Jenaratör kullanımında dikkat edilecek hususlar

korkmaz_design

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
21 Ara 2006
Mesajlar
2,526
Puanları
419
PORTATİF JENERATÖR KULLANIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR NELERDİR :
Elektrik kesintilerinde güvenlik ve konforunuzun devamı için Aksa Portatif jeneratörler en iyi yardımcınız olacaktır. Jeneratörünüzü kullanmadan önce aşağıdaki temel konulara dikkat etmenizi öneririz.

1. Kullanım kılavuzunu mutlaka okuyunuz.
2. Çalıştırmak istediğiniz cihazlar için gerekli gücü belirleyiniz.Jeneratörün aşırı yüklenmesi sigortasının artmasına ve çalıştırdığınız cihazlarda arızaya sebep olabilir.
3. Tamamen kapalı alanlarda (oda,garaj,apartman içi vb gibi ) havalandırma yapılıyor olsa dahi jeneratörü çalıştırmayınız.Kapı,pencere açılması,fan ile havalandırma yapılması ortamdaki Karbonmonoksit birikimini engellemez.
4. Çalıştırmak istediğiniz cihazları direkt olarak jeneratöre bağlayınız.Bunu yaparken uygun kesitte kablo kullanınız.
5. Jeneratörü ıslak ortamlarda çalıştırmayın ve bırakmayınız,elektrik çarpabilir.Asla ıslak elle jeneratöre dokunmayınız.
6. Jeneratöre yakıt koymadan önce soğumasını bekleyiniz.Çalışırken veya sıcakken jeneratöre yakıt koymaya çalışmak yangına ve yaralanmalara sebep olabilir.
7. Her yakıt konulduğunda yağ seviyesini de kontrol etmek faydalı olabilir.
8. Jeneratörü durdurduğunuzda yakıt musluğunu kapatınız. Aksi takdirde jeneratör zarar görebilir.

Not: Güvenlik sebebiyle akülerde akü Sıvısı yoktur. Akü üstündeki koruma etiketini çıkartınız. Akü sıvısını (asitli su) bütün delikleri dolduracak şekilde doldurunuz. Asitli suyun taşmamasına dikkat ediniz.

Akü sıvısının ALT ve ÜST seviye çizgilerinin arasında olduğundan emin olun. Eğer seviye ALT sınır çizgisinin altında ise akü sıvısı ekleyerek ÜST sınır çizgisine kadar doldurun. Her bölüm eşit miktarda dolu olmalıdır.


JENERATÖR KULLANIMINDAKİ BELİRGİN HATALAR:

1) Jeneratörü binanın şebekesine direkt bağlamak:
Jeneratörü yük transfer ünitesi kullanmadan sisteme bağlamak;

Jeneratör çıkış prizinden, bir kablo yardımı ile herhangi bir transfer panosu veya yük transfer pakosu kullanmadan, bina prizine direk bağlantı yapmak sureti ile binayı beslemek hatalı bir uygulamadır. Jeneratörün ürettiği elektriğin Şebeke hattına gitmesine neden olur. Sayaç sigortasını indirmekde yeterli olmayacaktır. Monofazelerde nötr hattı üzerinden voltaj dolaşması mümkün olabilir veya dağıtım sigortaları hattın sonunda kaldığı için koruma yapamaz, alternatör veya sistemdeki cihazlar zarar görebilir.


2) Yağ dolumu sırasında jeneratörü eğik tutmak:
Jeneratörünüz için kitapcıkta belirtilen özellikte ve miktarda yağ kullanınız, yağ dolumu sırasınca, motorun çalışmadığına, eğer yeni stop edilmiş ise dolaşımdaki yağın tamamının kartere indiğine ve motorunuzun düz ve eğimsiz bir zeminde durduğuna emin olunuz.
Unutmayınız; Uygun özellikte olmayan yağ kullanılması, jeneratörünüzün iyi bir yağlama yapamamasına ve aşınmanın artmasına,. Tavsiye edilen miktardan fazla yağ doldurulması, bujilerde yağlanmaya, motorun hareret yapmasına, contaların yağ sızdırmasına sebep olacaktır.


3) Akünün boşalması:
Bilindiği gibi marşlı jeneratörlerde akü kullanılmaktadır. Jeneratör çalışırken akü şarj olur.
Jeneratörün uzun süre kullanılmadığı durumlarda bu akü şarjı boşalır. Yazlıklarda veya uzun süre bekleyen cihazlarda bu akü boşalabilir. Uzun süre şarjsız bekleyen akülerin bir daha şarj tutmaları söz konusu olmayabilir.
Bozulmanın önlenmesi için, En az 15 günde jeneratörün 10-15 dk çalıştırılması akünün şarj edilmesi, motorun kendini yağlaması için önemlidir.


4) Kapasitenin üzerinde yükleme:
Portatif jeneratörlerin maximum 5-6 saat kesintisiz çalışması tavsiye edilir. 5-6 saat den fazla süre ile kesintisiz kullanımlar ürüne zarar verebilir.


5) Jeneratöre ilk yüklemenin ani yapılması: Jeneratörü yük altında marşlamak, motor henüz soğuk iken yüke vermek, sistemdeki cihazlara, motora ve alternatöre zarar verebilir. Motoru çıkış sigortası kapalı iken marşlamalı, motoru 2-3 dk boşta çalıştırıp ısıttıktan sonra yüke vermeliyiz. Bazı kullanıcılar jeneratör ısınmadan ve tam devrine ulaşmadan şalteri kaldırarak hemen yükleme yapmaktadır. Bu yanlış ve sakıncalı bir uygulamadır.

alıntıdır. Active Power Sık Sorulan Sorular


Ek bilgilerde bulunmak istiyenler bilgilerini bizimle paylaşırlarsa mutlu oluruz.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Geri
Üst