invertörlü hidrofor sistemi

seviye

Üye
Katılım
12 Ağu 2007
Mesajlar
62
Puanları
1
Yaş
46
merhaba arkadaşlar.işletmemizde bulunan birbirine paralel 3 pompalık hidrofor sistemim yıldız-üçgen çalışıyordu.ben bunları basınç bilgisi alarak invertör kontrollü yapmak istiyorum.fakat kuracağım sistemin bir sürücü ve iki soft starerle mi yoksa bir sürücü ve kontaktörlerlemi daha iyi çalışacağına karar veremiyorum.bu konuda çalışma yapmış arkadaşlar fikir belirtebilirlerse sevinirim.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Buna benzer bir uygulamayı bir şantiyede görmüştüm sistem şu şekilde çalışıyor;

Sistemde 1 invertör var ve her pompa için bir kontaktör sistem ilk çalışmada invertör 1. pompa ile devreye giriyor eğer 1. pompanın basıncı yetersiz ise 1. pompaya direk yol verilerek invertör 2. pompayı çalıştırmaya başlıyor eğer istenen basınç sağlanamadı ise 2. pompaya direk yol verilerek invertör 3. pompaya yol veriyor. yani örneklemek gerekirse

0-50 pascal arası 1. pompa
50-100 pascal arası 2. pompa
100-150 pascal arası 3. pompa çalışıyor gibi yani invertör sadece ara değeri ayarlıyor örneğin 80 pascal isteniyorsa 1. pompaya direk yol veriliyor. invertör 2. pompayı 30 pascalı sağlayacak şekilde ayarlıyor. Böyle bir sistemin elektrik devresi tam olarak nasıl kurulur bilmiyorum ama gördüğüm hazır bir sistemde böyle bir kontrol vardı markası vilo olması lazım umarım yardımcı olabilmişimdir.

Saygılar.
 
paralel çalışan pompa sistemlerinde bir çok seçenek mevcut.
yardımcı pompaların kontaktöre göre soft starter ile çalışması daha iyi. çünkü yardımcı pompalar devreye girerken basınç dalgalanması oluştururlar. Aslında en iyi çözüm her pompaya invertör takmak ancak maliyet çok fazla oluyor.

Soft starter kullanırsan dikkat etmen gereken en önemli husus bire bir güce göre seçeceğin softstarterin 1 saatte 10 kereden fazla start almamasıdır. Bir çok marka softstarter saatte 10 startta müsade etmektedir. (sıcaklığa göre değişebilir)

Ayrıca eşit yaşlandırma yapmanda mümkün. İnvertörü her pompada gezdirebilirsin.
 
arkadaşlar benimde softstarter kullanmaktaki çekincem devreye girip çıkma sayısının fazla olması.zaten bildiğim kadarı ile motor normal devrine kadar sürüldükten sonra softstarter içindeki kontaklardan devam etmesi.bu yüzden softstarter lerinde ömürleri sanıyorum kısa.kontaktörlü bir sistem kurmak hem basit hem de ucuz gibi görünüyor.tabi pompaların eşit yanlandırılmasıda önemli.bu projeyi yapan arkadaşlar programı plc üzerindemi yoksa yeni nesil sürücülerin kendi üzerindemi yapıyorlar. saygılarımla
 
Hız kontrol cihazları PFC (pompa&fan kontrol) makrosu ile plc'ye gerek kalmadan bu işi yapabiliyorlar. Benim birçok uygulamam oldu PFC makro ile. Hatta bir müşterimde cuma günü yine bu uygulamayı yapacağız. onun sisteminde 3 pompa 3 invertör bulunuyor.
 
merhaba
tabiki her pompaya invertör kullanmak çok güzel ama maliyetler çok artıyor.zaten sistemimde kontaktörlerim mevcut.o yüzden yalnızca invertör alarak işi bitirebilirim diye düşünüyorum.bu sistemi kontaktörle uyguladınızmı.eksileri neler olabilir.
saygılarımla
 
Kontaktörün tek eksisi devreye girdiği andaki basınç dalgalanması. Buda kısa süreli olacağından çok hassas bir uygulama değilse sorun oluşturmaz. Bunun dışında invertöre göre bir çok eksiğini zaten bilinmekte. 6 adet kontaktörle invertörü diğer pompalarda da çalıştırabilirsin. Böylece her pompan eşit süre invertörle çalışmış olur.
 
delta marka invertörle busistemi kurmaya karar verdim.yalnız sürücüyü pc ile haberleştirmeye çalıştığımda receive data lenght is not correct diye hata verdi sanıyorum haberleşme formatını ayarlayamadım.hala çalışıyorum.bazı arkadaşlar bunun plc ile gerçekleştirilmesinin daha güvenli olacağını düşünüyorlar.uygulama yapan arkadaşlar ne düşünürler
saygılarımla
 
delta'nın bu uygulama için yazılımı olduğunu bilmiyorum ama güvenlik konusundan ne kastettiğini anlayamadım. hali hazırda plcsiz çalışan bir sürü sistem mevcut. Sonuçta plc ni sadece bu iş için kullanacaksan hiç gerek yok. Zaten invertör bu işi yapıyor.
 
merhaba
güvenlikten kastım sistemin sürekliliği.bu sistemi sürücü üzerinde kurarsam sürücüde oluşacak bir problemde sistemin durma riski.ama plc üzerinde kurarsam sistemi manual olarakta çalıştırabilirim.benim bu sistemden sonra 3 tane daha aynı sistemi kurmam gerekiyor.plc kullanırsam hepsini kumanda ederim diye düşünüyorum.tabi birde sürücü üzerinde hiç çalışmamıştım,şimdi sürücü üzerinde çalışıyorum eğer problemleri hallederde sürücüde bunun gerçekleşebileceğini görürsem plc kullanmam.sürücünün kataloğunda 4 ayrı motorun kumanda edilebileceği ve plc gibi kullanılabileceği yazılı ama örnek yok.
saygılarımla
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,657
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst