Jeneratör Motor Sarımı Hk. (amatörler için)

Katılım
22 Şub 2018
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
38
Merhaba. Ben bilgisayar teknisyeniyim. Alanımla alakası olmamasına rağmen ilgi ve alakamı cezbeden bir konu üzerinde çalışıyorum.
Meslek liselerinin bobinajla ilgili ders kitapcığını okuyorum, araştırıyorum. Amatörüm anlıyacağınız.
Yardım almak istediğim kafama takılan bazı sorular var. Bobinajcı bir abi buldum bir kovmadığı kaldı beni geri kalan her türlü aşağılama tekniklerini kullandı. Umarım sizde senin bildiğin gibi işler değil o işler deyip kestirip atmazsınız.

Yapmaya çalıştığım şey çamaşır makina motorundan alternatör yapmak.
Elimde 46 oyuklu bir motor var, bobin tellerini söktüm.Motordan elde etmek istediğim max güç 400-500 watt. Kusursuz bir ürün elde etme beklentisi içinde değilim.
ilk olarak kullanacağım bakır kablo emaye kaplı olandan mı kullanmalıyım yoksa çıplak bakır kablosundan sarım işine başlamalıyım..
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Merhaba. Jeneratör olarak kullanımla alternatör olarak kullanımda sarım şekilleri daha farklı olur. Bu durum elektrik üretmeye uyarlanmış olan bu alternatörden daha verimli ac elektriğini üretebilmek içindir. Sn. ŞEF'imizin yeni ve yenilenebilir enerjiler kısmında özellikle rüzgar türbinlerinde kullanılan asenkron motorların alternatöre sarımlarının değiştirilip uyarlanması bölümünde (Resimli ve şemalı) yazılarında bu değişikliklerin anlatımı mevcuttur.

Eğer bu amaç için çamaşır makinesinin asenkron motorunu düşünüyorsanız sn. ŞEF'imizin bu konuyla ilgili yazılarına forum içinden arama yaptırarak ulaşmaya çalışın. Üniversal (seri ac) motorları, rotor kısmının sargıları hiç kullanılamayacağından ve jeneratör (Senkron makina) yapısına statorunun ve rotorunun bu sarımı nedeniyle daha uzak olduğundan, daha düşük ac verebileceklerinden bu amaca çok uygun değiller. Kolay gelsin.
 
Eyvallah abi çok teşekkür ederim, muazzam bilgi kaynağı membaına denk gelmişim :)
Bahsettiğiniz konu başlığını buldum. Aramıştımda oysa. tekrar teşekkür ederim. saygılar.

Sayın arkadaşlar.
Yıllar önce açtığım "Gelin Rüzgar Türbini Yapalım" başlıklı konuda türbin ve alternatör yapımını anlatmaya çalıştıysam da son günlerde alternatör yapımıyla ilgili çok sayıda üye arkadaşın çalışması olduğunu gördüm. Kanat, kuyruk ve diğer aksamlardan ziyade alternatör yapımının çok daha zor ve teferruatlı olduğunu da göz önüne aldığımızda bu konuyu açmakta fayda gördüm. Farklı konu başlıkları altında sorular sorulmaya başlandığını görüyoruz.

Bu başlık altında sadece alternatör yapımıyla ilgili paylaşımlar yapmaya çalışacağım. Konuyu elimden geldiğince güncellemeye ve yaptığım çalışmalardan kesitler sunmaya çalışacağım. Vakit buldukça çalışmaları parti parti videoya çekip akıla takılan sorulara cevap olacağını sanıyorum.

İlk dersimizde biraz teorik bilgiler vermeye çalışacağım.

Elektrik üretmek için 3 ayrı veriye ihtiyaç var.
1- İletken tel,
2- Manyetik alan,
3- Manyetik alanı iletken yanında hareket ettirmek. (Manyetik alan sabit durup, iletkeni de hareket ettirebiliriz)

Buradaki iletken tel, dışı emaye ile izole edilmiş bobin telidir. Silisli sacdan yapılmış ve paketlenmiş stator oyuklarına yerleştirilmiş şekilde olmalıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,912
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst