Köprü Diyot

Okanergur

Üye
Katılım
23 Eyl 2013
Mesajlar
121
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar körü dıyot ölçümü nasıl yapılıyor yardımcı olurmusunuz ?
 
Merhaba arkadaşlar körü dıyot ölçümü nasıl yapılıyor yardımcı olurmusunuz ?

Merhaba.Bir köprü diyotta + ac ac – uç olarak 4 ayrı uç vardır.Sıradan bir diyotta tek yönde omaj ölçümünde sayısal değer,diğer yönde ise hiçbir değer okunmaması durumu bu defa 4 diyodun içten bağlı olan bu özel bağlı durumunda ayni şekliyle yine ölçülüp (Dijital bir multimetrenin sesli omaj ölçüm kısmında) gözlenir.Diyotlardan birinde bir kısa devre olması durumunda buzzer öterek bize bir kısa devreyi bu şekliyle daha kolay belli de edebilir çünkü.Bu ölçüm işlemi şu şekliyle yapılabilir;

1- Kırmızı prob + uca,siyah prob – uca dokunduğunda bir şey gözlenmez.

2- Kırmızı prob – uca,siyah prob + uca dokunduğunda örneğin 1413 gibi sabit bir sayısal değer dijital ekrandan okunacaktır.

3- "ac- ac" arasına kırmızı ve siyah prob uçları sırayla ters yüz edilip değiştirilip de farklı olarak da ölçüldüldüğünde herhangi bir sayısal değer okunmayacaktır.

4- "+ ac" arasında + uca kırmızı prob dokunduğunda değer okunmaz,+ uca siyah prob ac ucuna kırmızı prob ucu dokunduğunda sesi omaj ölçümünde 645 gibi sabit değer okunur.

5- "ac -" arasında ise – uca siyah prob ucu ac’ye kırmızı prob ucu dokunursa değer okunmaz,ac’ye siyah (-) prob ucu,- uca ise kırmızı (+) prob ucu dokunduğunda 609 gibi sabit bir değer dijital ekrandan okunur.

Örnek olarak da ölçülen bu köprü diyot pc psu’sundan çıkma sağlam bir köprü diyottur.Az önce 12 volt ac ‘yi ac kısmından geçirip,çıkıştaki bu dc çıkış uçlarında bir oto far ampülünü de yakmış bulundum,ışığında hissedilir herhangi bir titreme yok idi.Eğer olsaydı içindeki tek bir diyodun arızalı (Bozuk) olabileceği kanaatine de varabilecektik.Zaten yapılan tüm bu simetrik ölçümlerde de yine simetrik olarak çıkan ölçüm değerleri hep sabit (stabil) değerleri bize vermiş de oldu.Böylece sağlamlığından emin olduk ve sonunda iyice emin olmak için de zorlayıcı bir yükle (Örneğin bir far ampulü) verdiği ışık kalitesini de tam olarak gözlemleyerek sağlamlığından iyice emin olmuş bulunduk.Kolay gelsin.
 
metal soğutucu köprü diyotta çapraz olan uçlarda değer göstermez. artı olan uç çaprazında değer gösterecek propların yerini değiştirdiğimizde değer göstermeyecek. anolog ölçü aleti ile daha iyi sonuç verir.
 
Bilgileriniz için çok teşekkürler arkadaşlar
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,526
Kullanıcılar
449,904
Son üye
teknikbilimlers31

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst