Isınan nüve ye çözüm

0M42

Katılımcı Üye
Katılım
11 Eyl 2009
Mesajlar
569
Puanları
56
Arkadaşlar merhaba, hobi olarak indüksiyon ısıtma devreleri ile uğraşmaktayım ir2153 lü bir devre yaptım çalıştırdım güzel verim aldım bununla kendime bir tane ısıtıcı yapmak istiyorum.Kullanmak istediğim bobinin fotolarını ekledim.

Fakat bu bobinlerin uH. kapasitesine ve watt ına göre çeşitleri var.TR de bulamadığım için alamıyorum bendeki bobin 800 watt gücünde 100uH. kapasiteli bir bobin.Devrem ise maksimum 3000 watt güç verebilmekte.Ben bu bobini 1500 watt ta çalıştırmak istiyorum doğal olarak bobinde daha doğrusu arkasındaki nüvelerde ısınma sorunu oluyor.

Nüvelerin çeşitleri varmıdır yani üzerindeki nüveleri söküp başka nüve taksam yada üzerindeki nüvelere ilaveten aralara ilave nüveler sıkıştırsam (aynı nüvelerden elimde mevcut) ısınma sorununa çözüm getirebilirmiyim?

Isınan teller değil nüveler sanırım oluşan manyetik alan yüzünden ısınıyor kapasitelerini aşıyorum.İşin içinde olmadığım için çok ta bilgim yok hobi maksatlı bu işle ilgileniyorum hem yapıyor hemde öğreniyorum.

Siz bilgili abiler kardeşlerden yardım rica ediyorum aklınızda varsa bir şey lütfen benimle paylaşın.

Selamlar sevgiler.
 

Ekli dosyalar

  • bobin 2.jpg
    bobin 2.jpg
    59 KB · Görüntüleme: 18
  • bobin 3.jpg
    bobin 3.jpg
    65.2 KB · Görüntüleme: 18
Bildiğim ve benzer ind. ocakların fotolarında gördüğüm kadarıyla soğutma için fan var, siz de fan ekleyip cebri soğutma sağlayın.
 
Manyetik hesaplamaları yapıp ona göre kataloglardan örneğin Epcos yeni ferrit nüve seçmeniz gerekir. Tek yöntem bu
 
Sayın MRE_06 bahsettiğiniz hesaplamayı yapacak bilgim malesef yok by lent in dediği gibi fan kullanmayı denicem umarım fan işimi görür
 
Sayin 0M42 yabanci kaynaklardan induktor tasarımı ile ilgili bircok hesaplama bulabilirsiniz. Türkçe isterseniz Ned MOHAN Güç elektroniği kitabı var orada hesaplamalar mevcut.
 
Tamamdır bir bakayım çok teşekkür ederim.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,873
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst