Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
arkadaslar simdi aksa jeneratorun kitabini indirdim inceledim vede ekteki sayfadada goreceginiz gibi cos un 0,8 den dusuk olmasi generatoru asiri yukler diyor vede kondansator gibi duzelticilerin kullanilabilecginden bahsediyorlar.
 

Ekli dosyalar

  • guc faktoru.rar
    81.1 KB · Görüntüleme: 55
  • AksaDizelKilavuzTR.rar
    694.1 KB · Görüntüleme: 63
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
O arkadaş ben oluyorum galiba :confused:

Yazımı dikkatle okumuş olsaydınız, alıntı içinde olanların benim şahsi fikrim olmadığını, Aksa Kullanım Kılavuzundan alıntı yaptığımı görürdünüz. Şu linkten Active Power Diesel kullanma kılavuzunu indirip siz de bakabilirsiniz:
http://www.aksa.com.tr/tr-tr/kullanim-kitapcigi
arkadasim bende baska bir dosyayi ekledim size zahmet sizde o dosyayi yuklerseniz iyi olur cunku bu durumda birbirleriyle celisiyorlar acikcasi bende o siteden dosyalari komple yukledim
 
EKM’nin açıklamaları tam bir fiyaskodur.

1. Ek güç kapasitesi: EKM serisi ile kompanzasyon ile Jeneratörün reaktif enerji için harcadığı % 25’in üzerindeki güç (PF ~ 0,7 den düzeltilmiştir) aktif enerji için kullanılabilecektir. Böylece aynı güçte jeneratör için daha fazla cihaz beslemek mümkün olacaktır.
Jeneratör gücü hesabı yapılırken kompanzasyon yapacağım şukadar avantajım olacak onun yerine şu kadar aktif yüklerim jeneratörü demek bu. Jeneratör kapasitesi dahilinde alınabilinecek aktifgüç ve reaktif güç sınırları bellidir. Kaldı ki yaptığın kompanzasyona güvenip jeneratörü daha fazla yükleyebilirim cümlesinin ne kadar mantıksız olduğunu anlatmaya gerek yok. Zaten jeneratörünü %70-80’nin üzerine çıkarmaman en sağlıklısı.Zaten sürekli sabit güçte çalışma continuous çalışmadır ve bu güç değeri jeneratör için sabittir.

2. Enerji tasarrufu: Jeneratörden çekilen reaktif güç sıfıra yaklaşacağından aynı oranda hat akım değeride azalarak tasarruf sağlanacaktır.
Hat akımı azalıyor evet ama neyin tasarrufu sağlanıyor? Yakıt tasarrufu mu? Hayır. Kablomadaki gerilim düşümünü mü azaltıyor? Hayır kompanzasyon jeneratörün yanına yapılıyor her yüke münferit yapılmıyor. Eee ne tasarrufu sağlıyor? Kompanzasyon yapıp yerine daha fazla yüklerim jeneratörümü daha çok yorarım kayıplarım artar ve ben bunu avataj bilirim. Eee hala bir tasarruf söz konusu değil ! hodri meydan bana nerde tasarruf edildiğini açıklayın ve ispatlayın…

3. Çalışma şartlarının iyileşmesi: Kompanzayon ile düşen faz akım değerleri sonucu Alternatörün aşırı ısınmasını engelleyerek, uzun süreli çalışabilmesine olanak sağlayacaktır.

Yahu arkadaşım jeneratörün zaten kendisinin karşıladığı endüktif gücü kompanze edip kalan farkı fırsat bilip biraz daha yüklerim ben bu jeneratörü diyen sen değilmiydin? Hangi ısınmayı engelliyorsun continuous güç değerini yükseltiyorsun bu makinada sabit bir değer zaten. Açıklamaların alayı çürük ve mesnetsiz.
Sonuç olarak Jeneratör ile Yeni Nesil Elektronik Kompanzasyon modüllerinin beraber çalışması jeneratörde güç faktörünü (PF) düzelterek uygulamaya bağlı ek güç kapasitesi sağlamakla kalmamış gerilim harmoniklerini iyileştirdiği de gözlenmiştir.
Sonuç olarak tüm açıklamaların boş arkadaşım. Gerilim harmoniğini düzelttiğinden bahsediyorsun 5,5olan THD olmuş 6,5 peki nötrdeki THD’yi görmüyormusun yada görmek mi istemiyorsun ben açıklayayım THD 258’den 294’e fırlamış. 3.harmonikler 152’den 209’a fırlamış. Hala neyin faydasından bahsediyorsunuz anlamak mümkün değil. Kaldıki 15.sn kompanzasyon kapalı değer alınmış kapanır kapanmaz 30.sn sonra diğer değerler alınmış yani daha stabil hale daha geçemeden!
Netice olarak jeneratör çalışmada kompanzasyonun her türlüsü fiyaskodur boşa yapılmış bir işlem olup faydası olmadığı kanıtlanmıştır. Zararıda kompanzasyon sistemini çalıştırıp yormak ömrünü azaltmak v.s ‘de cabası…
İzmit bölgesi Aksa jeneratör yetkilisi servis sahibi Elk.müh. samimi arkadaşım montajlarda kompanzasyonuda devreye alalım diye gelen talepleri reddediyor ve bakıma gittiğinde kompanzasyon devrede ise iptal ediyor. Merkezlerinde aldıkları karar böyle.
 
Sn Analizör'e ek olarak, kompanzasyonla (cos fi iyileştirmesiyle) harmonik kompanzasyon apayrı şeyler. Teknik olarak harmonikleri salt kondansatör grubuyla düzeltemezsiniz ki. O frekansa ayarlanmış LC devre kurmanız gerekir.
 
puck arkadaşım eminim ki kendini haklı ve doğru görüyorsun ama seni kendinle çelişmemeye davet ediyorum, eğer senin dedigin gibi bakır kayiplari sadece aktif bileşene bagli olsaydi bir yükü kompanze etmenin bir mantigi kalmazdi, lütfen iddia etmeden önce iki kere düsün arkadasim, bilmiyorsan ögren demiyorum dogrusunu araştir ögren ben ikaz ederim gerisi sana kalmis istedigin gibi bil bana göre hepsi bir...

___

bu ekm nedir analizör ? iddia ne? olay ne??

___

ya allah aşkına birisi çıkıp anlatsin bir dizel jeneratör aşırı kapasitif bir yükle çalışırsa aşırı ikazla mi karşılaşır? ben mi yanlisim aksa mi? :)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
arkadasim bende baska bir dosyayi ekledim size zahmet sizde o dosyayi yuklerseniz iyi olur cunku bu durumda birbirleriyle celisiyorlar acikcasi bende o siteden dosyalari komple yukledim
Sayın gezer77, öncelikle bana "arkadaşım" diye hitap edilmesinden hiç hazzetmediğimi belirtmek isterim. Bir Yönetici olarak sizin böyle bir hitap kullanmanızı da yadırgadım doğrusu.

İkincisi, yazdıklarımı okumadığınız anlaşılıyor. Ne yazmışım?
Özetle benim vardığım sonuç, yükün cos fi'si 0.8'in altındaysa bunu 0.8'in az üzerine çekecek kadar kompanzasyon temkinle (ancak yük devreye girdikten sonra) kullanılabilir. Diğer yükler için lüzumsuz masraf ve potansiyel tehlikedir.
Yani, çelişen bir durum yok. "cos fi 0.8'den düşük ise kompanzasyon kullanabilirsiniz, ama sakın ha - tarafa (kapasitif tarafa) geçmesin" diyor Aksa. Ben de aynısını yazdım zaten.

puck arkadaşım eminim ki kendini haklı ve doğru görüyorsun ama seni kendinle çelişmemeye davet ediyorum, eğer senin dedigin gibi bakır kayiplari sadece aktif bileşene bagli olsaydi bir yükü kompanze etmenin bir mantigi kalmazdi, lütfen iddia etmeden önce iki kere düsün arkadasim, bilmiyorsan ögren demiyorum dogrusunu araştir ögren ben ikaz ederim gerisi sana kalmis istedigin gibi bil bana göre hepsi bir...
Sayın electrics, kilometrelerce kablodan, trafoların aşırı yüklenmesinden, barajlardaki türbinlerden bahsetmiyoruz. Teiaş'ın durumuyla fabrikasında jeneratör kullanan kişinin durumu apayrıdır. Teiaş, 1 MVA trafoyla cos fi 1 iken 100kW'lık 10 tesis besleyebilecekken, 0.8 ile sadece 8 tesisi besleyebilir. Onların esas önceliği budur. Elbette yüzlerce kilometre kablonun hem kapasitansı, hem de endüktansı olur. Bu nedenle Teiaş için ideal olan, elektriği cos fi=1 ile tüketiciye dağıtmaktır. Böylece ne kapasitif, ne de endüktif kaybı olur.

Öte yandan, fabrika sahibinin 100-200 metrelik kablodaki endüktif/kapasitif akımla sorunu olmaz. O değeri ölçemezsiniz bile.

Lütfen elmayla armudu kıyaslamayalım :)

Ve sizden de rica ediyorum, ben size "sayın" diyorum. Lüften "arkadaşım" diye hitap etmeyin. Her şeyden önce akranınız bile değilim.
 
Son düzenleme:
Bu ne demek size hemen tercüme edeyim. Benim yük karakteristiğim çok kötü ortalamada cosfi 0,7 - 0,6 hatta 0,5 ne yapmam lazım?
Cevap: jeneratörü ortalama cosfi 0,8'in altında çalıştırmanız doğru değil(çünkü jeneratör bu talebi karşılayamaz zorlanmaya başlar.) cosfiyi 0,8-1 arası bir değerde tutacak sabit kondansatör bağlayın. Ama asla otomatik kompanzasyon sistemi devrede olmasın(güç faktörü düzeltme elemanları devre dışı olsun.)
 
Bizler bu forumda doğruları bulmaya çalışıyoruz. Ancak bakıyorum da bazı üyelerimiz olayı şahsileştirerek ve sadece kendileri doğruyu biliyormuş gibi başkalarının bilgilerini çürük bilgi olmadığı halde çürütmeye çalışmaları son derece üzüntü vericidir. Jeneratörle beraber kompanzasyonlu çalışmada bir çok teknik eleman arkadaşımız hemfikir oldular.

Aksa jeneratör, Aselsan'da yıllarca emek sarfetmiş karmet arge grubu, deney yapan fiko16 ve bir çok üye yanlış biliyor da, sadece çok yüksek mertebeli bir arkadaşımız doğruyu biliyormuşş.

Bu arkadaşımızı teorik bilgilerle değil, pratik ve deney testleriyle hareket etmesini bekliyor, deneysel çalışmalarında kendisine başarılar dilerim.

En kısa sürede de deney föy sonuçlarını bizlerle paylaşmasını bekler, çalışmalarının vatanımız ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını cenab-ı Allah'tan niyaz ederim.
 
sayın durceylan yazdıklarınızdan o yüce insanin ben olduguna karar verdim, iltifat buyurmussunuz eğer o bensem ama gene de teşşekür ederim hoş sözleriniz için, ikincisi aksa değil caterpillar mühendisi söylese beni ilgilendirmez, bir senkron jeneratör eğer kapasitif çalışıyorsa düşük uyartimlidir, ben aksaci arkadastan ögrenmedim bu isin profesöründen ögrendim sayın arkadasim, neyse puck arkadasimla aktif akım sizinle de bu konuda anlasmamiz ne kadar zaman alir bilmiyorum ama elbette hak gelince batil zail olacak:)...

___

sayın puck söyledkleriniz ile iddianiz arasindaki bağlantı inanin bana elma armutun çok ötesinde, siz "Zahiri akımın düşmesi kablo kayıplarını azaltmıyor. Zira hepimizin bildiği gibi kayıpları belirleyen I2 x R formülündeki akım, rezistif akımdır. Hani, marjinal bir azalma olsa dahi kompanzasyonun kendisi de kayıpsız değil zaten." demissiniz ben de diyorum ki böyle bişey yok siz de kalkmis bana iletim hatlarini tedaşı anlatiyorsunuz, insanlari yanlis bilgilendirmekten kacinalim diyorum siz hala tedaştasiniz.cok ilginc:)

"
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Ben kapasitif yükte uyartım artar diye bir açıklamamı yaptım da bana böyle bir açıklama yapmışım gibi cevap veriyorsunuz? Kapasitif yük devre gerilimini yükselttiği için uyartım akımı azalır. Megep yayını ekte okumanızı tavsiye ederim. Can alıcı kısımlarıda yukarıda zaten.
Benim yaptığım açıklamaları çürütecek açıklamalar yapın yada yaptığım açıklamaların şu şu şu nedenlerden dolayı yanlış olduğunu belirtin kuru gürültü karalama kampanyasına dönüştürmeyin işi.
Sizin iddanıza göre jeneratör çalışmada kompanzasyona gerek var diyerek;
İTÜ'de doçent Belgin TÜRKAY hanımın bu işleri yanlış bildiğini.
TEKSAN jeneratörün EMO jeneratör kurulumu seminerinde yalan yanlış açıklamalar yaptığını.
AKSA izmit yetkili servisinin yanlış uygulama yaptığını
idda etmiş oluyorsunuz...
ENTES'in RG3-12CveCS modellerindeki cosfi2 generatör çalışmanın getireceği faydaları sorduğumda neden sorularım cevapsız kaldı. 6 aydır mail atacaklar nerde kaldı. Sizde meraklıysanız bu konuya bir telefon açıp yukardaki şahıslara nedenlerini sorun o zaman...
 

Ekli dosyalar

  • Enerji-üretimi.rar
    3.5 MB · Görüntüleme: 37
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
128,163
Mesajlar
915,586
Kullanıcılar
449,925
Son üye
Taylor Quinntin

Yeni konular

Geri
Üst