jeneratör bilgi yardımı

murat53

Üye
Katılım
4 Eki 2009
Mesajlar
11
Puanları
1
s.a.arkadaslar jeneratör uyartımını regilatör yapıyo dimi birde uyartım doğru akımmı. kaç voltla yapıyo uyartımı .dıyelımkı jeneratör elektrık uretmıyor nedeni ne olabilir . uyartım regulatöru arızalı diyelim dısardan akuyle uyartım verebılırmıyız .bırde jenerator arızaları nelerdır ve arıza nasıl gıderılır bununla ilgili elinde dokuman olan varsa gonderirmisiniz yardımcı olursanız çok sevınırım jeneraterleri öğrenmem gerekiyo iş için
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Jeneratörün tüm parçalarını kapsayan ( dizel motor, kontrol panosu vs. ) kitap, döküman şimdiye kadar rastlamadım.Alternatör kısmı elektrik makinaları kitaplarında senkron makinalar bölümünde anlatılır.Diyer arkadaşların elınde varsa böyle bir döküman baylaşırlarsa bizde yararlanırız.

Sorularına gelince alternatörün uyartımını AVR denilen bir devre yapar ve otomatik olarak çıkış gerilimini ayarlar.Alternatör elektrik üretmiyorsa ilk önce bu devre kontrol edilir.Dışarıdan aküyle beslemeye gelince, şimdi iki tür alternatör vardır fırçalı ve fırçasız.Fırçalı olanlara uygun akında ve gerilimde DC gerilim verebilirsin.Fakat yükün sağbit olmak şartıyla çünkü değişken yüklerde sürekli uyartım akımını artırıp azaltarak çıkış gerilimini sağbit tutman gerekir.
 
kardeş jeneratörün kullanma kılavuzundan hatanın nerde olduğunu analayabilirsin eğer motor kısmındaysa sorun kullanma kılavuzuna bakarak olayı çözebilirsin eğer aküyle uyarma yapmak isityorsan bunu yapabilirsin yane kolay olur bide ısıtıcıda problem olabilir jeneratör arızlarıının çoğu kışın ve ısıtıcıdan kaynaklanıyor yane markası da öenmli jenratörün markası ne sen onu sölesnee :)
 
jeneratörün voltaj regülatörünün çıkışlarını ölç.dc volt olacak.jenaratörden jenaratöre farklı seviyede çıkış verir.ikazı kaçmış ,diyotlar patlamış,yada ikaz ekzayteri devre göstermiyor olabilir.bütün bunları denedikten sonra ikaz ekzayterinin uçlarına pil yada seri lamba ile akü ile voltaj ver.direk akü ile verirsen bazı jenaratörler yüksek voltajdan izalosyon kaçagı yapar(işbir jenaratör 4,5 volt olacak 12 v dc de patlıyor)bazı jenaratörlerde örnegin (still ) uyartım voltajı 90 v dc kadar verilebilir.voltaj üretmez ise ucun birisini sabit tutup digerini degdirip çekeceksin taki degdirip cektigin uçta bir şerare oluncaya kadar şerare oldugu zaman işlem tamamdır kolay gelsin
 
benim demek istediğim 1 .firekansı goremıyoruz nedeni ve çozumu . 2 .jeneratör elektrik üretmiyor nedenleri ve çözümleri nelerdir . yani jeneratör arızaları nelerdir ve çözumleri bilgi paylasmayı sevenler var ise yardımcı olsun bu konularla ilgili kitap ismi bilen varise yazsın veya döküman varise gönderirseniz sevinirim önemli
 
hangi marka jenaratör de çalışma yapacaksın bildir.katkımız olursa ne mutlu bize.voltaj olmadıgından frekansı göremiyorsun. önce voltajı cıkar.
 
benim demek istediğim 1 .firekansı goremıyoruz nedeni ve çozumu . 2 .jeneratör elektrik üretmiyor nedenleri ve çözümleri nelerdir . yani jeneratör arızaları nelerdir ve çözumleri bilgi paylasmayı sevenler var ise yardımcı olsun bu konularla ilgili kitap ismi bilen varise yazsın veya döküman varise gönderirseniz sevinirim önemli

1.Jeneratörde frekansı görebilmeniz için dizelin alternatör devrinde dönmesi ve dizelin devrinin sabit kalması gerekir.48-52Hz gibi bir değeri gösteren frekansmetrede düşük devirde ve yüksek devirde frekans ölçü aletinin göstereceği skalanın dışında kalacağından değer göremezsiniz.Alternatör gerilim üretiyor ise bu geçerlidir.Not:Governör ve pompa ayarı yapılmalıdır.
2.Jeneratörlerin gerilim üretebilmesi için.
a) dizelin alternatör etiketinde yazan devirde dönmelidir.
b) dizel alternatör devrinde dönerken ikaz akımı sıfır iken jeneratörün büyüklüğüne göre R-S-T fazları arasında 3-10V Ac gerilim görmemiz gerekir.
c) Eğer bu gerilimi göremiyor isek alternatörün artık mıknatısiyeti kaybolmuş demektir.Çözüm 12V Akü ile alternatör ikaz uçlarına akü voltajını kısa süreli uygulamak ve R-S-T Fazları arasında Ac voltaj okumaktır.
d)Jeneratör ikaz kartı arızalı olabilir kart üzerindeki elektronik ekipmanlar uygun bir ölçü aleti ile ölçülüp sağlamlık testi yapılmalıdır.
e) ikaz kartı sağlamlık kontrolü şu şekilde yapılır.İkaz kartına 4 kablo bağlıdır.
2 adet kablo faz ve nötür ac voltaj 2 adet ikaza giden + ve - uçlar.Kart sökülür ve ac girişlerden 220v ac verilir + ve - uçlar arasına 220v ampul bağlanır.kart sağlam ise ampul yanar kart üzerindeki trimpot ayarları ile oynadığımızda ampulün ışık şiddeti azalıp çoğalıyor ise kart sağlamdır.Trifaze beslemeli kartta 3 faz ac girişe bağlanmalıdır.
 
arkadaşım arızan jeneratörünün voltaj üretememesi ise AVR (otomatik voltaj regülatörü) tristör kontrolünü yapmalısın arıza giderileceğinden eminim. kolay gelsin
 
Arkadaşım öncelikle geçmiş olsun diyorum.Sanırım Alternatör İkaz Sargıların yanmış olabilir.Ayrıca döner diyot grubundan da olabilir.Alternatörden çıkış uçlarında voltaj görmüyorsan muhtemelen sebebi şahsi fikrim bunlardan olabilir.Servise gösterirsen yardımcı olacaklarını düşünüyorum.Kolay gelsin saygılarımla...
 
jeneratörlerde alternatörün elektrik üretimini gerçekleştirebilmesi için AVR (otomatik voltaj regülatörü) vardır.bu parçanın 1 adet cam sigortası vardır bu atmış olabilir.veya AVR değişimi gerekli olabilr. bazen avr'yi harici olarak 12volt 1 amper dc akımla uyarta bilirsiniz tabi bunu jeneratör çalışırken yapmalısınız.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,654
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst