HMI PROGRAMI

ubahçıvan arkadaşım bende çok kızıyorum. s7200-s7300 bilmeyen plc bilmiyor sanki. öyle bir sarmış ki etrafımızı sanki onu kullanmasak iş yapamayacağız. arkadaşlarda hala bu plc nin gönüllü temsilciliğini yapıyorlar. ya o kadar pahalıya satıyorlarki bunları inanamazsınız.
şimdi burada bir plc markasından bahsedicem reklam yapıyor diyecekler.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Neden siemens? Teknik öğretme olarak dilimden geldiğince açıklamaya çalışayım. Okulda gösterilen ve hazırlanan modülde S7-200, program olarak anlatılan ve hazırlana modül microwin. şimdi bu PLC ve Programın anlatan kaynaklara çok kolay ulaşılıyor. Kolay ulaşılan ve herkezce bilinen bir marka olunca tercih edilen oluyor. OKullara siemens zamanında yarımdımlarını yapmış Universitede bu plc anlatılmış. Bu plc öğrenen Öğretmenler Lİsede Öğrencilere, bu bildiği olan plc anlatıyor. Anı Konu pnömatik sitemlerde geçerli. hanği teknik öğretmene sorsak pnömatik malzeme diye "festo" diyecek.
kısacası bu reklam ve pazarlama taktiği. Eline gerçirdiğinde sizi bir liralık malzemeye on lira istiyorlar. bu markaya bağımlılık sağlıyor.
Bilmiyorum. başka hangi marka var bu şekilde yardım yapan.
plc ve otmasyon laboratuvarı konusunda yardım etmek isteyen arkadaş varsa. onlara laboratuvar mekanı konusunda okulumuzda imkan sağlıyabiliriz.
yada plc ve laboratuvar malzemesi konusunda yardımlarınızı bekliyorum.
(plc, oparatör panel, analoğ giriş çıkış, dijital giriş çıkış elemanları sensörler pnömatik malzeme)
 
bazı şeyleri anlatamadık galiba. siemens mühendislik firmasıdır. çok büyük uygulamalar ile çalışırlar. anahtar teslim fabrika kurmaktadırlar. kapı girişi güenlik sisteminden akıllı bina uygulamasına, çalışan makinalara kadar... ürünleri aslında kendi için üretmektedir. ürettikleri ürünü hem satmakta hem de kendi mühendislik uygulamalarında kullanmaktadır.

benimde siemensten bazı memnun kalmadığım durumları vardır. örneğin basit bir sürücüyü devreye almak için bir sürü parametre ile boğuşmak gerekir. bunun sebebi siemens bu sürücüyü sadece konveyor veya pervane motoru döndürmek için üretmemiş olmasıdır. ama bu kullanıcı için zorluk çıkarmaktadır.

delta marka plc yi bir öğrenciye öğretirsen girdiği bir işletmede karşı karşıya gelme olasılığı çok düşüktür. otomasyon dünyası sadece konveyorden ibaret değildir. çok geniş kapsamlıdır. siemens her türlü uygulamalara cevap verecek ürün üretmektedir.

mezun olan öğrenci illa ki pano imalatı ile çalışmayacaktır. belki yüksek asansör uygulaması ile çalışacaktır, belki raylı sistem uygulamasında çalışacaktır belki de termik santralde çalışacaktır. buralarda li-yan marka PLC kullanılmamaktadır.

burada siemens kullanımını öğretmek her türlü endüstri ile tanışmasını sağlamak olacaktır. en önemlisi bu bilginin verilmesidir.
 
sayın bursa dünyada panasonic, delta, honeywell, lg, gibi sağlam kurumlar dediğiniz gib mühendislik ve anahtar teslimi yapan firmalar. benim kızdığım sadece insanları sadece bir markaya bağımlı yapmaları. zaten fazlada söylenecek bir şey yok. hatırlarsnız microsoftada kartel kurduğu için dava açılmıştı ve tazminat ödemişti. insanlar kafalarını kaldırıp bir baksa varya diyeceklerki biz ne kadar yanlış yapmışız. şimdi ben bir 40 tane cihazı kontrol edip alarm durumunda sms çeken ve gelen mesaja göre sistem değişkenlerini istenen numaraya gönderen bir proje yaptım. toplam maliyetim panosu,4.7 dokunmatik operatör paneli, I/O ları falan filan taplam 1200$ a maloldu. bu işi ben siemensle yapsaydım altından kalkamazdım her halde. kullandığım plc israil malı kaliteli bir şey. opratör paneli on board I/O, yazılım, programlama kablosu, cd si, ücretsiz bir sürü fazydalı yazılım, mesela plc nin içinde data tablosu yapıp excell den çıkış alabilme, ücretsiz uzaktan erişim yazılımı, excell için makro programı, opc hepsi tek bir paketin içinde.
 
tabiki burada size aynen katılıyorum. siemensin türkiye distribütörü "koç" bünyesinde. bundan faydalanarak ülkemizde piyasaya çok sağlam girmişler. siemensin dev bir eğitim departmanı var. görevi sadece eğitim vermek olan bilgi derecesi çok iyi mühendis barındırıyorlar. diğer firmalar bu kadar geniş kapsamlı değil. anlıyorum bir ürüne sürekli bağlı kalmak çok tehlikeli. çalıştığım işletmede yaklaşık 400 adet siemens bazlı plc var. büyük bir kısmı s7-300 tabanlı. küçük bir kısmı s-5 tabanlı. örnek veriyorum 1980'li yıllardan yapılmış bir makina var. tık demeden çalışıyor. bir arıza oluyor ve kartlardan biri tamir olamayacak şekilde arızalanıyor. ve bunu siemensden getirtebiliyorsun. retrofit yapmak çok zor ve çok maliyetli olan makinalar var. bu şekilde işi görütürüyorsun. işte bunlar hepsi bir araya geliyor. ve siemens ortaya çıkıyor.
 
arkadaşalar çoğu uygulamada bütün ekipmanları bulabileceğiniz pek fazla seçenek yok.
bu konuda cimon, vipa, siemens ve panasonic var.
örneğin delta her sistemi kaldırmaz, giriş çıkış sayısı yetmez, hızı yetmez v.s.
bir de uluslararası bir iş yapıyorsan mecbursun bunu seçmeye.
ben vipa üzerinde duruyorum en azından siemense alternatif ama nereye kadar.
bazı işletmeler plc ve Scada sistemi aynı marka olmasını istiyorlar bu da siemenste var.
siemensin avantajları gerçekten çok ama tamamen para bazlı bir şirket.
 
evet haklısın tamamen para bazlı bir şirket. elbetteki her marka plc nin kendine göre avantaj ve dezavantajları vardır. benim söylemek istediğim basit işler için bile bunları kullanmaya zorlanmamız. yani bu forma üye olan arkadaşlardan kaçtanesi 1000-2000 I/O ile çalışıyorlar, kaç tanesi saniyenin 1000 de 1 i ile ilgili uygulama yapıyor. kafanızı kuma gömün sağa sola bakmayın diyorlar resmen. siemensin bazı noktalarda avantajları var doğrudur katılıyorum. ama avucunun içine aldıktan sonra vay haline. neyse zaten fazla söylenecek bir şey yok. bende sıkı bir unitronics kullanıcısıyım. şöyle bir bakıp yorumunuzu almak isterdim doğrusu. kolay gelsin
 
Evet arkadaşlar bu konuda mustafatemel_5885 arkadaşım doğru tespitte bulunmuş.

Piyasada gereğinden fazla plc var, kaç tanasi ile 1500 -2000 I/O su bulunan ve çeşitli haberleşme yenetenekleri bulunan plc tercih edersiniz ?

Uzakdoğu bilgiğimiz gibi elektronik cenneti ve buna rağmen bize satııkları makinalarda siemens tercih ediyorlar.
 
arkadaşlar bi konuda yardımınızı almak istiyorum MCGS hmi'nin software programı ne bilen varmı arkadaşlar
 

Forum istatistikleri

Konular
128,171
Mesajlar
915,630
Kullanıcılar
449,935
Son üye
mehmetenessunger

Yeni konular

Geri
Üst