Kısa süreli bellek testinde şempanzelere yenildik!

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,197
Puanları
3,256
Konum
BURSA
MSNBC’nin ‘Bir şempanzeden daha mı zekisin?’ adlı haberine konu olan 7yaşındaki Ayumu adındaki şempanze ile arkadaşı, kısa süreli bellek (anlık bellek) testinde iki genç insanla karşı karşıya getirildi. Beklediğinizin aksine karşılaşmayı şempanzeler kazandı.
Peki bu nasıl oldu? Bilim adamları bu sonucu açıklamaya yardımcı olacak birkaç teori üzerinde dursalar da hala nasıl olduğu hakkında kesin bilgilere ulaşmış değiller. Bu teorilerden birisi; şempanzelerin eidetik (fotoğrafsı) belleklerinin insanlara kıyasla gelişmiş olduğudur yani ergen Ayumu fotoğrafik bir hafızaya sahip.
Yapılan bilimsel çalışmalara göre şempanzelerin çok sayıda farklı resim, ses ve diğer objeleri hafızalarına bir kez yerleştirdikten sonra tekrar tekrar geri çağırabildikleri (hatırladıkları) tespit edilmiş. Üstelik bu sevimli hayvanların az sayıdaki objeler karşısında hızlı, güvenilir ve doğru kararlar verdikleri belirtiliyor.


Bilim adamları bu veriler doğrultusunda Ayumu gibi şempanzelerin (dikkat hepsi değil ;) ) insanlardan daha iyi bir hafızaya sahip olduğuna inanıyor. Belki de bu insanın sürekli gelişerek yeni beceriler kazanmasına rağmen görsel hafıza bağlamında bazı yetilerin yitirildiği anlamına geliyor çünkü hatırlamak istediğinde ya da hatırlanması gerektiğinde elinin altında bu işi onun yerine yapacak akıllı telefonlar, tabletler bulunuyor.
Sonuç olarak şempanzelerin insana benzer pek çok beceriye sahip olduğu biliniyor fakat bu benzerliklere rağmen evrim teorisini benimseyenlere bilim adamaları bir hatırlatma yapmak istiyor; arada hala 40 milyondan fazla farklılık bulunuyor. Şempanzelerin hafızası iyi olabilir ama insanlar canlılar arasında en üst konumda yer almaktadır çünkü kendi kendilerini kontrol yetenekleri daha baskındır.

Alıntıdır Kaynak: hardwaremania
 
:) belkide insanlar evrimleşip maymun olmuşlardır ve biz hala evrimi tamamlayamamış olabilir miyiz :)
 

Forum istatistikleri

Konular
127,947
Mesajlar
913,816
Kullanıcılar
449,592
Son üye
E.E.M.

Yeni konular

Geri
Üst