Jeneratör topraklamasi

musa217

Üye
Katılım
28 Ara 2009
Mesajlar
205
Puanları
1
Mrb 900 Kva bir jeneretore nasıl bir topraklama yapılır ve dağıtım panosu ile nasıl irtibatla dirilir detaylı anlatacak üstad karı bekliyorum tartisalim
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Gördüğüm kadarı ile ülkemizde bir çok farklı uygulama yapılıyor. Mesela Genset koruma topraklamasını münferit olarak yapıp, Şebeke nötrlerini transfer ponosuna giden jeneratör güç kablosu nötr iletkeni üzerinden birleştirenler var. Nötrleri de transfer şalterleri üzerinden transfer edenler var.
Benim bildiğim uyguladığım ise; Genset gövdesi yük bölgesi koruma topraklamasına dahil edilmelidir.
Genset yıldız noktası aynı trafolar veya AG dağıtım panolarındaki gibi 20 m uzaklıkta işletme topraklaması yapılmalıdır.
Şebeke ve Genset nötrleri birleştirilebilir. Transfer şalterleri dört kutuplu ise birleştirmemeyi tercih ederim.
Birleştirilsede birleştirilmesede kaçak akım koruma düzeneklerinin hatalı çalışmasını önlemek için Genset üzerindeki iç ihtiyaç ( kumanda fazı, ceket suyu ısıtıcısı, akü şarj cihazı gibi) ve transfer panosundaki iç ihtiyacın ( kumanda fazı , havalandırma fanı, pano ısıtıcısı gibi) bağlantıların fazını nereden alıyorsa nötrünüde aynı kaynaktan alması gerektiği göz önünde bulundurulmalıdır.
 
Mrb 900 Kva bir jeneretore nasıl bir topraklama yapılır ve dağıtım panosu ile nasıl irtibatla dirilir detaylı anlatacak üstad karı bekliyorum tartisalim
Kastettiğiniz işletme topraklaması ise ya şalterlerinizi nötr kesmeli yani dört kutuplu kullanacaksınız yahut dört kutuplu şalter kullanmıyorsanız işletme topraklamasını ayrı tesis etmelisiniz. Koruma topraklamasını kastediyorsanız çok uzak bir noktada değilse koruma topraklaması alacağınız nokta herhangi bir noktadan alabilirsiniz yahut ayrı topraklama kazığı veya levhası ile müstakil yapabilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,951
Mesajlar
913,870
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst