Inverter denemelerimden sonuc almaya başladım

WattMan

Üye
Katılım
26 Eki 2019
Mesajlar
167
Puanları
1
Yaş
45
Merhaba arkadaşlarım, abilerim

elimde cay bardağı genişliğinde toroid nüve var , ben buna rast gele 0.20mm 3 metreye yakin bobin teli sardım, ardından çok daha ince 2mt yakin bobin teli sardım ve 0.20mm bobini mosfet ile 10khz hızla 12volt anahtarladim ve çıkıştan 11 volt aldim ve bu çıkışa 12volt 10watt halojen ampul bağladım ve rahatlıkla yandı.
Simdi merak ettiğim konu ise ben cikis voltajini nasıl yükseltirim yada düşürürüm, duty ayarıyla oynayarak maksimun 11 volt aldim , cikis sargisinin uzunluguyla oynayarakmı cikis voltajini degistirebilirim.
 
Bu nuve ferit nuve degilmi?

Iletken kesitleriniz cok ince ve cok uzun.

Bu konuda pc guc kaynaklarının ei33 trafolarini örnek alin. Yuksek voltaj ve dusuk voltaj sarim sipirleri iletken kesitlerini inceleyin.

Bu nuve ve iletkenler icin hesap yontemleri var ama siz deneme yanilma ile buluyor gibisiniz.

Kabaca bir bilgi daha vereyim. Trafonuz bosta iken duty oranjnizin dusuk mesela %15 gibi olmasi gerektigi , trafonuz yuklendikce de duty oraninizin %90 lara dogru dolmasi gerekir. Bu sekilde cikis voltajiniz sabit kalacaktir.

Trafo ile ilgili de sekonder sarim sayisini artirirsaniz alacağınız gerilimde yukselecektir.

Kolay gelsin.
 
evet ferit nüve , tamamen deneme amaçlı yaptığım bir devre , bunu ne555 ile tetikliyorum fakat daha az kompanent gerektiren ve geri bildirimi olan farkli bir entegre mevcutmu.
 
Acikcasi pwm entegresi olarak onerim icinde iki komparator olan TL494 olacaktir. Bu entegre cok esnek bir entegre. Frekans ayari iki komparator ile hem akim hem gerilimi ayar yapabileceginiz uygun bir entegredir. Kismen sadelestirip feedback devresi kurup kullanabilirsiniz.

Bunun disinda SG3525 olabilir.

Daha basiti viper22 olabilir ama onu ben denemedim. En basiti bu gorunuyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,902
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst