bu bilgi çoğunluğu doğru olmakla beraber daha bir sürü daha teferruat var her şey tamam ama voltaj kısmı eskide kaldı eskiden reostalarla yada ilkel avrlerle regulasyon yapıyorduk..
o zaman true rms cihazlar ve ölçümler yapamıyorduk ilkel jeneratör kartları vardı . onlar genlik ölçerdi ve genlik ölçerek voltaj ayarlaması yapardık dolayısıyla kompanzasyon bozardı şimdi lerde artık dijital avrler ve true rms çalışan avrler var . bunlarda her hangi bir sıkıntı yok . artı yeni nesil kompanzasyon sistemlerindeki rölelerde jeneratör girişi var ondan kullanıldığı zaman jeneratöre göre kompanzasyon yapılabilir .. her ne koşulda olursa olsun reaktif yük bizim hazzettiğimiz bir olay değil ..
şimdi normalde biz müşterinin yük durumunu bilmediğimiz için etikete 0.8 basıyoruz aslında 1 dir jeneratörün cos fisi . bu şu anlama geliyor 1000 kva bir jeneratör almışsanız bizden bundan 800 kw endüktif yükte 600kvar reaktif yükte 1000 kva omik yükte dayanabilir anlamı taşır . ama bu kullanabilirsiniz anlamına gelmiyor .. amacımız pf 1e yakın tutmak eğer pf 0.85 üzerinde kalıyorsa bir sıkıntı olmaz ama altına düştüğünde cos fi ile arasındaki ilişki devrenin verimsizleşmesine sebebiyet verir .
bilmeyen arkadaşlar için söylüyorum bazıları yazmış internette çizmiş pf ile cos fi aynı şey deye alakası yoktur ikisi çok çok farklı şeylerdir her hangi bir harmonik bozulma olmayan devrelerde bunlar genelde bir birine yakın çıkar ama devre çok kalabalık aşırı bozulmalar oluyorsa ki bunlar genelde 3 .5.7. harmoniklerdir çünki sıradan tüketicilerin ürettiği harmonikler bunlardır genelde nötrden fazla akım çekilmesi gibi sonuçlara yol açarlar bu durumda pf faktör ile cos fi birbirinden farklılık gösterir .. bizim dalga formumuz sinüsolarak değişmediği sürece sıkıntı yok . ama dalga formu bozulduğu zaman illaki bunu toplamak gerekir ..
aslında konuyu şöle özetlememiz gerekir jeneratörü standby kullananlar için bupekte önemli bir şey değildir kompanzasyonu çıkarabilirler bir sıkıntısı olmaz kırk yılın başında elektrik 20 dakka kesilecek devreye girecek bilmem ne pekte hesaplamaya kıymeti yok tabi çok aşırı olmadığı sürece ve tesiste motorları yok ise .
ama jeneratör continus yada prime kullanılıyorsa elbetteki temiz ve verimli enerji kullanmak daha iyidir .. bu alternatörün ömrünü uzatır .. çünki reaktif enerji kullanıldığında alternatörde demir ve bakır kayıpları artar .
normal kullanımda cos fi 0.85 üzerinde bir alternatörün kayıplarla çalışabileceği satt 50.000 dir o saattten sonra her an gidebilir bu alternatörde reaktif yük çok çekilirse bu alternatörüm ömrünü %30 oranında azaltır ..
tabi üzerine basa basa söylüyorum bunlar stand by yani jeneratörü yedek kullanan yılda 3 saat beş saat kullananlar için değerlendirilecek yada göz önüne alınacak hesaplar değildir . ama gemide iseniz yada sürekli jeneratörle çalışıyorsanız bu söylediğim şeylerin hayati ehemmiyeti vardır .
yan ne bilim öle acaip işler basitte anlatamaya çalışıyorum olmuyorteferruat girsem kimse anlamayacak öle işte
birde reaktif güç üretmek konusu başlı başına başka bir tartışmanın konusu çok karmaşık bişi . onuda konuşmayalım konu karışmasın .