izolatörler kısa açıklama

korkmaz_design

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
21 Ara 2006
Mesajlar
2,523
Puanları
419
izolatörlerin Görevleri:
1.Elektriksel bakımdan iletkenleri topraktan ayırmak
2.iletken ağırlığı ile iletkenlere gelen ek yükleri karşılamak
izolatörlerin Yapısı:
Cam veya porselenden yapılırlar. Cam izolatörün elektriki dayanımı porselene göre daha fazladır.
izolatör çeşitleri:
1.Mesnet tipi: Hava hattı iletkenlerinin üstüne tutturulduğu, bir veya çok parçalı izolatörlerdir.80Kv2a kadar olana gerilmlerde kulanılır ancak 50Kv tan sonrası inin zincir tip izolatör kulanılması gerekir
2.Zincir tipi : özellikle orta ve yüksek gerilim kullanılır. Birbirine eklenebilen birçok parçadan oluşur.
Zincir ve mesnet izolatörlerin karşılaştırılması:
a.Zincirizolatörde kırılan, çatlayan veya bozulan eleman yenisi ile kolaycadeğiştirilir. Oysa mesnet izolatör komple değiştirilmelidir.
b.Yüksek gerilimde kullanılacak mesnet izolatörler çok ağır ve kullanışsızdır.
c.Hat gerilimi yükseldikçe zincir izolatöre yeni elemanlar eklenebilir.
d.Zincir izolatör hattın esnekliğine yardım eder. Mesnet izolatörde hat kopması daha fazla olur.
izolatörlerin direklere bağlanması:
Havaihatlarda izolatörler traverslere, özel olarak yapılmış A-B-C-D diyeadlandırılan izolatör demirleri yardımıyla bağlanırlar.Bu demirler St37 adıyla bilinen çelikten yapılırlar. izolatör demirleri genellikle Y.G. de çimento harcı ile izolatörlere tutturulurlar. Alçak gerilimdealçı kullanılabilir.
izolatörlerin seçilmesinde dikkat edilecek hususlar:
1.işletme gerilimi
2.Hangi amaçla kullanılacağı
3.Kullanma açısı
4.iletken kesiti ve cinsi

daha fazla bilgi istiyorsanız
Elektrik santralleri ve enerji iletimi ve dağıtımı kitabı sayfa 229-230-231


izolatör seçim hesabı
Uyaş=1.1(2.U+10)=..............KV

örnek:
30Kv luk bir işletme geriliminde kulanılacak izolatörün en küçük yaşta atlama gerilimi kaç .KV tur?
Uyaş=1.1(2.30+10)=77Kv
izolatör 77Kv tan küçük gerilimlerde atlama olmaması gerekir 60Kv ta bir izolatörde gerilim atlaması olursa izolatör o gerilime uygun değildir.

Megep'in hazırladığı ilgili döküman ektedir.
 

Ekli dosyalar

  • izolatorler_Ders_notu_MEGEP.pdf
    790.8 KB · Görüntüleme: 342
Son düzenleme:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik santralleri ve enerji iletimi ve dağıtımı kitabı nı nerden bulubilirim yardımcı olabilirmisin teşekkürler emeğine sağlık
 
yazarı M.ADNAN PEŞİNT

kitabı milli eğitim bakanlığı yayınevlerinde bulabilirsin bendeki baskı baya bi eski 1978 basımı belki yeni basımı çıkmıştır
 
bende o kitaptan vardı faydanlandım. gerçekten iyi hazırlanmış kaliteli bir kaynak
bazı mesklk yüksekokullarında ders kitapı olarak okutuluyort.
 
peki paylaşımın için saol ben birşey soracağım pin tipi izolatörler de var peki bunların mesnet tipinden farkı nedir nerelerde kullanılar öğrenebilir miyim
 
elk_muh_06 ' Alıntı:
... pin tipi izolatörler de var peki bunların mesnet tipinden farkı nedir nerelerde kullanılar ...

Pin Tipi İzolatörler

Bu tip izolatörler, orta gerilim dağıtım enerji nakil hatlarında iletkenin direğe tespitinde kullanılır.


Zincir Tip İzolatörler

Bu tip izolatörler, orta ve yüksek gerilim enerji nakil ve dağıtım hatlarında iletkenin direğe asılarak veya gerilerek tespit edilmesinde kullanılır.
 
İzolatörler ( Genel Bilgi )

Havai hatların tesisinde kullanılan iletkenlerin , direklere tespitine yarayan ve iletkenleri hem taşımaya hem de toprak ile diğer iletkenlere karşı izole etmeye yarayan Şebeke malzemelerine izolatör denir. Elektriksel vasıfları yanında büyük mekaniksel yüklere de dayanması beklenen izolatörler genel olarak porselenden veya camdan yapılsa da bazen stealit ve özel kompoze malzemelerden de yararlanılmaktadır. Porselen esas itibariyle kaolin , feldspat , ve kuarts ‘dan oluşan bir karışımın yüksek derecede fırınlanmasıyla elde edilen bir malzemedir ve camdan daha mukavimdir. Isı değişikliklerinden az etkilenir. Sert porselenden yapılan izolatörler , %50 kaolin , %25 feldspat ve %25 kuartsdan meydana gelir. İzolatör imalinde kullanılan porselenin ; her türlü yabancı maddeden , çatlak , kabuklanma , hava kabarcığı , benek , leke ve benzeri kusurlara sahip olmayan saf , gözeneksiz , parlak , ince ve sıkı bir yapıda olması istenir. Aksi halde izolatörün dielektrik dayanıklılığı azalır.Porselen izolatör imalinde , malzemeye gerekli şekil verildikten sonra izolatör kurutulur. İzolatörün tespit yuvası ve pişirilmesi sırasında oturacağı yerler hariç olmak üzere, diğer bütün yüzeyleri püskürtme veya daldırma usulüne göre bir sır tabakasıyla kaplanır. Bundan sonra izolatörler bir fırınlamaya tabi tutulur. Böylece sır tabakası izolatör gövdesine iyice kaynar ve cam gibi bir hal alır. Bu sır tabakası izolatörün iş görmesi ile yakından ilgilidir. Sırlama , izolatöre , pürüzsüz, düzgün ve çatlakları olmayan cam gibi parlak ve kaygan koruyucu bir yüzey sağlar ve rutubet emdirmeyecek bir özellik kazandırır. Ayrıca sır tabakası , pisliklerin izolatör üzerinde tutunmasına ve dolayısıyla kaçak akımların meydana gelmesine engel olurlar. Ayrıca sır tabakasına , porselenden daha alçak bir uzama katsayısı verilerek soğumayı takiben bu tabakanın basınç altında kalması sağlanabilir. Bu ise , izolatörün çatlamasına engel olur ve çeki gerilmesi ile darbe mukavemetini arttırır.

Cam izolatörler ise enerji nakil sisteminde zincir izolatörü olarak büyük bir tatbikat sahası bulmuştur. Cam izolatörler , mekanik kuvvetleri , özellikle mekanik ve ısı darbe mukavemetlerinin düşük olmasına rağmen , mükemmel yüzeysel özellikleri ve ucuz olmaları nedeniyle kullanma sahası bulmuştur. İzolatörler ; maruz kalacakları rüzgar , yağmur , kar , sis ,duman ve toz gibi etkiler ile kirlendiğinde kendi kendine temizlenecek ve işletmede karşılaşılacak elektrik ve mekanik zorlamalara dayanabilecek tarzda imal edilirler. Renkleri genel olarak beyaz , kahverengi ve bazen de siyahtır.
 
kondansatörlü geçit izalatörlerinde yıldırım düşmesinden sonra meydana gelen statik yük miktarının hesaplanması konusunda yardım edermisin
 
Sn. asgarta

Bahsettiğiniz teorik hesaplamayı Atilla Yunusoğlu'nun kitabında veya Güç İletimi ( Yetkin Saner ) adlı kitaplardan edinebilirsiniz.
 
izalatörler hakkında genel bilgi alabileceğim bir link alabilir miyim...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,247
Kullanıcılar
449,840
Son üye
111340

Yeni konular

Geri
Üst