtım 11 de yine attı. sonra yine açtım bu sefer yine 10-15 dkda bir atmaya başladı. kar ve diğer sigortalar siemens marka. kar 40 mah. ve kar yenisiyle değiştirdik. lavabo altlarındaki çamaşır ve bulaşık makinesı prizlerini kontrol ettik.

bilginize.
önerileriniz için şimdiden teşekkürler,
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Merhaba.Bakın üstten gelen bu su sızıntısıyla direk ilgili de olabilir,hiç olmayabilir de.Bu akıntı zaten az miktarda ıslak yüzeylerden (Mutfak,banyo,tuvalet,vb.) olan kaçağın sınır değerini aşıp kaçak akım rölesini attırmış da olabilir.Ama öncelikle üst komşunuzla irtibata geçip bu su kaçağının tam kesilmesini sağlamalısınız.Suyun geçtiği yerden gerçekten elektrikçinin söylediği gibi tesisat kablosu geçip geçmediğinden,duvardaki çatlak,yarık,vb. yerlerden girerek kablo yüzeyi çatlamış veya kırılmış kablo demetlerini ıslatmadığından emin olmanız gerekli.

Ama tek nedenin en başta da söylemeye çalıştığım gibi bu akıntının geçtiği yerin olmasının bir şartı yoktur,evin tüm ıslak yüzeylerinde,mutfakta,banyoda,tuvalette ev içindeki bazı tadilatlar sırasında uzatılarak çekilen kabloların ek yerlerinden,tam izole bantla veya klemensten geçerken tam yalıtılmış olsalar bile, başka yerlere temasla veya ıslak yüzeylere temas ederek,nemli bölgedeyseniz eğer açık balkonlarda uzatma yapılan kablo yüzeylerindeki açık yüzeylere değen havanın bu nemiyle bile kaçak akım rölesi 30 mA ve üstünde bir kaçak akımı algıladığında röleniz düşecektir.

Ev içinde ve varsa balkonda dahi çok geniş bir araştırmayı bu yönleriyle yapmanız şart görünmekte.Ancak ilk önceliği akan bu su sızıntısının kesilmesi üzerine vermeniz ve onun yakın civarında etkili bir araştırmayı,elektrik kesikken bu civardan yakın geçen tüm kabloların izolasyon testini yetkili bir elektrikçiye yaptırmanız çok iyi olur.Eğer söylediğiniz olayla bu zaafiyet tam senkron olmuşsa bile kanımca bu durum direk su sızıntısıyla olmamış,sizin kendi kablo tesisatınızdaki mevcut bir zaafiyeti (kablolarınızdaki izolasyon bozuklukları,çatlakları,kırıkları,vb. tüm olumsuzlukları) bu su sızıntısı,kaçak (Sızıntı) akımını ortaya çıkaracak şekliyle tetiklemiştir.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
sıtma tesisatınıda yeni açtıkları için bir parça fazla sıkılmadıgından ufak ufak akıntı olmuş ve aağıda bana su akıntısı oldu. kapı girişinde ve sigorta kutusuna 50-100 cm yakınlıkta ama kutuyla bir alaakası yok. binayı döşeyen elektrikçi ordan kablo geçmediğinide söylüyor. bu akıntı olduktan sonra kar sürekli atmaya başladı

gelen elektrikçi demiş akıntının olduğu bölgeden tesisat kablosu geçmiyor demiş lakin üst kattan sızan sıvı sizin alt kata gelene kadar bina duvarları kirişleri vs hangi yolu izlemiş bilmiyoruz. normalde elektrikçi arkadaşlar kabloyu çekerken izolesini sıyırtırmadılarsa izoleli kablonun sıvı temasından 30 ma kaçak olması çok zayıf bir ihtimal burdakitek çıkış buatlarda yada sigorta kutusu ve prizler kalıyor ..
 
teşekkürler,
bakalım yarın bir elektrikçi gelecek ve buat-sigorta kutusu ve prizleri açıp tek tek kontrol edip ölçüm yapacağız. netice hakkında bilgi geçeceğim. tekrar teşekkürler
 
bakalım yarın bir elektrikçi gelecek ve buat-sigorta kutusu ve prizleri açıp tek tek kontrol edip ölçüm yapacağız. netice hakkında bilgi geçeceğim. tekrar teşekkürler
tam olarak bunu tavsiye edecektim ki yazmışsınız.
linyeleri sırayla iptal edip arızalı linyeyi bulana kadar bu işlemi sabırla tekrarlamalısınız.
sorunlu linye bulununca bu sefer çemberi daraltmak için buatlara kadar aynı işlemi baştan almalısınız.
ama bütün bunlara başlamadan eğer mümkünse yeni bir kakr alıp bir süre beklemenizdir. belki bu işlemlere hiç gerek bile kalmayabilir.
 
Su sizintisi ile alakali olabilir gibi duruyor bana kalirsa..su betondan kendine bir yol bulur en alakasiz yerden akinti yapar..sizintinin oldugu tavana en yakin olan aydinlatma lambasi armaturu sorun yaratiyor olabilir..ilk olarak oraya bakip baglantilarini bi iptal edip gozlemleyin derim.
 
Ben olsam 2 adet daha KAR alıp takarak evdeki tesisatı 3 KARA dagıtırım.
Problemli bölgeyi daha çabuk lokalize edebilmeyi sağlar.
 
Getirdiniz elektrikçiler birde kaçak akım ölçümü yapsınlar bakalım sızıntı akımı ne kadar?.Pensampermetre tipi kaçak akım ölçer cihazla her sigorta çıkışı tek tek kontrol edilebilir ve arızalı kısım sıkıştırılarak bulunabilir.
 
arızayı toprakla nötr hattı üzerinde aramanız da fayda var
 
Selammun Aleykum,
Arkadaşlar yazmış fakat üstünden geçmekte fayda var.
En basit tabir ile bu işlemi bizlerde fabrikalarımızda yaşıyoruz ve işin erbabı olmanın en büyük göstergesi ise sorunu tespit ettiğinizde nokta bazlı operasyon yapmanızdır. Pekala sorun tespiti için ne lazım?
1- KAR'ı kapatın.
2- Bütün sigortaları kapatın.
3- KAR'ı açın.
-> Eğer KAR atmaya devam ediyorsa bir sonraki aşamaya geçin.

1- Sigorta kutusundaki Nötr'lerin hepsini birbirinden ayırın.
2- Topraklamaları da bir birinden ayırın.
NOT: Hiç bir kablo çıplak ve birbirine değiyor olmamalıdır. (Bant ile izole edin)
3- Sigorta dağıtım panosundan gelen Ana NÖTR ucu na linyeleri tek tek değdirin.
-> Buradan sonrası tamamen size bağlıdır. Hangi linye veya Linyeler KAR'ı attırıyorsa;
İlk önce Isı, Su ile çalışan ekipmanlarınızı kontrol edin. Sonra Prizlere geçin.
Çok ufak bir dipnot geçeyim; Aydınlatmaları sakın atlamayın, Aydınlatmalardaki Enerji tasarruflu ampullerde bu muameleye tabi tutulmalıdır..

bu aşamadan sonrasını bizlerle paylaşırsanız çok mutlu oluruz..!
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,129
Mesajlar
915,280
Kullanıcılar
449,846
Son üye
g-silver

Yeni konular

Geri
Üst