HMI ile PLC'ye data aktarımı hakkında

ciko84

Üye
Katılım
15 Tem 2009
Mesajlar
26
Puanları
1
Yaş
40
Merhaba, elimde siyah beyaz bir desen var ve bu deseni hareket halindeki bir cisme nokta tabancalar ile çizmek istiyorum. Deseni anlık değiştirmek istediğimde sanırım HMI'a yeni resmi ekleyip nokta vuruşlu yazıcı gibi üstten alta veya alttan üste renk tonuna göre tabancayı açıp kapamak istiyorum, nasıl yapabilirim.? (Örnek olarak 1. sütun 1. tabanca, 2. sütun 2. tabanca .... 50. sütun 50. tabancada ise hmi 1. tabanca için şekile göre arada 2 sn bırakarak kapalı sonra 1 saniye boyunca açık sonra yeniden kapalı diyecek. 2. tabanca için 3 sn kapalı 2 sn açık diyecek. Bunuda farklı bir desen ile anlık değiştirebileceğim. Bu mümkün müdür?
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
tam olarak ne yapmak ıstedıgınızı anlamamakla bırlıkte hmı anlık degısen grafıklerı aktarmanıza yardımcı olmaz.flexible ile olusturdugunuz grafık ve I/O ları panele atarsınız ve bunların takıbını profıbus hattı aracılıgıyla hmı dan gorursunuz.bahsettıgım operator paneldı hmı denınce akla Scada ve operator panel bırlıkte gelıyor.daha anlasılır sekılde yapmak ıstedıgınızı anlatırsanız yıne mesajlasalım.saygılar.
 
Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Benim isteğim, 100x100 pikselli siyah beyaz bir fotoğrafı plc'ye tanıtıp motorla ilerleteceğim bir plakaya nokta boya yapmak. Yani yazıcı gibi kullanmak.Tabi eğer mümkünse.
 
Anladığım kadarıyla yardımcı olmaya çalışayım. HMI ekranında oluşturacağınız 50X50 veya 100x100(artık hangisini istiyorsanız) tablo içersine siyah ve beyazlar koyarak siyah-beyaz bir resim oluşturursunuz ve bunu PLC ye gönderirsiniz. Daha çok ayrıntı isterseniz siyahın tonlarına değişik değerler vererek de bunu yapabilirsiniz.

Şimdide bunu yazdırma işlemine gelelim. PLC ye göndermiş olduğunuz resim bilgilerini sırasıyla boya tabancasına göndereceksiniz. Eğer göndermiş olduğunuz bilgiler sadece siyah ve beyazlardan oluşuyorsa(yani 1 veya 0), bir sayıcı ile boya tabancasını kaydırarak sabit aralıklarla boya püskürtmeniz yeterli olacaktır. Fakat tonlamalı bir resim isterseniz boya püskürtmeye HMI dan girmiş olduğunuz tonlara karşılık gelecek bir açma süresi(boya püskürtme süresi) ayarlamanız gerekir.
 
Cevabınız için yeniden teşekkür ederim, şu anda zaten aklımda olan mesela 1 nolu tabancayı 3 sn dur 1 sn aç 5 sn dur vs. şeklinde yapmaktı ancak bu 100 adet tabanca olunca her desen için ciddi zaman kaybı olur, sormak istediğim şey hmi ekranına eklediğimiz siyah beyaz 100x100 resimi dikey piksek piksel tarayıp (mesela 1 nolu tabanca 1. sütuna bakacak beyaz renk görürse pas geçip siyah görünce açılacak, sonra 2. satıra geçip aynı işlemi uygulayacak..... en son 100. satırı yapıp başa dönecek., 2 nolu tabanca 2. sütuna bakacak beyaz renk görürse pas geçip siyah görünce açılacak, sonra 2. satıra geçip aynı işlemi uygulayacak..... en son 100. satırı yapıp başa dönecek. ....... 100 nolu tabanca 100. sütuna bakacak beyaz renk görürse pas geçip siyah görünce açılacak, sonra 2. satıra geçip aynı işlemi uygulayacak)
 
Bahsettiğiniz modelde 100 adet boya tabancası kullanmanız gerekir, ve sistem çalışır. Fakat herhangi bir sutunda siyah noktanın az olması size çok zaman kazandırmaz çünkü artık bir noktada sutununda daha fazla siyah nokta olan boya tabancasını beklemesi gerekir. Kaldıki her boya tabancasına ayrı ayrı hareket vermeniz sisteminizi zorlaştıracaktır. Eğer sisteminizde 100 adet boya tabancası kullanacaksanız en basit ve ucuz yöntem boya tabancalarını sabitlemek(100 adet boya tabancasını yan yana dizmek) ve altından geçen boyanacak nesneyi piksel piksel ilerletmektir.
 
Boyanacak tabakayı aşağıda ilerletsek bile plc'ye o resmi nasıl yükleyeceğiz veya nasıl tanıtırız ki tabanca yerine göre boya sıkıp yerine göre dursun?
 
Bu yapacağın uygulamaya göre değişir. Mesela HMI ekranında 100 tane yan yana buton, 100 tanede alt alta buton çizersin, yani 100x100. Bastığın butonlar siyah yani 1 olur ve her bir sutunu, bir databloga bağlarsın(yani her bir boya tabancasının çalışma rejimi olur). 100 sutun 100 data blok yapar. Sonra da sistemi startladığında her bir boya tabancası kendi databloguna göre çalışır.

Bu bir resmi çizip çok sayıda baskı yapacaksan mantıklı olabilir ama sürekli değişen bir resmi basacaksan monochrome(siyah-beyaz) algılayıcılar daha mantıklı olabilir. Bu renk algılayıcılar hakkında bir fikrim yok ama eğer küçük boyutlu siyah-beyaz renk algılayıcıları bulursan ve bu algılayıcılar kontak çıkışlı olmalı(yani 0-1) ve 100 adet renk algılayıcısını yan yana bağlayıp altından taranacak fotoğrafı geçirirsen bu şekilde de olabilir.
 
Anladım, araştırayım bakalım :). Teşekkürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,123
Mesajlar
915,187
Kullanıcılar
449,828
Son üye
berkayerdem

Yeni konular

Geri
Üst