Joistikle model uçak kontrolü

koray692

Üye
Katılım
3 Tem 2010
Mesajlar
49
Puanları
1
Yaş
33
merhaba arkadaşlar ben bildiğimiz oyun joistiğini bilgisayara bağlayıp inşallah sene sonun yapmış olacağım uzaktan kumanda devresinide yine bilgisyara bağlayıp çalıştırmak istiyorum acaba joistiğinin tepkilerini nasıl paralel porta aktarabiliriz güçlü tuğayın elektronik hobi kitabında buna benzer bir konu var ama visual bilmediğim için kodu nasıl değiştireceğimi bilemedim kod yazmadan daha kolay bir yolu varmı ...
 
Arkadaşım bildiğim kadarıyla oyun joysitikleri sadece anahtar gibi çalışır. Yani ya voltaj verir yada vermez. Ama model uçaklarda açısal bir işlem yapmanız gerekir, yani motora gaz verirken yada bir yöne dönerken kumandadan bilgileri az ve çok arası değişken verirsiniz. Bunu joysitikle nasıl yapacaksınız. Belkide joysitikin içinden anahtarları çıkarıp yerine ayarlı direnç takarak direnç değerini Analog / Dijital konvertörle dijitale çevirip bilgisayara giriş yapacaksınız. Kolay gelsin.
 
merhaba arkadaşlar ben bildiğimiz oyun joistiğini bilgisayara bağlayıp inşallah sene sonun yapmış olacağım uzaktan kumanda devresinide yine bilgisyara bağlayıp çalıştırmak istiyorum acaba joistiğinin tepkilerini nasıl paralel porta aktarabiliriz güçlü tuğayın elektronik hobi kitabında buna benzer bir konu var ama visual bilmediğim için kodu nasıl değiştireceğimi bilemedim kod yazmadan daha kolay bir yolu varmı ...

paralel porta aktarmana gerek yok usb ile gönderebilirsin. ayrıca thk kurumu varsa buunduğunuz yerde 6 kanal profesyonel model uçak simulasyon kumandaları var. usb den bağlantılı. 60 tl fiyatı.
kendin yapıcaksan eğer en az 4 kanal analog bilgiye (pot) ihtiyacın olacak.

uçaklarda
1-aileron (kanatçıklar dönüş için)
2-elevator (yükseliş alçalış dikey stabilizator)
3-rudder (yatay stabilizator)
4-throttle (gaz klapesi)

bunlar standart gereken minimum gereksinimler. isteğe göre flap,retract gibi donanımlarda ekleniyor. bende ayrıca ankara thk da gönüllü olarak 7 senedir rehber öğretmenlik yapmaktayım. (rc model uçaklar)

insansız hava aracı gibi birşey yapıcaksan en azından 6 ekesenli IMU ünitesine ve yükseklik bilgisi için hem gps hemde pressure sensor lü altimeter devresine ihtiyacın olacak. bunun yanında autopilot donanımı ve yazılımıda gerekiyor. ayrıca digital tranciever görüntü için.
 
radio remote control RC using DTMF circuit diagram
http://www.electronic-circuits-diagrams.com/remotecontrolsimages/5.gif

öncelikle sorum ve sorunumla ilgilendiğiniz için teşşekür ederim konuyu biraz daha açıklığıa kavuşturmak için bir kaç bilgi daha ekliyecem ...bu yarıyıl tatilinde balsadan yaptım uçağımı ve daha sonraki aşamalarda octocopter gibi uçan araçlar yapmak istiyorum daha sonra da kendim tasarımlarım ... ancak şuan için bu kısmıyla ilgilenmiyorum sadece uzaktan kumanda sistemini kendim yapıp daha sonrada onu bilgisiyara bağlamak ve her hangi bir joistikle( joistiğğide bilgisyara bağlıyoruz) -bu bilgisyarda pes oynarken oynadığımız joistikte olabilr - yönetmek istiyorum neden sağ elinle sol kulağını tutmaya çalışıyosun diyebilirsin amacım bu işlemleri yaparken sistemin nasıl çalıştığını öğrenmek ve ilerde yazılım yazma yeteneğimi geliştirebilirsem ve yapay zeka yazmaya başladığımda bu sistemden o sistemlere geçişin temelleri kökleri niteliğinde olacak.yani araç girdiğim parametrelere göre havalanıp gerekli görevi yerine getirip sonra tekrar geri dönecek. yukarıda verdiğim linkler dört kanallı ve arttıralabir rf devreleri hocama göstermedim nekadar yeterli bir devre bilmiyorum daha iyi devreler varsa paylaşırsanız çok memnun olurum internette bulmak çok zor epey aradım bunu bulabildim ancak..
 
Merhaba
Avatarımda "profesyonel"yazdığına bakmayın.Amatörüm.Benim de size birkaç tavsiyem olacak.Düşünceleriniz okudum,bunları gerçekleştirebilmek için PC ile mikroprosesör arasındaki haberleşmenin temelini öğrenmenizi tavsiye edeceğim.PIC veya diğer programlanabilir elemanlardan hangisini öğrenmek isterseniz önce ondan başlayın.PC tarafındaki yazılım için hangi dili biliyorsanız(VB.Net,C#.....vs)veya yoksa PC'nize yükleyip hemen öğrenmeye başlayın.Eğer PIC kullanmayı ve PC tarafında da VB.Net ile seri iletişim kullanmayı düşünürseniz bildiğim kadarı ile yardımcı olmaya çalışırım.Bir başka tavsiyem de PC ile PIC arası seri haberleşme yaparken önce en basitinden kablo ile haberleşmeyi sağlamak ondan sonra da aradan kabloyu çıkarıp yazılımda ufak tefek değişikler yaparak(uyandırma sinyali yollama ....vs)kablosuz hale getirin.Haberleşme ünitesini de illa ben yapacağım derseniz olabilir,ama bana göre zaman kaybından başka birşey değil.Hazır,fabrikasyon ayarları yapılmış istediğiniz mesafeye etkili hazır kit kullanmak bana göre daha akılcı geliyor.Böylece siz "YAZILIM"için daha çok zaman ayırmış olacaksınız.Kolay gelsin der başarılar dilerim.
 
teşşekkür ederim Kudret bey tavsiyelerinizden dolayı...tesadüf o ki haftaya pic kursu başlıyor ona gidecem...c biraz biliyorum geçen sene 1. sınıftayken gördük ama çok iyi değilim...pic ile bazı şeyleri otomatik yaptırabilirim ancak daha büyük şeyler olunca mesela grafik tanıma, cisim tanıma ve karar alma bunlar için muhakkak bilgisiyarla sürekli iletişim içinde olması gerektiğini tahmin ediyorum yoksa picle de yapılabilirmi. yada alet havadayken picin içindeki program silinip tekrar yüklememi olucak...sürekli iletişim kurmasını nasıl sağlayabiliriz.bu işler vb.net le olurmu ....sanırım ben boyumdan bayağı bir büyük işlere kalkışıyorum...birde işin içine matlab denilen derya deniz bir program giriyorum tabi...ama şimdilik sadece picle ufak şeyler yapıcam otomatik açılan iniş takımları gibi...
 
Merhaba
Yok yok,boyumuzdan büyük işlerle uğraşmamız lazım ki eloğluna yetişelim.PIC kursuna başlamanız ilk adımdır.Başarılar dilerim.PIC'in ana dili olan asm hakkında bilgi sahibi olmanızı öneririm.Daha sonra diğer dillerden hangisini tercih ederseniz o dille devam eder ve yazılımlarınızı ilerletirsiniz.
 
teşekkür ediyorum Kudret bey gönderdiğiniz notlar için zahmet oldu size de....saolun...
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,890
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst