Jeneratör kurulumu hakkında yardımınızı rica ediyorum

i.ozusoy

Üye
Katılım
26 Tem 2012
Mesajlar
2
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar,

150kva jeneratör kurulumu için bir kurum benden bir teklif istedi fakat daha önce hiç jeneratörle ilgili çalışmamıştım. Yanlış bilmiyorsam 240 A gibi bir akım çekecektir ve jeneratörün otomatik transfer panosundan binanın ana dağıtım panosuna 95 lik kablo çekilmesi gerekiyor bu durumda. Peki 4x95 mi yoksa 3x95+50 mi çekilmesi lazım? Bu sistemin işletme topraklaması varmıdır?

Eğer bir hatam varsa uyarırsanız çok sevinirim.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Son yıllardaki eğilim tam nötr iletkeni kullanılması yönünde. Aslında bu yükün karakteri ile ilgili. Eğer yükler monofaze ise tam nötr şarttır. Çünkü giden bütün akımlar nötr üzerinden geri gelecektir. Eğer yükte hatırı sayılır trifaze yükler varsa motor vs. o zaman yarım nötr kullanılabilir. Generatörlerde trafolar gibi işletme topraklaması olmuyor, koruma topraklamasını yapman yeterli.

Öte yandan 380mi yoksa 400 volt mu çalıştıracağın çok önemli. Cosq yi 0,8 almalısın aksi taktirde hesapların yanlış çıkabilir.
 
Bu bina bir belediye binası, trifaze yük olduğunu düşünmüyorum (teknik sorumlularıda bu konuda herhangi bir bilgiye sahip değil), jeneratör çıkış kablolarını trafolarının AG kısmına bağlantı yapmalarını istiyorlar. Jeneratör çıkış kablolarını trafo çıkış kabloları ile aynı kesitte seçmem bir sıkıntı oluşturmayacaktır bu durumda. Jeneratör harici olarak bahçelerine konulacağı için birde jeneratör temeli atmam gerekecek. Jeneratör temeli hakkında bir bilginiz varmıdır?
 
sayin ozusoy;

Trafo ve jeneratorun ayni noktaya baglanmalari ile kablo kesiti arasinda dogrudan bir baglanti olamaz. Unutmayin ki notr kesitinin kucuk secilmesi durumunda da sistem calisir ancak tam yukte isinma daha fazla gozlenecektir.

Cosq jeneratorde 0.8 aldiginizda kablo kesiti esit guclu trafoya gore daha yuksek cikacaktir. Bu arada transfer islemini geregi gibi yaptiginizdan emin olmalisiniz. Aksi taktirde ciddi bir faz cakismasi yasayabilirsiniz.

Harici tip bir jeneratoru bahcede dokeceginiz aleleade bir beton kaide uzerine oturtabilirsiniz. Kaidenin yerden 15-20 cm yuksekte olmasi suya karsi daha iyi bir onlem olabilir.

saygilar
 
monofaze sayaçtan pako şalter ile jeneratörü nasıl bağlayabilirim ?
yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler
 
hesapların yanlış arkadaşım 3x70+35 kablo kafi çok fazla fazla bile. 50 metreden kısa ise 3x 50 kullanabilirsiniz sıkıntı o jeneratör size zaten 240 amperi veremez 156 amp max vereceği akımdır . 4x kabloya gerek yok 3x kablo yeter.. monofaze sistemlerde akımın hepsi nötrden gelir deye bir şey yok o şey tek monofaze sistemlerde geçerli. ama jeneratör 3 fazlı olduğundan bizsadece dengesiz yüklerden kaynaklanan akımı nötre atıyoruz. yüklerde çok aşırı bir dengesizlik yok ise nötrdende zaten çok bir akım akmaz .
 
Arkadaşlar alacağınız jeneratör üzerinde yada hesaplarınız sonucu ulaşacağınız akım değeri max amperajdır. yanlız o akım değerinde çok fazla çalışamaz. çok fazla yorarsınız o yüzden seçerken yükünüz jeneratörün %70 - %80 kapasitesinde olsun.

Diğer yandan nötr'de ki voltaj 8 voltu geçmemeli.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,902
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst