Kısa Devre Akımları

tesla42

Üye
Katılım
28 Tem 2009
Mesajlar
46
Puanları
1
MERHABALAR.Benim sorum YG de olusan faz-faz faz-toprak kısa devre akımları normal işletme akımından daha düşük olabilir mi.Sistemde nasıl bir röle kordinasyonu sağlanıyor.Olusan arıza sistem tarafından ayıklanabiliyor mu.Trafolar tarafından çekilen kısa devre akımları nominal akımdan düşük olabilir mi?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
faz-faz , faz-toprak arıza akımlarının normal işletme akımından kücük olması mevzu bahis degildir. Kısa devre akımları arızanın mahiyetine göre kA seviyesinde olabilmektedir. En basitinden orta gerilimde kullanılan bir kesici digelim 1250A nominal akım sahip olsun. Bu kesicinin beslemis oldugu fiderdeki bir faz-toprak arızasında meydana gelen arıza akımı 10kA bile gecebilmektedir. Koruma tabiki röle koordinasyonu ile yapılmaktadır. Kademe kademe başa dogru gidilmektedir. En son ana besleme kaynagından kesici acar. Fider kesicisi acmasa bara giriş kesicisi acar o da acmasa trafo kesicisi acar.
 
mühendis0606,

toprak kısa devresi akımları çok yüksek değerlerde hatta 3 faz kısa devre akımından bile yüksek olabileceği gibi, çok düşük de olabilir. senin bahsettiğin yüksek olan arıza akımlarını toprak rölesi ani olarak algılar. ama genelde tek faz toprak arızaları en çok da hattın uzunluğuna ve tabi ki fider yüküne bağlıdır. biz teiaş'da ortalama olarak en az toprak rölesi başlatma akımını 20 A alırız. 60A civarı en çok tercih edilen ayardır. bunu akım trafosu oranına bölüp sekonderde rölenin ayarlayacağınız akımını bulabilirsiniz. zaman ayarı için de fiderlerde genelde 1 sn tercih ederiz. trafo çıkışına ise (154/34,5 tr'nun 34,5 kısmı) bundan 1-1,5 saniye fazlasını veririz.

tedaş tarafı için ise daha düşük başlatma değerleri ve zamanları geçerlidir.

senin bahsettiğin baranın max. kısa devre akımına göre ayarlanan toprak rölesinin ani açma ayarıdır. yani faz-toprak arıza akımlarının normal işletme akımından pek tabi ki küçük olması mümkündür.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,169
Mesajlar
915,617
Kullanıcılar
449,932
Son üye
yyasar

Yeni konular

Geri
Üst