Su kaçırması bir yana bu sistemin kapsülünün rezistansı sürekli su içinde tutacak biçimde eğik konumlandırılmasi gerekir. Yoksa habire rezistans patlatirsiniz. Ben ne halt ettimse bu sistemi doğru çalıştırmayı, rezistans patlatmasini önleyemedim. Ne sigortası, ne kaçak akım rölesini, ne rezistanslari ne termostatlari denedim. En son usandım senle mi uğraşacağım ben dedim kapattım sistemi. Adamlara kışın soğuklarda sabah akşam gelin bunun marşına basip biraz çalıştırın diyorum. Ne ilkellik di mi? Mühendisliğin de bittiği nokta oluyor bazen. Büyük ihtimal makine su döngüsünde rezistans bazen susuz kalıyor. Cortingen ştrayze tabi sonra. Birde bu kapsül içinde bir tür dandik çekvalf sistemi oluyor. Stop durumunda su geri kaçıp rezistans susuz kalmasın diye. Yani kolay bir sistem değil aslında.
Aynısını bende yaşıyorum bu kış komple kapamak zorunda kaldım aslında, termostat yapışmış yine kaynatıyor suyu ,sonra daha büyük arıza hortumu patlatır felan jeneratör tamamen devre dışı Murpy kanunu diyorlar ya bana hep Murpy nin aksi tarafı düşer jeneratör arıza yapar çatt sanayi bölgesinde trafo patlar , trafonun fanı alev alır tak enerjisiz kalırsın , mecbur kara düzen hafta bir çalıştırıyorum(eskiden akü redresörleri yaygın değildi haftada bir çalıştırırdık redresörde var şimdi) , çekvalf var yakıt için o da fayda etmiyor otomatikte 3 kereden sonra arızaya geçiyor bunu yapmazsam zaten yakıt geri düşüyor .Diyeceğim bazen çözülmüyor doğru tespit sizinki.Hoş jeneratör teknisyeni değilim fakat vatani görev dahil işletmelerimin hepsinde jeneratörlerim oldu en kötü zamanda hatta hararet yapanı bile boşa düşürmedim ,
Bakım-onarım ve işletme işini bir disiplin olarak görür o şekilde çalışırım keşke işverenler de o disipline ayak uydursa yapılmak isteneni anlasa, her şeyin kağıt üstünde yapıldığı yerlerde ne kadar mümkünse tabi , ekonomik koşullar , maliyetler felan uzar bu hikaye , işlerinizde hayatınızda kolaylıklar, başarılar dilerim.