Hurda Amplinin Başına Gelenler

Mr_YAMYAM

Profesyonel Üye
Katılım
6 Ara 2017
Mesajlar
3,848
Puanları
1,506
Konum
ANGARA
TEKNİK BİLGİLER:
Grounding tekniği açıkça şunu ifade eder.
Bir besleme kaynağın canlı ucundan verilen akım devreyi besledikten sonra diğer hattan dönerek kendisinin diğer kutbuna döner. Örneğin rölelerin 12V beslemesi rölenin bir ucuna gelir ve rölenin diğer ucundan akım dönerek eksi kutba gider.
İşte akımların dönüş yollarında başka bir akım ile karşılaşılıyorsa, her iki akımın da birbirlerini etkileme olasılığı vardır.
Özellikle sinyal girilen hattın dönüş akımları zayıf olduğu için (mikro amperler) daha yüksek akımlarla karşılaşırsa, burada röle akımları daha yüksektir, röle akımlarının sinyal akımlarına karışması ve onları etkilemesi kuvvetle muhtemeldir.
Bu karışmanın ortadan kaldırılması için bir tel kullanılırsa, bu tel bir nevi bobin gibi davranabileceği için bu sefer, sinyalin farklı şekillerde etkilenmesine sebep olabilir.
Karmaşık ve çoklu devrelerin dönüş akımlarının birbirlerini etkilemeden en az dirençle kaynağa geri dönüşünün sağlanabilmesi, en basitçe metal alt plaka (GROUND PLANE) ile mümkündür.
Ancak bu teknikte bile bazı akımlar ground plane üzerinden birbirlerini etkilerse yine istenmeyen gürültüler oluşacaktır.
Bunu engellemek için en basit olarak devrelerin veya besleme devrelerinin yerlerini değiştirerek dönüş akımlarının mümkün mertebe birbirlerini etkilemeden dönmesinin sağlanmasıdır.
 
Konu Sah
Yunusgr

Yunusgr

Paylaşımcı üye
Katılım
19 Tem 2020
Mesajlar
1,003
Puanları
106
Konum
Antalya
Şu ana kadar öğrendiğim kadarıyla bu amplide kutunun tasarımı nedeniyle daha iyi bir sonuç alamıyorum sanırım.

Güç katını devreye alınca gürültü yükseldi ama önceki kadar değil en azından. Gürültü (cızırtı) faktörü tamamen yok olmasa da öncekine göre oldukça azaldı. Volume %75ler seviyesindeyken duyuluyor.

Deneyeceğim birkaç şey kaldı onlar da fayda etmezse ampliyi son gönderdiğim görseldeki gibi kullanmaya devam edeceğim.
Özellikle aradaki led fan devresini şaseden yalıtıp duruma bakacağım.
Tüm devreleri teker teker şaseden yalıtıp şaseyi kablo ile bağlayıp deneyeceğim.

Onun dışında dönüş akımlarının birbirini hangi şekilde ve montaj planında etkilememesi gerektiğini bulmak için elimdeki diğer alüminyumu delik deşik edene kadar deneme yapmam gerekli. Ancak sadece uygun bir boşluk-fırsat bulabilirsem deneyeceğim.

Aslında gürültüyü halledebilseydim öne ppm de yapacaktım ama şuanki montaj planında loudness ile input kartlarının arasına başka bir devre gelirse yine gürültü olacağını düşünüyorum.
 

Mr_YAMYAM

Profesyonel Üye
Katılım
6 Ara 2017
Mesajlar
3,848
Puanları
1,506
Konum
ANGARA
Güç katını devreye alınca gürültü yükseldi ama önceki kadar değil en azından. Gürültü (cızırtı) faktörü tamamen yok olmasa da öncekine göre oldukça azaldı. Volume %75ler seviyesindeyken duyuluyor.
Güç katını devreye alınca neden gürültü yükselir?
Güç katının besleme akımları amplinin şase hattından akarak, ana kondansatörlerin ortasına (Sistem zero point) ulaşmaya çalışır.
Demekki buradaki akımlar buradan geçerken başka devrelerin ground akımlarına karışıyor.
Bunlar kim olabilir.?
Ton gontrol devresinin dönüş akımları LN PSU'ya gider.
Loudness devresinin dönüş akımları LN PSU'ya gider.
İnput board ve monitör devrelerinin dönüş akımları LN PSU'ya gider.
Öyleyse hangi akımlarla karşılaşıp karıştığını sen tespit etmelisin.
 

Forum istatistikleri

Konular
124,863
Mesajlar
885,297
Kullanıcılar
444,213
Son üye
Mazlata

Yeni konular

Üst