Interrupt çakışması olusa ne olur?

guvenkilic

Üye
Katılım
21 Eyl 2007
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
39
Herkese merhaba

HSC4 ve HSC5 hızlı sayıcılarına bağladığım encoder uçları ile sürekli sayma yapıyorum ve bu 2 sayıcı için karşılaştırma değerlerim sabit değil değişebiliyor. Sormak istediğim şey şu;

örneğin HSC4 için 8000 ve HSC5 için de 8050 sayılarını karşılaştırma değeri olarak girdiğimi farzedelim. sayıcı 8000 olduğunda HSC4 için yazılan kesme programı işlenmeye başlayacak fakat bu arada sayıcı artmaya devam edecek. Yani HSC4 kesme programında yazılan komutlar daha bitmeden HSC5 kesme aktif olursa ne olur. her 2 programda işlenir mi yoksa önce HSC4 işlenip sonra HSC5 kesmesi işlenmeden atlanır mı..
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Gerçek zaman uygulamalarında herhangi bir hızlı sayıcı veya PLC kullanılamaz. PLC lerin çevrim hızı bazen sizin çalıştığınız uygulamalardan daha yavaş kalabilir. Bunu önlemek için yaklaşım değerinde sistemi yavaşlatmanız gerekiyor. Kesinlikle sonsuz döngü ile (açık çevrim) sisteminizi çalıştırmayınız(BKNZ LOOP,Cycle).

İşin özü yüksek frekans da çalışan sayma vb işlemleri kesinlikle sıradan PLC lerle yapılması mümkün değildir(PLC mevcuttur fakat fiyatını araştırınız)

Saygılarımla....
 
Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim fakat benim uygulamayı değiştirme gibi bir şansım yok. Tamamen bağımsız çalışan bir makina üzerine ölçüm yapan ayrı bir sistem kuruyorum. Yani makinanın hızı ile oynama şansım yok. kullandığım PLC FBs-60 serisi. Yapmak istediğim şey hatta ilerleyen kağıdın üstüne istediğim aralıklarla tutkal atmak. Fakat tutkal atan 3 tane valf var ve hepsinin açma kapama ölçüleri farklı örneğin birinci valf 100 puls olunca açacak bunu interrup ile yapıyorum ama eğer ikincisi 105 pulse açacaksa ilk kesme programı 5 pulse olmadan işini bitimek zorunda mı?. eğer kesme programı süresince 5 değil diyelimki 10 pulse oldu sayıcı kesmeden çıkınca counter değeri 110 olacak bunedenle 105 lik kesme pas mı geçilecek?
 
Fatek PLC de HSC0~HSC3 arasındaki yüksek hızlı sayıcı girişleri hardware yüksek hızlı sayıcılardır. Interrupt için HSC0I – HSC3I aralıklarında interrupt etiketleri vardır.
FUN 92 ve FUN 93 ile kullanılır. İşlemleri kolaylaştırır. Sadece MC CPU larda vardır.

HSC4~ HSC8 arasındakiler ise software yüksek hızlı sayıcılardır. X0~X15 arasındaki girişler ile birlikte kullanılır.
Fatek PLC iki veya daha fazla interruptı bir arada çalıştırabilecek kapasitededir. Bunları öncelik sıralarına (priority) göre seçme imkanı da vardır.

X0+I ve X1+I aynı anda oluşursa;
X0 +I’nın önceliği yüksek olduğu için X1+I çalışıyor olsa bile onu bırakacak
X0 +I yı çalıştıracak, işlemi bittikten sorna X1+ I ya geri dönecektir.

X0+I: interrupt etiketli X0 girişi
X1+I : interrupt etiketli X1 girişi

Fatek Kullanım Kitabı II . Chapter 9.3 te interrupt etiketlerine göre öncelik sıralarına ulaşabilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,879
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst