Küçük bir jet motoru için elektronik kontrol ünitesi tasarımı

Katılım
25 Eyl 2008
Mesajlar
82
Puanları
21
Yaş
39
Günümüzde küçük gaz türbin motorları, model uçaklarda, elektrik üretim tesislerinde, insansız hava araçlarında, dronlarda ve benzeri hava platformlarında sıklıkla kullanılmaktadır. Bu motorlar turbo-prop, turbo-şaft, turbo jet gibi farklı kombinasyonlarda kullanılabilmektedir. Gaz türbin motorları güç/boyut ilişkisi dikkate alındığında oldukça büyük avantajlara sahiptir. Yüksek yakıt tüketimi ise motorların dezavantajları arasında sayılabilmektedir. Ülkemizde de son zamanlarda farklı alanlarda kullanılmaya başlanan bu motorların verimli ve güvenli bir şekilde kontrol edilebilmesi çalışmamızın ana konusunu oluşturmaktadır

dspic30f4013-jet-motoru-icin-elektronik-kontrol-unitesi.jpg


Bu çalışmamızda öncelikle AMT Olympus HP gaz türbin motoru için matematik model oluşturulmuştur. Kodun oluşturulması aşamasında gereken teknik veriler ve test değerleri yine benzer motor ile yapılan testlerden elde edilmiştir. Her bir parça modellenerek motorun MATLAB ortamında termodinamik yasalar kullanılarak tüm modeli oluşturulmuştur.
Oluşturulan matematik model kullanılarak motorun kontrol algoritması geliştirilmiş. Bu aşamada oransal, oransal-tümlevsel ve oransal-tümlevsel-türevsel kontrolcüler tasarlanmaya çalışılmış fakat motorun doğrusal olmayan yapısı göz önünde bulundurularak bulanık mantık algoritması oluşturulmuştur. Tasarlanan bulanık mantık algoritması motorun matematik modeli ile birleştirilerek çeşitli girdilere karşılık motorun davranışı incelenmiştir. Son aşamada ise oluşturulan bulanık mantık algoritması dsPIC30F4013 mikroişlemcisine gömülerek motorun kontrolü sağlanmıştır.
 

Ekli dosyalar

  • dspic30f4013-jet-motoru-icin-elektronik-kontrol-unitesi.rar
    3.6 MB · Görüntüleme: 16

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,873
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst