Iletkenlerin ömürleri

kenan_37

Üye
Katılım
8 Kas 2012
Mesajlar
276
Puanları
1
Konum
kastamonu
merhaba arkadaşlar kabloların yıllar geçtikçe akım taşıma kapasitelerinde bir düşüş olurmu.izolesi iyi durumda olan bir kablo sıfır kablo gibi iş görürmü
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Çok güzel bir cevap olmuş gerçekten. Örneğin yeraltı enerji kabloları veya araçların YG'li buji ateşleme kablolarını örnek olarak ele alırsak ; geçen zamana göre yıpranmaları araç YG kablosunda (elektrik İzolasyonu açısından sınırı çok aşan yüksek voltajlarla çalışmamak veya yanlış kablo seçimiyle çok yüksek YG ile bu bujileri ateşlememek gibi) , YG olarak havai hatlarda kullanılanların üst gerilim sınırı aşılmadan kullanılanları ve yeraltı kablolarının içinde gittiği toprak şartlarından, dış izolasyonlarının veya kaplamalarının bu dış ortamlardan etkilenmeden, yıpranmadan kalabilmesi, vb. durumlarının dışında, sürekli normal nem ve sıcaklıklarda kalan, aşındırıcı olan kimyasallara (ozon gazı, bazı asitler, vb.) maruz kalmayan, açıkta, hiç kullanılmadan kalan kablolar, olası bir izolasyon sıkıntısı ve yıpranma durumları açısından hiçbir sorunu oluşturmayacaktır.

Not: Ancak aşındırıcı olan olası kimyasallara dış yüzeyinden maruz kalan kabloların iç bakır iletkenleri (havadaki karbondioksit nemle birleşip) kablo içinden yeşil bakır karbonat bileşimlerini kolayca yapabilir, bu kabloların dış izolasyonları biraz soyulduğunda bu etkilenme durumu zaten kendisini açıkça da belli eder. Bir de aşırı ezilme, burkulma ve dış mekanik darbelere maruz kalan çok telli kablo iletkenleri dıştan gözle farkedilmeden kırılabilir, bu sıkıntılarını da bu içten kırığın çok fazla olduğu noktalarda, içinden geçen yüksek akımlarda (amperde) bu bölgelerde aşırı ısınma yaparak gösterebilirler. (Sigorta veya bir direnç öğesi gibi) Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

dayı gelmezse çok uzun yıllar...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,239
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst