Isıs programında entegreleri bağlayamıyorum

Katılım
2 Ocak 2015
Mesajlar
24
Puanları
1
Yaş
26
Merhabalar ben Teknik Meslek Lisesi 3. sınıf Elektrik Elektronik öğrencisiyim Bu sene Bilgisayar Destekli Uygulamalar dersi (BİDEU) işliyoruz. Bölüm öğretmenimiz herkese birer tane devre verdi. 1. dönem İsis'de çizicez 2. dönem de ayn devreyi areste çizip baskı kağıdına çıktı alıp plakete ütülüycez. Ben devrenin bütün elemanlarını buldum hatta bağlamasını bile başardım ama benim elimdeki devrenin entegreleri ile programdaki entegre uları farklı elemanları doğru aldığıma eminim dosyasını koyucam lütfen yardım edin.

PYQZb6.jpg
 
Paylaştığınız ISIS dosyası açılmıyor,
ben açamadım, bilgisayarımda Proteus 8.0 yüklü.

Entegre uçları farklı derken sayı olarak birbirini tutmuyor demek istediniz herhalde;

İSİS programı entegrelerin besleme uçlarını göstermez,
ama beslemeyi sizin yerinize yapar.
Sanırım fark buradan geliyor,
bu uçları ARES programında besleme uçlarına bağlamanız gerekiyor.

Bir de devrenizde 4 tane NAND kapısı kullanılmış,
bu entegrenin iç yapısını bilmeniz gerekir.
Şekil aşağıdadır.

Kolay gelsin.

7400.png
 
Bende Proteus 8 kullanıyorum bu tür dosyaların paylaşımı başka yöntemle mi yapılıyor . Ben direk oluştturdugum dosyayı upload ettim.
 
Son düzenleme:
Evet yüklediğiniz devre çizimi çalışmıyor. @bayro0 arkadaşımızında bahsettiği gibi proteus beslemeleri otomatik var kabul ediyor. Ayrıca entegre ve cmosların çizim şekli sizin şemanızdaki gibi olmayabilir. Bu önemli değil. Siz normal bacak numara ve bağlantılarını takip edeceksiniz.

Ekte resim veriyorum. Entegreler bu şekilde seçilecek ve ara bağlantıları yapacaksınız. Entegrelerin isimleri ile arama yaptınızmı sorun kalmıyor.

untitled.PNG
 
Bunun üzerinde çalışmaya devam etmek istiyorsanız ekliyorum.
 

Ekli dosyalar

  • Desktop.rar
    4.6 KB · Görüntüleme: 17
Merhaba serkan abi konuma yorum attığım için ve örnek dosya oluşturdugun için teşekkür ederim ama ben zaten entegreleri ve diğer malzemeleri kütüphaneye ekleyip boarda aktarmayı başardım yalnızca entegreleri bağlayamıyorum. Sizin paylaştığınız şekilde bende upload etim yanındaki .workspace dosyası ile birlikte linki veriyorum inşallah açılır çünkü bende açılıyor >>>
 
Entegreleri bağlayamamak sorununuzu tam anlayamadım. Benim verdiğim gibi entegreleri seçtiniz ama aralarındaki kablo bakır hatlarımı bağlayamadınız?

Biraz daha açarmısınız?
 
evet birbirini tutmuyo ve üzerinde belirtilen yazılardan tek birşey anlamıyor q1,q2,q3,q4 - a,b,c,d - e1,e2 gibi uclar var ben bunların ne oldugunu bilmiyorum ki devreyi çiziyim
 
Siz o tür Q1... v.b. şeklinde ibarelere bakmayın.

Verdiğiniz şemada entegrelerin bacak numaraları mevcut. Verdiğim şema ve resimde de entegre üzerindeki değil dışındaki numaralar bacak numaralarıdır. Bu yönde ilerleyeceksiniz. Şemanızdaki bacak numaraları ile programdakiler birbrinin aynıdır. Onları birleştirecekseiniz.

Mesela sizin şemada 74193 ün 7 nolu bacağı 74154 entegresinin 20 nolu bacağı ile birleşecek. Siz bacak numaralarına dikkat edeceksiniz. Benim verdiğim şemada da 7 nolu bacağı 20 nolu bacağa ( Q3 ü D ye ) bağlayacaksınız.

Kolay gelsin.
 
Tamam son olarak nand kapısının 3 tane giriş ucu çıkmış ama prıgramdaki 2 uclu o nasıl olucak
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,246
Kullanıcılar
449,840
Son üye
111340

Yeni konular

Geri
Üst