HP spektrum analizör ve frekans sayıcısı

@taydin Timur Bey şöyle bir bilgi elde ettim, gerçi alakasız bir yerden ama mantıklı gibi görünüyor.
A host power on (HPWRON) 109 allows core 84 to monitor host power on, and a host master reset active (HMRA) 110 enables core 84 to monitor the status of a host master reset.

Kaynak: https://encrypted.google.com/patents/US7865646
 
Hmm evet, host power on anlamında olabilir. Cihazın kontrol bilgisayarına güç veren kontrol olabilir.
 
Ben SMPS güç kaynakları konusunda sizlere katılmıyorum.
Eğer cihaz içerisinde bir regülasyon gerekiyorsa, bu regüle katı cihaz içerisinde ayrı olarak yapılmış olabilir. Voltaj regülasyonu için SMPS ler ne denli güvenilir bulabiliriz bilemem.
Ancak verimden bahsi mevzuu transformatör ise bence hala yeri doldurulamamış ilkel aygıtlardır.
İyi kalite yapılmış bir transformatörün verimi %99 lara bile ulaşabilmektedir. Ama %80 verimli diyerek bir dünya parayla almış olduğum 650W lık PC güç kaynağı hiç te bu verimde çalışmamaktadır :D
 
Memleketten gelecek güç kaynağı gecikti, ben de merak ediyorum, bir an önce şunu denemek istiyorum. O yüzden eski çin malı güç kaynağını ardiyeden çıkardım artık onunla denemeye karar verdim

scaled_20180128_005208.jpg


Tabi bu güç kaynağında senkron çalıştırma olayı yok. O yüzden keyfi olarak +15 / -15 i önce açtım, sonra da 5.2 ve 12 yi açtım. Ama malesef hiç tık yok alette. Diğer alternatifi de denedim gene hiç hareket yok. Fan bile çalışmıyor.
 
Burada iki ihtimal var. Ya cihaz, şebekeye senkron olan 50 Hz kare dalga sinyali bekliyor, Yada, HPWRON sinyalinin başka bir görevi var. Benim varsayımım, bunun güç kaynağına gelen bir komut olduğu. Yani sistem, güç kaynağına "host power on yap" diyor. Ama belki de bu doğru değil. Belki güç kaynağı sisteme haber veriyor, güç kaynağı çıkışı hazır ve stabil diye.

50 Hz karedalgayı beklediğini sanmıyorum. O sinyalin muhtemelen amacı, şebekeden gelen gürültülerin spektrumda 50 Hz bölgesinde bir tepe yaratmasını engellemek. Yani cihaz, kendi içindeki 50 Hz gürültüden kaynaklanan enerjiyi, ekranda göstermek istemiyor, çünkü ölçülen birşey değil, kazara olan birşey.

Tekrar cihazın kendi SMPS güç kaynağının içini açtım ve HPWRON sinyalini baskı devre üzerinde takip ettim. Bir transistöre gidiyor, 2N4401. Datasheet'e bakınca, HPWRON sinyalinin, o transistörün kollektörüne gittiği görülüyor, demekki o sinyal bir çıkış.

Hemen oraya bir krokodil bağladım ve şaseye çektim. Hem 15V ları, hem de 5V, 12V u açtım. Sonra da HPWRON'u 5V a çektim. Ve sonunda cihaz açıldı! :cool:

scaled_20180128_011849.jpg

scaled_20180128_011900.jpg


İnanılacak gibi değil, tarih ve saat bilgisi doğru! 41 senelik pil hala çalışıyor demek :D

Ama ekranda çıkan spektrum pek mantıklı durmuyor, ona detaylı bakmak lazım.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
İnşallah buluşuruz Abi, buralara yolunuz düşerse haberim olsun :)

Neyse, bir güç kaynağı yapılırsa bunda ümit var. Ama kesin herşey çalışıyor da diyemiyorum. N type konnektör var bunda, ama benim sinyal jeneratörü BNC çıkışlı, o yüzden bir test sinyali verip spektrumunu göremedim. Onun yerine bir 2.4 GHz WIFI anteni takıp denedim, ama 2.4 GHz civarında net bir spektrum göremedim.

Bu ayın sonunda yerli ERASynth+ RF sinyal jeneratörüm geliyor, o zaman direkt olarak 250 KHz'den 18 GHz e kadar sinyal verip duruma bakabileceğim.

Ama şu anki düşüncem, bunda başka sorunlar da var. WIFI cihazlarla test yaptığım için ISM bandına çok baktım, aşağı yukarı nasıl birşey görmem gerektiğini biliyorum. Ama bunda öyle bir spektrum görünmüyor.

Elimdeki WiSpy WIFI diagnostic adaptörü ile yaptığım WIFI testlerinden aldığım spektrum:

lsr_pyro.png
 
tebrikler, bu eski model cihazın çalışır hale gelmesi bile başarı.
takipteyiz.
 
Gözünüz aydın, ışık var cihazda :)
Menülerinde kendini test etme menüleri vardı
izlediğim videolarda gördüğüm kadarıyla.
Bu modeldede vardır, self test var mı, sonuçlarına baktınız mı?
 
O cihazın girişinde özel bir diyot vardı yanılmıyorsam. Oldukça hassas ve pahalı cinsten.
Bir de giriş seviyeniz ayarlanabiliyor mu acaba.? O anten ile alabileceğiniz sinyal seviyesi bellidir. Ben olsam FM dalga boyunda bir anten takıp FM bandını tarardım :D
 

Forum istatistikleri

Konular
128,163
Mesajlar
915,578
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst