Kış lastiği zorunluluğu Pazar günü başlıyor

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Ulaştırma Bakanlığı'nın yolcu ve yük taşımada kullanılan ticari araçlara getirdiği kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık Pazar gününden itibaren başlayacak. Araçlarına kış lastiği takmayan ruhsat sahiplerine ise 500 lira idari para cezası uygulanacak.


v03jh.jpg


Ticari araçlar Pazar gününden 1 Nisan'a kadar zorunlu olarak kış lastiği takacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı geçen yıl 8 Kasım tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller İle Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik ile ticari araçlara 1 Aralık-1 Nisan tarihlerinde kış lastiği takma zorunluluğu getirmişti.

Ticari araçlara kış lastiği denetimi bakanlığın yetkilendirdiği bakanlık personeli ile Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından yapılacak.

İDARİ PARA CEZASI

Görevliler, kış lastiği takmayan araçların ruhsat sahibi adına 500 lira idari para cezası tutanağı düzenleyecek. Araçların lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmesine izin verilecek.

Ayrıca taşıma sınırı üstünde yolcu alanların, haklarında düzenlenen idari para cezasının ardından tüm sorumluluk ve giderler araç işletene ait olmak üzere fazla yolcularını en yakın yerleşim biriminde indirmeleri gerekecek.

Yük taşıyan araçların ise azami yük ağırlığının yüzde 20’den fazla aşılması durumunda, fazla yükünü Karayolları Trafik Kanunu'ndaki esaslara uygun hale getirmesinin ardından yola devam etmelerine izin verilecek. Bakanlığın hava şartlarının durumuna göre bu süreyi bir ay uzatabilme yetkisi bulunuyor.

Güncelleme: 11:24 TSİ 29 Kasım. 2013 Cuma

Alıntıdır.Kaynak:

Kış lastiği zorunluluğu Pazar günü başlıyor - Otomotiv- ntvmsnbc.com
 
Sn. Binbaşı, bende 4 mevsim lastikler var, ayrıca zincir mevcut. Bildiğim kadarı ile kar lastiği zorunluluğu ticari olmayan araçları kapsamıyor. Ancak ilerde tüm araçlara bu şart gelecek mi? Dört mevsim lastiklerin adı üstünde kışın normal lastiklerden daha avantajlı olmalı diye düşünüyorum. Doğrusu tam fark nedir bilmiyorum. Saygılar.
 
Sn. Binbaşı, bende 4 mevsim lastikler var, ayrıca zincir mevcut. Bildiğim kadarı ile kar lastiği zorunluluğu ticari olmayan araçları kapsamıyor. Ancak ilerde tüm araçlara bu şart gelecek mi? Dört mevsim lastiklerin adı üstünde kışın normal lastiklerden daha avantajlı olmalı diye düşünüyorum. Doğrusu tam fark nedir bilmiyorum. Saygılar.

Sn.hamdisuat merhaba.İki lastik arasındaki temel fark,frenleme sırasında oluşan ve en az olan bir durma mesafesindedir,yani kış koşullarında durma mesafesinin,kaymayı önlemek için daha da kısalmasıdır.Kış lastikleri belirli bir derecenin altında yola daha çok yapışır,çünkü lastikteki kauçuk miktarı 4 mevsim olanlara göre daha yüksektir,bu nedenle zemine kolay yapışır.Ama normal havalarda da çıkarılmazsa eğer bu lastikler,hem fazla ses yapar,yakıt tüketimini biraz daha arttırabilir,hem de arabanın tekerlek içindeki aks bilyalarının (Eksenel ve radyal yüklerde görev yapan rulmanlar) ve onunla ilişkili diğer parçaların da,daha kısa sürede,zamanından evvel bozulmasına neden olabilir.

Kış lastikleri şimdilik sadece ticari araçlarda bir zorunluluk haline gelmiştir.Ama ileride normal (Özel) kullanıcıları da etkileyip etkilemediğini bekleyip görmemiz gerekecek.Değişitirilen lastikler sadece çekişin olduğu kısımda değil,arabanın 4 tekerleğinde olması gerekiyor,sağlıklı olarak fren mesafesinin tam olarak da en ideal uzaması için.Sadece 2 lastik değişirse eğer,fren mesafesi 4 lastik değişimine göre de tam kısalmamış,karlı zeminlerde güvenli bir sürüş elde edilememiş olur.Hem zincir,hem kış lastiği kullanımının ayni anda yapılması da bildiğiniz gibi zaten gereksizdir.

Her iki tip lastiğin karlı,buzlu zeminlerdeki bu tutunma kabiliyetini,kauçuk ve lastik tabanlı olan botlara direk olarak da benzetebiliriz.Lastik tabanlı botlar profilli yani girintili,çıkıntılı bile bulunsa karda,buzda yine de kayabilir.Oysa kauçuk tabanlı botlar,profili düşük düzeyde olsa dahi,yani girinti,çıkıntıları az bile olsa,bu çok kritik,kaygan yüzeylerde yürürken çoğunlukla bir kaymanın olmasını doğrudan önlemiş olur.Lastiklerin de kış lastiklerindeki kayma olmaması durumunu,yüzeye tam yapışması durumunu bu prensiple (Malzeme yapısıyla) çok açık olarak da açıklayabiliriz.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
Bilgiler için çok teşekkür ederim, değerli üstadım. Örneğin 1000 km lik bir yola çıkıyorsunuz kışlık lastiklerle büyük gürültü, sadece 5-10 km'lik bir mesafe karlı ve zincir ihtiyacı oluyor, kalan kısımda pek ihtiyaç olmuyor bir de buzlanan özel bölgeler var, köprü altları vb. Acaba bu dört mevsim ibaresi bir aldatmaca mı yoksa benim lastik normal bir lastikle kışlık lastik arası bir şey demek doğru mudur. Kışın dişe dokunacak bir faydası yok ise manasız da olabilir. Belki de yağışlı havalarda normal lastikten daha avantajlıdır.
 
Valla özellere zorunluluk getirilmesi halinde ben bondvari çivili lastik takmayı tercih ederim :D
 
Valla özellere zorunluluk getirilmesi halinde ben bondvari çivili lastik takmayı tercih ederim :D
ByLent, Bondvari lastik yaş 34 kulağa hoş geliyor. Saçlara jöle güneş gözlüğü ve kesik deri eldivenler. Yalnız sen de son demlerdesin haberin olsun.
Bir de şuna bak, HamdiSuat(isim faul??) yaş 56, bondvari lastik değil bundan sonra bize araç bile çok. İki dizimde de problemler başladı aracı seneye satmayı düşünüyorum. Anlayacağın sayın usta bizimki bundan sonra kurda kuşa maskaralık.
 
bende bugun taktırdım 4 mevsimleri söktüm kışlıkları taktık hayırlısı bakalım
 
bende bugun taktırdım 4 mevsimleri söktüm kışlıkları taktık hayırlısı bakalım

Merhaba.Hayırlı akşamlar.Hayırlı olsun sn.korkmaz_design,ben de aracım ticari olmadığı halde daha 15 kasımda,yani bu senenin ilk yağmuru yere düştüğünde taktırmıştım 4 adet lastiğimi.Geçen sene özellere de bu zorunluluk mutlaka gelecek diye bizi fena korkutmuşlardı:),4 kış lastiğine satın alırken hatırı sayılır bir bütçeyi de ayırmıştık.

Ancak meteroloji uzmanları bu senenin nispeten hafif bir kış olarak geçeceğinden de bahsediyorlar.Öyle bile olsa,bu lastikler,yağmurlu havalarda da 4 mevsim veya sonbahar lastiklerinden çok daha iyi,başarılı zemin kavramasını ıslak yollarda tereddütsüz sağlayacaktır,yani takanlar hiç pişman olmasınlar diyelim.(Ben de dahil tabi:))
 
ByLent, Bondvari lastik yaş 34 kulağa hoş geliyor. Saçlara jöle güneş gözlüğü ve kesik deri eldivenler. Yalnız sen de son demlerdesin haberin olsun.
Bir de şuna bak, HamdiSuat(isim faul??) yaş 56, bondvari lastik değil bundan sonra bize araç bile çok. İki dizimde de problemler başladı aracı seneye satmayı düşünüyorum. Anlayacağın sayın usta bizimki bundan sonra kurda kuşa maskaralık.
Aynen kocamış kurt misali Agam, ama imaknın iyiyse satmayıp şoförlüğü delikanlıya -damata yıkın araba eliniz ayağınız olur hastane filan bu saatlerden sonra taksi ile otobüs ile sağlık yürümez, Gözlük tamam zira zaten gözlük kullanıyorum ama güneşe ışığa fazla hassasım, jöle kullanmıyorum hem Allah vergisi baba mirası saçların maşallahı var Her şey bir yana sağlık bir yana kendinize sağlığınıza iyi bakın :)
 
Kış Lastikli Araçlarda Zincir Bulundurmak Gerekli midir?

vg2cd.jpg


Yasa gereği, kış aylarında araçlarda kar zinciri bulundurulması zorunlu ve bu zorunluluk, yaz veya kış lastiği takılmış, 4x4'ler dahil tüm araçlar için geçerli


Trafik Kazalarını Önleme Derneği (TTKÖD), kış şartlarında yolculukların güvenli yapılması, ulaşımın aksamaması ve trafik kazası yaşanmamasının önemli olduğunu belirterek, bu nedenle sürücülerin araçlarına kış lastiği takmaları gerektiğini bildirdi.

TTKÖD, yaptığı yazılı açıklamada; Kış Lastiği Kullanımı Genelgesi gereği geçen kış uygulanan denetimlerin 1 Aralık’tan itibaren başladığı hatırlatılarak, genelgenin ticari araçları kapsadığı vurgulandı.

Açıklamada, yarı römork ve römorkların frenleme tertibatı bulunan dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin de kış lastiği olması zorunluluğunun 1 Aralık 2014’ten itibaren geçerli olacağı belirtilerek, "Bu yıl Emniyet Genel Müdürlüğü özel araçların da denetime tabi tutulacağını açıkladı. Bu açıklamayı Karayolları Trafik Kanununun 30. maddesindeki ’Araçların, esasları yönetmelikte belirtilen şekilde ve tarzda teknik şartlara uygun durumda bulundurulması zorunludur’ hükmü ile bağdaştığı şeklinde yorumluyoruz. Denetim olsun veya olmasın, önemli olan kış şartlarında yolculukların güvenli yapılması, ulaşımın aksamaması ve trafik kazası yaşanmamasıdır. Bu nedenlerle sürücülere araçlarına kış lastiği takmayı ihmal etmemelerini öneriyoruz" denildi.

KIŞ LASTİĞİNİZ OLSA BİLE KAR ZİNCİRİ BULUNDURMAK DA ZORUNLU

Kış lastiğinin üretim yapısı dolayısıyla soğuk hava şartlarında kuru asfaltta, karda, buzda ve ıslak zeminde tutunmayı ve sürücünün kontrolü arttıran özellikte olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Sürücüler araçlarına kış lastiği takmayı ihmal etmesinler. Kış lastiği sadece çekiş olan tekerleklere değil dört tekerleğe de takılır. Aracı iki tekerlek hareket ettirir ve götürür ama durmayı dört tekerlek eşit güçte sağlar. Bu durum 4x4 araçlar için de aynıdır. Bu nedenle, lastikleriniz doğru basınçla şişirilmiş olmalı. Daha geniş tabanla yere basması amacıyla havası indirilen lastik, beklenenin tersine kaymayı artırır. Aracın daima yavaş sürülmesi gerekir. Gideceğiniz yere geç ama sağlam gidin. Önünüzdeki araçla aranızda güvenli durma mesafesi bırakın. Karlı, buzlu ve ıslak zeminde durma mesafesinin uzadığını unutmayın. Ani hızlanma ve fren yapmayın, dönemeçlere hızlı girmeyin. Kaymaya başladığınızda ayağınızı gaz pedalından yavaşça kaldırın ve fren yapmaya kalkışmayın. Yeniden hakimiyet sağlamak için aracın yavaşlamasını bekleyin."

Açıklamada, yasa gereği araçlarda kar zincirinin bulundurulmasının da zorunlu olduğu ve bu zorunluluğun yaz veya kış lastiği takılmış, 4x4’ler dahil, tüm araçlar için geçerli olduğu vurgulanarak, "Unutmayınız ki deneyimli ve iyi bir sürücü olmak her zaman yeterli değildir. Kendine güven iyidir, ancak ıslak ve kaygan zeminde kontrollü ve ihtiyatlı hareket etmek daha iyidir" ifadelerine yer verildi.

Alıntıdır.Kaynak:

Kış lastikli araçlarda zincir bulundurmak gerekli mi? - Posta
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,525
Kullanıcılar
449,904
Son üye
teknikbilimlers31

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst