Isı kontrolü

Katılım
23 Eki 2016
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
47
Mrb.
Isı kontrolü ile ugrasan arkadaslardan bi konuda yardim istiyorum.
Bir ısıtıcı fırınım var ve yaklaşık 190 / 200 dereceye kadar çıkıyor. bunun kontrolü için Erna`nin ısı kontrol cihazını kullaniyorum. Isı 200 dereceye gelince role çıkışına bağladığım fan devreye giriyor ve fırını soğutmaya başlıyor ve yaklasik olarak 150 dereceye kadar sogutuyor. kontrol cihazının saglayabildigi tolerans 50 derece oldugu icin ancak 150 ye kadar iniyor.daha sonra fan duruyor ve tekrar ısıtma başlıyor.
Ancak benim istedigim Isıtıcı 200 dereceyi gordukten sonra fanin devreye girmesi ve ısının 40 dereceye kadar düşmesi.
Bu şekilde kontrol yapabilecegim herhangi bir cihaz veya yontem varmıdır?
 
Merhaba. Araçların motorlarından çıkan ve radyatöre giren sıcak,antifrizli suyu; termostatlı-elektrikli bir fanla sürekli sabit sıcaklıkta (80 derece gibi) tutan bir soğutma sistemini adeta örnek almışsınız. Ama sizin fırınla belli derecede bu sabit sıcaklığı temin etmede, bu yöntemle daha fazla elektrik harcanmış olur. Bu otomatik kontrolü PID kontrol ile veya fuzzy logic (Bulanık mantık) prensipli dijital göstergeli, röle kontakları buna bağlı yukarıda linkteki gibi bir cihazla yapabilirsiniz.

Çıkış bilgisi (sinyalin büyüklüğü, örneğin sıcaklığın bu çıkış değeri) şebekeye girişte röle kontakları vasıtasıyla bu gelen 220 vac ‘yi belli değerlerde tam kesmeli,belli değerlerin altına indiğinde de bu fırın rezistansını tekrar devreye almalıdır. Bulanık mantıkla çalışması, ancak belli sıcaklık değerleri arasında alt ve üst değer olarak kendi elinizle set edilen sıcaklık değerleri arasında, dijital termometreye bağlı röle kontaklarının açma-kapama yapabilmesiyle olur. Böylece alt-üst limit sıcaklık değerleri arasında, örneğin 40 derece farkla set edilen 180 ve 220 derece fırın sıcaklığı özel ayarında, fırın sıcaklığı bulanık mantıkla yaklaşık 200 derecelerde size hizmet verebilir. Bunu sizin hassas olarak ayarlamanızla (Bu SET değerlerini gerekirse birkaç deneme-yanılmayla çok doğru olarak seçebilmenizle) bu tam mümkün olacaktır.

Not: Dijital kontrollü bu cihazın veya bu elektronik termostatın sıcaklık sensör (Bulb) ucu hangi bölge (Hacim) veya nokta tam olarak kontrol edilecekse o noktaya tespit edilip sabitlenmelidir. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Cevaplar icin tşkler. Ancak konuyu tam acamadigim icin farklı çözümler gelmiş. Geniş şekilde açıklamam gerekirse şöyle;
Elimde bir fırın var ve bunun görevi içerisindeki ürünü 200 dereceye kadar isitip daha sonra 40 dereceye kadar sogumasi gerekiyor.yani 200 derecede sabit kalmasına veya hassas bir ısı derecesine gerek yok.
Bunu sağlamak için yukarıda linkte verilen cihazın benzerini kullanıyorum. çıkış rolesine fanı takiyorum. yani isitici 200 dereceye gelince otomatik kapanıyor ve fan devreye giriyor sogutmaya basliyor.cihazin histeris degeri (yani toleranstan kastim bu) maksimum 50 dereceye kadar ayarlanabildigi için fan ile soguyan fırın 150 dereceye gelince otomatik olarak ısıtıcı tekrar devreye giriyor ve çıkış rolesine bağlı fan duruyor.tekrar ısıtıcı 200 dereceye çıkıyor ven fan devreye giriyor.
Benim sorunum burda devridaime düşmeden isiticinin 40 dereceye varana kadar düşmesi ve fanın 40 dereceye kadar hiç durmamasi.bunu saglayabilmenin bir yolu varmidir? Bunun icin ayri bir cihaz veya programlama mumkunmu? Veya 200 dereceye geldikten sonra zaman ayarı yaparak örneğin 15 dakika hiç ısıtıcının devreye girmeden fanin çalışması saglanabilirmi?
 
Kullandigim kontrol cihazi
 

Ekli dosyalar

  • 2_02.jpg
    2_02.jpg
    23.3 KB · Görüntüleme: 13
bir kere işlem baştan yanlış yapılıyor. fırın içerisinde rezistanslar kendi haline bırakılmaz. sürekli bir fanın içeride kapalı çevrim olarak sıcak havayı sirküle etmesi gerekir hiç durmadan. aksi takdirde sensöre gelen sıcaklık ve başka noktada bulunan sıcaklıklar farklı olacaktır. homojen ısı dağılımı için fan sürekli çalışmalı (fan dan kastım soğutma için olan değil.). kullandığınız sensörün pt100 olduğunu varsayıyorum.
aynı şekilde PID ile etüv projesi yaptım. ilk başta fan yoktu rezistans alıp başını gidiyordu, kendisinin termal ataleti sağolsun enerjisi kesilse bile ısıtmaya devam eder. bu yüzden PID algoritması sürekli osilasyona giriyordu. fan takılınca ve P , I katsayıları azaltılınca yavaş yavaş fakat çok stabil osilasyonsuz ve küsüratlı değerlerde kilitleniyor. örn. 87.3 derece gibi.
ulaşmak istediğiniz sıcaklıklar ne olursa olsun içeride mutlaka sirkulasyon olsun.
 
Öncelikle sayın @MAIN_LOOP 'unda bahsettiği gibi fırın iç ortamında homojen hava karışımı elde etmezseniz ürün kaliteniz düşecektir Ayrıca yapmış olduğunuz ölçüm reel ölçüm olmayacaktır. Fırın içindeki ısıl dağılım resiztansa yakın noktalarda 200 C derecenin üzerine çıkacak uzak noktalarda 200 C derecenin altına düşecektir. Mutlaka içeride fan olmalı homojen karışımı sağlamalısınız. Yoksa yapacağınız ölçümler sağlıklı olmayacaktır.

Sorunuza gelirsek dediğiniz üzere 200 C derecede fanı çalıştırıp 150 C derecede tekrar duruyor ise termostatın histeri değeri 50 derece olarak setlenmiştir. Elinizdeki cihazın histerisiz değeri 1 ile 50 arası istenilen değer girilebilir. Aşağıdaki bilgide olduğu gibi menüye girip 3. işlem menüye girip hıSt ayarını 50 den 40 a düşürürseniz 200 - 160 sıcaklıkları arasında 40 C derece farkla çalışabilirsiniz.

Kolay gelsin.

efwfwaflled.png
 
açıklamalar için teşekkürler.verilen bilgiler ışığında tekrar kafa yorayım :)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,134
Mesajlar
915,319
Kullanıcılar
449,852
Son üye
ddknght

Yeni konular

Geri
Üst